top of page

FINEORGANIC: КРАФТОВИЙ БІЗНЕС, ДРУЖНІЙ ДО ПЛАНЕТИ


Fineorganic

Веганський бренд Fineorganic на ринку вже понад три роки. Його заснували Василь Трачук та Юлія Ворковенко у селі Кременець (поблизу міста Луцьк) у 2019 році. Подружжя веганів, технолог та філологиня за освітою, вирішили запустити власний бізнес, бо зрозуміли, що веганська продукція потрібна не лише їм.


Назва бренду Fineorganic передає важливу цінність — турботу про планету та всіх живих створінь на ній. Вони самі вирощують органічним методом 55% всіх інгредієнтів. Ми поспілкувалися зі співзасновником бренду — Василем Трачуком, щоб дізнатись секрети унікальності продукції бренду.



ЯК ВИНИКЛА ІДЕЯ СТВОРЕННЯ ВЕГАНСЬКОГО БІЗНЕСУ?


Я не планував створювати бізнес) У першу чергу намагався вирішити свої соціальні та побутові проблеми. В моїй сім'ї ніхто не чув про веганство, в багатьох була купа стереотипів. Тому я поставив собі завдання створити альтернативи, які будуть кращі за тваринні версії в усіх проявах. Бізнес — це наслідок розуміння того, що в багатьох такі ж самі проблеми з веган-їжею, як і в мене.



ЩО ЧИ ХТО ВАС НАДИХНУЛИ НА ВЕГАНСТВО?


Надихнув один чоловік, в якого я здивовано запитав чому він замовив собі фруктову тарілку замість м'яса тварин. У той же момент я дізнався що існує веганство. До того я лише чув про вегетаріанців, які, з якоїсь незрозумілої на той час причини, відмовляються від м'яса тварин. Я в той же день відмовився від усіх продуктів тваринного походження і почав практикувати різні аскези (ред. практики самообмеження з метою духовного самовдосконалення) та поглиблено вивчати фізіологію та нутриціологію.



РОЗКАЖІТЬ ПРО ВАШУ КОМАНДУ

Fineorganic

У нас наразі 6 людей в команді. Це я, дружина Юлія, мій батько, матір дружини, сестра дружини та подружка. Можна з впевненістю сказати, що у нас сімейний бізнес)



ЯК ВІДБУВАЄТЬСЯ ПРОЦЕС СТВОРЕННЯ РОСЛИННОГО СИРУ ТА СМЕТАНИ?


Ми беремо органічний кеш'ю з В'єтнаму, заливаємо його водою, щоб зімітувати потрапляння кеш'ю у ґрунт. Активуємо його протягом 24 годин, ретельно промиваємо, подрібнюємо та додаємо культурну закваску з пробіотиками та культивуємо не менше 18 годин. Потім додаємо решту інгредієнтів та продовжуємо ферментувати протягом певного часу, в залежності від виду сиру. Готуємо та залишаємо дозрівати від 1 тижня до місяця.



ЯКІ ВІДМІННОСТІ МІЖ ВАШОЮ ПРОДУКЦІЄЮ ТА ТВАРИННИМИ ПРОДУКТАМИ?


В нашому сирі немає холестерину, менше насичених жирів, відсутні консерванти та антибіотики. Він легко засвоюється та містить усі вітаміни групи B. Потребує набагато менше води для приготування, залишає менший екологічний слід та повністю етичний.



ЯК ВИ ДІЗНАЛИСЯ, ЩО РОСЛИННИЙ СИР ТАКОЖ МОЖНА ФЕРМЕНТУВАТИ? ЯК ОСВОЮВАЛИ ЧИ РОЗРОБЛЯЛИ ТЕХНОЛОГІЮ?

веганський сир

Я технолог за фахом, технологію розробляв беручи за основу різні наукові статті. Фізіологія нашого тіла природно побудовано навколо ферментації, ми — ходячий біореактор. Ферментувати можна усе, що містить вуглеводи.



ЯК ВИ ШУКАЛИ СВОЮ АУДИТОРІЮ ТА РОЗВИВАЛИ БІЗНЕС?


