top of page

КОМАНДА КТ: 5 ІСТОРІЙ ВЕГАН-АКТИВІСТОК


Веганство — це більше, ніж просто відмова від продуктів тваринного походження. Це етичний спосіб життя, що виключає будь-яку форму експлуатації тварин. За останні роки кількість веганів значно збільшилась, а веганський рух набуває все більшого впливу в усьому світі. Однією з активних та ефективних організацій, яка популяризує веганство та бореться за права тварин в Україні, є «Кожна Тварина».


Нещодавно ми зробили ребрендинг, щоб точніше відобразити цілі та завдання організації. Крім того, ми поспілкувалися з п'ятьма нашими членкинями, які розповіли про свою роботу в команді КТ та про мотивацію у веганському русі.


Ці історії зможуть надихнути вас та відкриють «внутрішню кухню» веганського активізму.



ЛЕСЯ

  • Скільки часу ти вже веганка? Як обрала для себе цей шлях

Я веганка вже 7 років, +1 рік вегетаріанства. Велику частину свого дитинства я провела у селі. Бабуся тримала у господарстві свиней, кіз та курей, а дядько — ще й корів, тож я багато часу проводила з тваринами та дуже їх любила. Мені завжди було дуже щемко, коли зранку ти ще бавишся з козенятами, а на вечерю бабуся подає підливу з їх реберець. Я плакала через це і мене заспокоювали, що так має бути, бо так задумав Бог. Багато разів бачила тоді через що проходять тварини перед тим як їх заб’ють, як їм страшно. Вони просто хочуть жити, як і ми. Зараз я знаю, що в цьому нема потреби та можна любити тварин ті не їсти їх. Якби ж хтось сказав мені про це раніше!

  • Яку посаду обіймаєш в «Кожній Тварині»? Чим саме займаєшся

Я працюю SMM-менеджеркою. Веду усі соцмережі «Кожної Тварини», публікую дописи та сторіс, займаюсь візуальною частиною, спілкуюсь з підписниками та підписницями в коментарях та в діректі. Також я фотографую івенти, які організовує КТ.

  • Чому вирішила стати частиною «Кожної Тварини»

Мій шлях у захисті прав тварин почався з мітингів у підтримку зоозахисних законопроєктів. А у 2018 році подруга запросила мене на Куб Правди. Тоді «Кожної Тварини» ще не існувало, активіст_ки влаштовували вуличні перфоманси, як філіал організації «Anonymous for the Voiceless». З того дня я і стала частиною команди 😊 Пізніше ми покинули AV та започаткували «Кожну Тварину». І, як на мене, це було чудове рішення! До речі, на каналі Тамари Х’юман є відео про це.

  • Що тебе надихає в роботі команди

Люди. Я ніколи не бачила раніше такого дружнього колективу. Це люди, які змінюють світ прямо зараз. Мені подобається, що «Кожна Тварина» — це про любов до абсолютно усіх тварин, а не тільки до котиків та песиків.

  • Чи віриш ти в те, що світ стане веганським

Наша планета дуже страждає від нашої діяльності. Я боюсь, що потужна екологічна катастрофа станеться з нами швидше, ніж веганський світ.



ТАМАРА Х’ЮМАН

  • Скільки часу ти вже веганка? Як обрала для себе цей шлях

Я веганка 7 років. Згадуючи дитинство, дізнаючись різні факти про себе, я зрозуміла, що я змалечку була в голові веганкою. Просто не розуміла цього і не бачила прямого звʼязку між своїми поглядами та діями. З 2011 я не їм мʼясо наземних тварин, але ще довго продовжувала споживати мʼясо риб, молоко та яйця. У грудні 2015 я побачила розслідування на свинобійні, яке мене настільки шокувало, що я почала гуглити, дивитися, читати більше про індустрію тваринництва. Так я натрапила на трейлер фільму «Земляни», що і стало останньою краплею. В той же момент, ще не до кінця розуміючи, як це — бути веганкою — я нею стала.

  • Яку посаду обіймаєш в «Кожній Тварині»? Чим саме займаєшся

Я директорка та фандрайзерка нашої ГО. Я відповідаю за стратегію організації, менеджмент проєктів, залучення коштів на нашу діяльність, фінансову звітність. Але в принципі, я, як і всі в нашій команді, роблю все)

  • Чому вирішила створити КТ? З якими викликами стикнулася

Я хотіла, щоб в Україні була на 100% веганська організація, яка буде займатися популяризацією саме веганства. Говорити за тварин, за всіх тварин. І говорити те, що насправді потрібно тваринам — право на життя та свобода від експлуатації. Виклики були та будуть. Ковід, повномасштабна війна, я навіть не знаю, що далі. Але наша команда все подолає. Бо ми знаємо для чого ми це робимо, за нами правда.

  • Що тебе надихає в роботі команди

Наші координаторки та волонтер_ки. Відданість, рішучість та щирість нашої команди. А також те, що я знаю, що ми робимо дуже важливу справу, хоч і надзвичайно непросту. Ми змінюємо майбутнє заради тварин. Результат нашої роботи не буде прямо сьогодні — це гра в довгу, робота на перспективу. Однак, ми бачимо результати й зараз, і кожен відгук чи то від людини, яка перейшла на веганство завдяки нашому курсу, чи людини, яка надихнулася фестивалем Веган Вікенд, чи людини, яка змінила ставлення до рослинного харчування завдяки ВКУ — надихає та підтримує.

  • Чи віриш ти в те, що світ стане веганським

Це неминуче.



