top of page

10 ВІДОМИХ ВЕГАНІВ І ВЕГАНОК


Українські та закордонні зірки дедалі частіше відмовляються від продуктів тваринного походження та виступають проти експлуатації тварин. І не дивно — адже сучасні селебриті відображають цінності, які близькі людям, і є рушіями позитивних змін у суспільстві.


У цій статті ми розкажемо про популярних веганів та веганок, а також про їхню мотивацію перейти на веганський спосіб життя.



БІЛЛІ АЙЛІШ

Попспівачка ще у дитинстві була вегетаріанкою, а в 12 років перейшла на веганство заради тварин.


«Я люблю тварин, і я думаю, немає сенсу створювати щось із тварини, коли вона є сама по собі, жива. Дайте тваринам спокій, чорт забирай», — написала Біллі Айліш у своєму пості в Tumblr у травні 2018 року.


Співачка використовує свою публічність, щоб привернути увагу людей до теми експлуатації тварин. Вона регулярно розповідає у соцмережах про важливість переходу на веганський спосіб життя, а в її закріплених сторіс в Instagram є десятки рецептів веган-страв.


Також Біллі Айліш популяризувала веганство у своєму турі Happier Than Ever у 2022 році. Перед початком концертів на екрані транслювалися відео з матір’ю співачки, яка розповідала про переваги веганства та закликала підтримати її організацію Support + Feed.

Попзірка дотримується послідовної позиції щодо експлуатації тварин. Вона підтримує програму Healthy Future Students and Earth Act, яка сприяє доступності веган-харчування у школах США, а також переконала бренд Oscar de la Renta повністю відмовитися від використання шерсті тварин у виробництві одягу.

Навіть мерч Біллі Айліш: брендовані кросівки Nike, парфуми та шоколадка, — не містить продуктів тваринного походження.



БЕНЕДИКТ КАМБЕРБЕТЧ

Британський актор, який особливо прославився ролями Шерлока та Доктора Стренджа, рідко розповідає ЗМІ про своє особисте життя та переконання. Однак він неодноразово згадував про те, що дотримується веганського способу життя заради власного здоров’я та переваг для екології.


Бенедикт Камбербетч стверджує, що перейшов на веганство у 2014 році після кількох років вегетаріанства. Актор відмовився від споживання м’ясних і молочних продуктів, яєць і меду, використання одягу зі шкіри та хутра . Втім він пішов на компроміс із власними переконаннями під час зйомок у фільмі «У руках пса»: заради ролі він погодився їздити верхи на конях.



ДЖЕРРІ ХЕЙЛ

Попвиконавиця Яна Шемаєва, більш відома під псевдонімом Jerry Heil, стала популярною як учасниця Нацвідбору на «Євробачення-2020» з авторською піснею «Vegan». У тексті співачка висміює поширені в українському суспільстві стереотипи про веган_ок. Джеррі Хейл знає про це на власному досвіді, адже вона вже багато років є відомою веганкою-сироїдкою (примітка від команди КТ: ми не пропагуємо сироїдіння, адже немає науково обґрунтованих досліджень впливу такого способу харчування на здоров’я людей).


Музикантка виросла у сім’ї м’ясників, і розповідала, що на вулиці, де вона жила у рідному Василькові, була бійня, де щодня вбивали тварин заради м’яса. У дитинстві Яни Шемаєвої було нормою щодня чути крики свиней у передсмертній агонії, а потім бачити ковбаси та котлети на сімейному столі. Втім вже пізніше зірка перейшла на сироїдіння з міркувань здоров’я, а потім дізналася про експлуатацію тварин та етичне веганство.


«Це, мабуть, ненормально, коли когось вбивають для того, щоб ти поїв, коли можна цього не робити», — зрозуміла Джеррі Хейл десь через рік після переходу на сироїдіння.


Тепер попзірка і веганка, відома в Україні та закордоном, закликає не підтримувати експлуатацію тварин.



ХОАКІН ФЕНІКС

Хоакін Фенікс відмовився від продуктів тваринного походження у 3 роки після того, як побачив, як рибу виловили з водойми та жорстоко вбили ударом об стіну. Тоді він зрозумів, що так само люди вчиняють і з тою рибою, яку він раніше їв, і вирішив більше ніколи не вживати їжу тваринного походження.


Коли Хоакін Фенікс прославився як голлівудський актор, він почав використовувати свою публічність, щоб просувати ідеї етичного веганства. У 2020 році він переміг у номінації «Найкращий актор» на церемонії «Оскар» за головну роль у фільмі «Джокер», і виголосив промову, «щоб дати голос тим, хто його не має».

Актор наголосив на тому, що будь-яка експлуатація тварин, не тільки вбивство заради м’яса — є жорстоким та безглуздим:


«Ми вважаємо за право штучно запліднити корову, і коли вона народжує, ми забираємо її дитину, навіть попри її тужливий плач, який ні з чим не сплутаєш. І потім ми доїмо з неї молоко, що мало бути їжею для її теляти, і ми додаємо це молоко до кави та заливаємо ним пластівці на сніданок».


Хоакін Фенікс активно бере участь у мітингах, підтримує організації, що допомагають тваринам, та навіть невдовзі після церемонії «Оскар» у 2020 році врятував корову та її теля від бійні. Окрім цього, голлівудська зірка і веган-активіст озвучив і спродюсував кілька документальних фільмів про жорстокі реалії індустріального тваринництва.



ПАВЛО ВИШЕБАБА

Сучасний український поет, громадський активіст, військовий та підприємець перейшов на етичне веганство у 29 років.