Ми просто створили сторінку в інстаграм та додали фото продуктів. Продавали продукти знайомим та знайомим знайомих. Більшість нашої аудиторії — це органіка (ред. люди, які знайшли бренд самостійно, без реклами), яка десь про нас почула або побачила. Наш бізнес розвивається завдяки якісному продукту, уважному підходу, любові до справи та унікальним рецептам. Ми дуже цінуємо наших клієнт_ок і стараємось для них кожного дня, працюючи навіть у вихідні.



ЯК ВЕЛИКА ВІЙНА ВПЛИНУЛА НА РОБОТУ ВАШОГО БІЗНЕСУ ТА ЯК ВИ З ЦИМ СПРАВЛЯЛИСЯ? ЯКІ ІНСАЙТИ ОТРИМАЛИ ЗА ЦЕЙ ПЕРІОД ЧАСУ?


Василь Трачук

Відчутно вплинула, багато наших постійних клієнт_ок були змушені покинути Україну. В перші дні війни ми спрямували усі сили на гуманітарну допомогу: готували тушківки, сухі супи. З часом почали відправляти замовлення знову. Ми виросли у 2 рази за час війни, і не хочемо зупинятись. Ми любимо наших людей і те, що ми робимо. Інсайтом було розуміння, що веганство — ключ до фізичного, ментального та психологічного здоров'я.



ВИ ДІЛИЛИСЯ, ЩО ПРОВОДИЛИ ЗАХОДИ ДЛЯ ВПО, СТУДЕНТ_ОК ТА СПОРТСМЕН_ОК. РОЗКАЖІТЬ ДЕТАЛЬНІШЕ ЯКІ ЦЕ БУЛИ ЗАХОДИ, ДЕ ВІДБУВАЛИСЬ, ТА СКІЛЬКИ ЛЮДЕЙ НАВІДУВАЛИСЯ?


Це були безплатні заходи, де різні люди могли спробувати веган-їжу, наші продукти та більше дізнатись про веганство в цілому. В середньому за 2022-2023 роки ми безплатно нагодували близько 1,000 людей. Більшість були здивовані якою смачною може бути рослинна їжа, багато студент_ок говорили, що точно стануть веган_ками після наших подій. Сподіваюсь, кожен і кожна з них змінили своє ставлення до веганства та їжі в цілому.



ЯКІ ПЛАНИ ДЛЯ РОЗВИТКУ БІЗНЕСУ? ЧИ БУДУТЬ НОВИНКИ В АСОРТИМЕНТІ?

Юлія Ворковенко

Насправді в нас багато усього заплановано. Перш за все, це запуск корисного блогу, де ми будемо розповідати про здорову їжу, фізіологію, харчування. В найближчому майбутньому оновимо вегашпроти, та плануємо випустити 3 нових сири. Багато інвестуємо в технології, обладнання, яке дасть змогу створити ще багато цікавого та корисного, і ще потужніше розвивати веганство в Україні.



ВИ ДОТРИМУЄТЕСЬ ОРГАНІЧНИХ ТА ZERO WASTE ПРИНЦИПІВ, РОЗКАЖІТЬ В ЧОМУ ВОНИ ПОЛЯГАЮТЬ ДЛЯ ВАС? ЯК ЧАСТО КЛІЄНТ_КИ КОРИСТУЮТЬСЯ ОПЦІЄЮ «ПОВЕРНЕННЯ СКЛЯНОЇ ТАРИ»?


Ми намагаємось бути якомога більш природними: використовуємо мінімум пластику, сортуємо сміття, постійно шукаємо способи зробити паковання та їжу більш екодружніми та корисними. Клієнт_ки постійно користуються цією опцією та повертають нам тару. Звичайно, що користуються не всі, приблизно 30%. Також багато людей мають можливість здати на перероблення десь поблизу.



ЯКІ ПЕРЕВАГИ СПОЖИВАННЯ ОРГАНІЧНОЇ ПРОДУКЦІЇ? ЯКІ ІНГРЕДІЄНТИ ВИ ВИРОЩУЄТЕ ВЛАСНОРУЧ?