НАСТЯ

  • Скільки часу ти вже веганка? Як обрала для себе цей шлях

Веганка я вже близько 2,5 років. Але якби раніше дізналася про жорстокість тваринництва — стала нею ще раніше. Наразі це єдине про що я жалкую. Завдяки курсу про веганство @vgnxprs я дізналася все, що треба для того, аби стати веганкою з покроковим планом і порадами. Пізніше я доєдналася до створення його відеоверсії як подяки за те, що він відкрив для мене.

  • Яку посаду обіймаєш в «Кожній Тварині»? Чим саме займаєшся

Я працюю контент-менеджеркою в КТ. Все, що ви можете читати на наших сторінках — моїх рук справа 😁 Ще я пишу роз‘яснювальні статті про веганство для двох наших блогів, а також вичитую тексти наших авторок як головна редакторка.

  • Чому вирішила стати частиною «Кожної Тварини»

Активісткою КТ я стала майже одразу з переходом на веганство, та поєднувала це із роботою журналісткою. Кожної неділі я ходила на вуличні акції на Контрактовій, де ми говорили з людьми про долю тварин у м‘ясо-молочній та яєчній індустріях.

Мені подобалося відкривати людям правду не лише про корупцію чи тотальну несправедливість, але й про експлуатацію та геноцид тисяч тварин щороку. Зараз я на своєму місці, де можу бути максимально ефективною та приносити користь тваринам, людям й екології.

  • Що тебе надихає в роботі команди

Надихає те, що ми не зупиняємося на досягнутому. З моменту мого приходу до команди, ми запустили десятки різних проєктів, з‘їздили у веган-тур й почали годувати бійців і бійчинь в ЗСУ. Попереду ще багато планів, які кортить реалізувати!

  • Чи віриш ти в те, що світ стане веганським

З початком великої війни я побачила як люди почали проявляти емпатію до тварин, як ніколи раніше. Громадськість дізналася про те, що їх захищають в чому числі веган_ки. Це не поодинокий випадок, а свідомий вибір багатьох із нас. Я впевнена, що майбутнє за веганством з багатьох причин. А ви вже обрали свою?)



МАРГО

  • Скільки часу ти вже веганка? Як обрала для себе цей шлях

Я веганка з 18 березня 2018 року. До цього я довго була вегетаріанкою. Тоді я не розуміла, якими жорстокими є молочні, яєчні, та інші тваринницькі індустрії. Коли я дізналась правду, то одразу захотіла максимально поширити цю інформацію серед людей. Я зрозуміла, що більшість, як і я в минулому, не знають цієї інформації, та не усвідомлюють, до яких жахливих наслідків призводить їх вибір споживати тваринні продукти. Так я прийшла у КТ.

  • Яку посаду обіймаєш в «Кожній Тварині»? Чим саме займаєшся

Наразі я координаторка проєкту «Веганська Кухня України». В рамках цього проєкту ми годуємо переселенців та військовослужбовців веганськими обідами та надсилаємо веган_кам і вегетаріан_кам в ЗСУ посилки з продуктами.

  • Що тебе надихає в роботі команди

КТ стало для мене справжнім натхненням. Разом ми досягаємо спільної мети, навчаючись новому та долаючи будь-які перешкоди та складнощі. Я хочу бути підтримкою та опорою для кожного та кожної з команди «Кожної Тварини», тому що ці люди захищають слабших! Це просто неймовірні люди!

  • Чи віриш ти в те, що світ стане веганським

Я знаю, що людство обере веганство, тому що добро завжди перемагає зло! А ми з нашою командою допоможемо зробити цей надважливий крок!



КАМІЛЛА ТЮССО

  • Скільки часу ти вже веганка? Як обрала для себе цей шлях

Веганка близько 8 років. Веганство підкралось в моє життя через оточення: спочатку я дізналась, що моя одногрупниця веганка, потім мій чоловік став вегетаріанцем. Сама я в той момент вважала, що нізащо в житті не зможу відмовитись від м’яса (ха!). Згодом почала більше цікавитись цією темою: хотіла зрозуміти їхні мотиви. Натрапляла в процесі на різні цікаві рецепти, пробувала їх готувати (в цей момент я полюбила кулінарити!) Ввібравши в себе багато інформації теж наважилась стати вегетаріанкою. Але коли дізналась правду про молочну індустрію — зрозуміла, що більше не зможу вживати продукти тваринного походження!

  • Яку посаду обіймаєш в «Кожній Тварині»? Чим саме займаєшся

Я координаторка та гідеса курсу про веганство «Веган-експрес». Ми з командою створили курс і зараз регулярно його оновлюємо та доповнюємо новою інформацією. Створили блог, де більш широко розкриваємо питання, які згадуються в курсі. Ще я займаюсь instagram-сторінкою курсу, час від часу створюю для КТ дизайни та ілюстрації, координую та допомагаю новеньким волонтер_кам 🖤

  • Чому вирішила стати частиною «Кожної Тварини»

Так склалось, що я стала частинкою КТ ще до її зародження. Приєдналась до вуличної акції, яка проходила після «Маршу за права тварин», на який мене запросила подруга. Той день змінив усе! Я була вражена тим, що можу напряму давати змогу людям задуматись про життя та права тварин.

  • Що тебе надихає в роботі команди

Я бачу, як наші дії змінюють світ та людей! Кожного разу зі сльозами радості я читаю відгуки тих, хто завдяки нам стали на шлях веганства, як долали непорозуміння з оточенням, як вчились готувати смачне, щоб пригостити близьких 💔

  • Чи віриш ти в те, що світ стане веганським

Звісно! І активно долучаюсь до його творення. Маленькими кроками ми рухаємось до майбутнього без жорстокості та страждань тварин.


 

Якщо ви теж хочете змінювати світ для тварин разом з нами — долучайтеся до нашої команди або підтримайте нашу діяльність!


28 переглядів
bottom of page