«На планеті я лише гість, не господар. Я не маю влади над чужим життям і не маю права відбирати його через те, що у мене розігрався апетит. Я безмежно люблю свободу, та не лише свою власну — я щасливий, коли мене оточують вільні істоти. І водночас відчуваю глибокий сум, коли позбавляють життя і свободи істот, у яких так само як у людей, б'ється серце, мигають очі, тепле дихання, які були дітьми і у яких могли з'явитися діти. Наше покоління має почати класти цьому край. І перший крок — власним прикладом демонструвати, що можна легко жити життям у повазі до планети і всіх її мешканців».


Павло Вишебаба поклав початок кільком першим в Україні веганським ініціативам: від фестивалів Kyiv Vegan Boom до кафе One Planet, у якому 100% страв та напоїв не містили продукти експлуатації тварин. Військовий та поет також є засновником ГО «Єдина Планета» — об’єднаного руху зоозахисних, веганських та екологічних ініціатив.



НОВАК ДЖОКОВИЧ

Один з найкращих тенісистів світу власним прикладом доводить, що відомі вегани та веганки в історії спорту зовсім не виняток, і що такий спосіб життя можливий навіть для олімпійських чемпіон_ок. На перехід на веганство спортсмена надихнула книжка «Китайське дослідження. Класична книга про зв’язок здоров’я та їжі».


Основними причинами свого рішення Новак Джокович називає індивідуальні особливості свого організму та користь збалансованого веганського раціону для здоров’я. Тенісист стверджує, що його успіх у спорті значною мірою пов’язаний із тим, що він не споживає продукти тваринного походження.


Друга ракетка світу долучився до продюсування документального фільму 2018 року «Змінюючи гру». У цій кінострічці відомі американські дієтологи та спортсмен_ки розвінчують міфи про незамінність м’яса як джерела білка, і досліджують переваги рослинного харчування для спортсмен_ок.



АНДЖЕЛА ДЕВІС

Політична діячка та письменниця відома світу як активістка за рівні права для представни_ць дискримінованих груп. Особливу увагу Анджела Девіс приділяє темам фемінізму другої хвилі, квір-руху, расової дискримінації та прав ув’язнених. Вона на власному досвіді знає складнощі, з якими стикаються представни_ці цих маргіналізованих спільнот.


Маловідомим фактом залишається те, що активістка і науковиця також є веганкою. Анджела Девіс дотримується думки, що рухи за свободу людей та тварин тісно переплетені, а перехід на веганство є важливим кроком в інтерсекційній боротьбі з дискримінацією.


«Я вважаю, що є зв'язок між тим, як ми ставимося до тварин, і тим, як ми ставимося до людей на нижніх сходинках ієрархії», — висловилася письменниця про свою філософію.



МОБІ

Американський музикант і діджей зі сценічним псевдонімом Moby вже багато років займається активізмом за права тварин. Ще у 1987 році він став веганом, щоб більше ніколи не спонсорувати страждання тварин. Більше про причини свого переходу на веганство Moby розповів у промові в рамках проєкту TEDx Talk «Чому я веган».


Музикант популяризує веганство у своїх соціальних мережах, на концертах та в інтерв’ю, а ще відомий своїми щедрими внесками у благодійні організації, що займаються захистом прав тварин.


«Ось моє фундаментальне переконання — кожна тварина, незалежно від того, людина це чи ні, має невіддільне право на власне життя», — написав діджей та активіст на своїй сторінці у Facebook у 2018 році.


Здається, ще жоден список відомих веганів та веганок не обійшовся без Moby. І це не дивно, адже для музиканта такий спосіб життя вже став частиною ідентичності. На знак вірності своїм етичним переконанням він вирішив зробити на шиї татуювання Vegan for Life.






НАТАЛІ ПОРТМАН

Голлівудська акторка з дитинства була вегетаріанкою, а у 2011 році прочитала книжку Джонатана Сафрана Фоєра «Поїдання тварин» і перейшла на веганство з етичних причин. Наталі Портман переконана, що нині як ніколи просто дотримуватися такого способу життя, адже існує безліч рослинних альтернатив звичним невеганським продуктам.


Ось одна з відомих цитат американської кінозірки про веганство:


«Зараз чимало людей сміється з веганів, чи не так? Багато хто кепкує над усіма, кому справді небайдуже, правда ж? Однак я хочу сказати, що якщо вам щось важливо — це чудово. Чи це екологічні проблеми, чи це права тварин, права жінок, рівність загалом — ніколи не бійтеся показати, що ця тема для вас має значення».


Наталі Портман розповідає про права тварин у своїх публічних виступах, а також ділиться рецептами своїх улюблених веганських страв на особистій сторінці в Instagram та як запрошена зірка популярних американських шоу.

Зірка також плекає ідеї про цінність життя тварин у вихованні своїх дітей, і годує їх тільки продуктами рослинного походження.



ЕЛЛІОТ ПЕЙДЖ

Канадський актор прославилися завдяки ролям у супергеройських блокбастерах та серіалі «Академія Амбрелла». Він часто висловлюється про жорстокість тваринництва та екологічні проблеми, і саме через ці принципи вже понад десять років є веганом.


Зірка сучасного кіно небагато розповідає про свій веганський спосіб життя, однак точно є одним із найвідоміших веганів сьогодення.


 

Нині веганство стає дедалі поширенішим у світі саме завдяки кожній та кожному, хто долучається до руху за права тварин та відмовляється від експлуатації інших видів. А для того, щоб вам було легше перейти на веганський спосіб життя, команда «Кожної Тварини» створила онлайн-курс «Веган-експрес». Ми зібрали інформацію про жорстоку правду індустрії тваринництва, і корисні матеріали про збалансоване веган-харчування, альтернативи шкірі та міху, поради від активіст_ок та чат із ком’юніті однодумців.

953 перегляди
bottom of page