Василь Трачук

Органічна продукція більш безпечна, містить усі необхідні мікро- та макроелементи, не містить ГМО, краще смакує. Органічне виробництво позитивно впливає на природу, зменшує ерозію ґрунтів, сприяє розвитку біорізноманіття та екосистем, розвиває місцеву економіку.

Ми вирощуємо органічну сою, яблука, соняшник, спельту, пшеницю, цибулю, часник та базилік.



НАСКІЛЬКИ СКЛАДНО ДОТРИМУВАТИСЬ EARTH-FRIENDLY ПРИНЦИПІВ? СКІЛЬКИ ЧАСУ ТА ГРОШЕЙ ДОДАТКОВО НА ЦЕ ВИТРАЧАЄТЬСЯ? АДЖЕ ДОСТАВЛЕННЯ ПОВЕРНУТОЇ ТАРИ — ВАШИМ КОШТОМ.


Це не складно, головне розуміти для чого це і який результат від цього. Ми витрачаємо 3 години в тиждень, щоб ця система працювала. Гроші це не так важливо, головне наскільки комфортно людям. Ми хочемо, щоб вони відчували нашу турботу про них та місце де ми живемо.



ЯК ВИ ОТРИМУЄТЕ ОРГАНІЧНІ ІНГРЕДІЄНТИ ТА ЯКІ ЗАХОДИ ВЖИВАЮТЬСЯ ДЛЯ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ЯКОСТІ ТА ЕКОЛОГІЧНОЇ СТАЛОСТІ ЛАНЦЮЖКА ПОСТАЧАННЯ?

яблука

Ми купуємо найкращі інгредієнти в перевірених постачальників, які надають усі необхідні сертифікати якості та проходять перевірки. Ми замовляємо невеликими партіями, тому це дозволяє контролювати якість на усіх процесах від отримання до приготування. Додам, що це звичайно не суперприбутково, однак нам важливо дотримуватись своїх принципів.



ЧИ Є У ВАС ОРГАНІЧНА СЕРТИФІКАЦІЯ, АБО Ж ЧИ ДУМАЛИ НАД ТАКОЮ?


Так, ми працюємо над тим, щоб отримати усі необхідні сертифікати. Наш бізнес дуже «крафтовий» і ми просто не встигаємо осягнути усього, поки наша увага зосереджена на розробках, вдосконаленнях рецептів та нових продуктах. Ми вже ведемо переговори з органами сертифікації й готуємо усі необхідні документи.



ЯКІ ТИПИ ВЕГАНСЬКИХ ПРОДУКТІВ ВИ ПРОПОНУЄТЕ ТА ЯКІ ПЕРЕВАГИ ДЛЯ ЗДОРОВ’Я ВОНИ МАЮТЬ?


Ми пропонуємо альтернативи сиру, масла, сметани, м'яса та риби, які є більш легкозасвоюваними, багатими на протеїн та клітковину, вітаміни групи B, не містять консервантів, глютену, цукру, містять менше насичених жирів, і від них не болить живіт (ред. порівняно з продуктами тваринного походження).



ЧИ МОЖЕТЕ ВИ ПОЯСНИТИ ВАЖЛИВІСТЬ ВЕГАНСЬКОГО ТА ОРГАНІЧНОГО ВИБОРУ В ХАРЧОВІЙ ПРОМИСЛОВОСТІ?

Василь Трачук

Я думаю, що це суперважливо не тільки для мене, а і для здоров'я планети, етичного розвитку, та наших майбутніх поколінь. Рослинна їжа — це ключ, який відкриває двері багатьом можливостям і закриває двері насиллю, несправедливості, всесвітньому голоду та негативному впливу на навколишнє середовище. Любіть тварин, себе та інших людей, і тоді світ стане кращим в усьому.


 

За посиланням ви знайдете наші інтерв’ю з іншими українськими веганськими брендами. Читайте статті нашого блогу та реєструйтесь на курс «Веган-експрес», щоб дізнатись більше про веганський спосіб життя та різноманіття рослинних альтернатив.

100 переглядів
bottom of page