top of page

КУЛЬТИВОВАНЕ М’ЯСО: НАУКА, ЕТИКА ТА ПОТЕНЦІАЛ М’ЯСА З ПРОБІРКИ


Штучне м’ясо — продукт, що має багато назв, і є м’ясом, яке вирощене в спеціально створених умовах з клітин тварин, та не потребує вбивства цієї тварини.

Вирощене в лабораторії м’ясо вражає та захоплює своїм потенціалом революціонувати харчову систему. Медіа дуже оптимістично розповідають про майбутнє, яке нас чекає завдяки цій технології. Ми можемо мріяти про потенціал м’яса без забою, споживання без почуття провини, харчування без екологічних наслідків. Однак спробуймо розібратися з технічними проблемами також. Як би ми не хотіли, щоб реальність була такою, як ми прагнемо її бачити, є багато перешкод до веганського світу.

У цьому матеріалі ми розглянемо думки різних експерт_ок, щоб сформувати максимально об'єктивне розуміння про етику, труднощі та роль штучного м’яса у боротьбі за права тварин та у припиненні неекологічного тваринництва.


РЕАКЦІЯ ВЕГАНСЬКОЇ СПІЛЬНОТИ

Веганська спільнота

Оскільки культивоване м’ясо виготовляється зі справжніх клітин тварин, воно не є веганським. Але новий науковий прорив⁠, що полягає у використанні безсмертних стовбурових клітин тварин (без необхідності багаторазово отримувати клітини з біопсії тварин), дозволяє повністю відмовитися від експлуатації тварин і робить клітинне м'ясо технічно веганським продуктом.

Тварин не вбивають у процесі, тому деякі веган_ки підтвердили, що готові споживати цей продукт. Одне опитування, проведене 2022 року додатком для знайомств Veggly⁠, показало, що 24% веганів і веганок готові їсти культивоване м’ясо. І хоча майже половина сказали, що не будуть його їсти, вони все одно хочуть, щоб галузь досягла успіху.

«Чим більше набирає обертів культивоване м’ясо, тим менше буде попит на м’ясо тварин, — сказав засновник Veggly Алекс Феліпеллі, — зрештою, ми, як вегани, просто хочемо врятувати якомога більше життів тварин і захистити планету. Вирощене м’ясо є однією із нових інновацій, які допоможуть нам досягти цього, тому варто підтримувати або заохочувати його споживання, навіть якщо ми не хочемо його їсти».

Це шанс зробити тваринництво реліктом минулого, якщо дати людям те, чого вони хочуть — м’ясо, при виготовленні якого тварини більше ніколи не страждатимуть.


РОЗВ'ЯЗАННЯ КІЛЬКОХ ПРОБЛЕМ ВОДНОЧАС

Зміна клімату

Тваринництво, як спосіб отримання харчових продуктів, неетичне, неекологічне та недостатньо ефективне в умовах зміни клімату.

Ми витрачаємо енергію, землю, воду та час, вирощуючи складні, живі, свідомі істоти. Кістки, роги, копита та життєво важливі органи нам не потрібні, потрібні лише м’язи. Культивація м'яса всередині біореакторів усуває одразу декілька проблем.


Немає гуманного способу вбивати тварин, як і немає екологічного способу. Наше надмірне споживання м'яса пов'язане з глобальним надмірним виробництвом зерна та інших культур, та є основним рушієм вирубки лісів та втрати біорізноманіття у всьому світі, а також багатьох порушень прав людей.

Ще у 2021 році Організація Об'єднаних Націй оприлюднила майже 4000 сторінок, що свідчать про «червоний код для людства», за словами голови ООН. Якщо країни світу не докладуть величезних, скоординованих зусиль, щоб припинити спалювати викопні палива та вирубувати ліси, ми опинимось в пастці жахливого, невблаганного майбутнього. Звіт IPCC 2023 року показав, що багато дверей вже закрилось, тобто ми не можемо уникнути багатьох негативних наслідків, як би не старались — зміна клімату вже відбулась. Але вчені кажуть, що є шанс уникнути більшої катастрофи, якщо світ зреагує швидко.


Зараз необхідні сміливі екологічні рішення, які дійсно працюють — саме туди варто спрямовувати інвестиції. Тому і потрібно розглядати перспективи штучного м’яса з усією обережністю — це може бути наш порятунок, або ж дороге відволікання.


ПРОГРЕС

У 2020 році Сінгапур став першою країною у світі, яка дозволила продаж культивованого м’яса. Нещодавно США також схвалили⁠ культивоване м’ясо для продажу в країні. У червні 2023 року Good Meat і Upside Foods отримали зелене світло від Міністерства сільського господарства США після перевірки їхніх потужностей. Це означає, що обидві компанії можуть почати масштабний випуск своєї продукції.

Стартап харчових технологій SciFi Foods створює гамбургери з культивованого м’яса корови, аналогічні звичайним гамбургерам на смак, по текстурі та ціні. Вони поєднують невелику кількість клітин корови з рослинними інгредієнтами, що забезпечує швидший вихід на ринок і зниження витрат. Нещодавно компанія досягла⁠ революційної віхи, знизивши виробничі витрати щонайменше в 1000 разів.

Зараз над культивованим м'ясом працюють понад 150 компаній, які залучили 896 мільйонів доларів інвестицій лише у 2022 році.


ЕТИКА

Теля

TRIGGER WARNING. Наступний абзац є емоційно важким.

Коли велику рогату худобу переробляють на бійні, працівники іноді розрізають тіло корови та виявляють ненароджений плід. Молочних корів тримають постійно вагітними, щоб вони могли давати молоко, і фермери часто не звертають уваги на те, чи є тварина вагітною, коли відправляють її на забій. Коли всередині туші виявляють живе ембріональне теля, викликають спеціаліст_ку, яка може здійснити евтаназію і витягти кров плоду.

Це так звана фетальна бичача сироватка (FBS). Згідно зі статтею⁠ в рецензованому онлайн-виданні Bioprocessing Journal, FBS та інші сироватки тварин допомагали у розробці рятівних медичних засобів, таких як клітинна та генна терапія. Вона також використовується в деяких видах культур клітин тварин, включаючи дослідження та розробку нових вакцин.

Компанії Eat Just вдалось розробити⁠ середовище для росту клітинного м'яса без використання FBS. Однак середовище для росту клітин, яке було ретельно перевірено FDA, містить малу кількість фетальної бичачої сироватки.

За словами засновника, це рішення було прийнято через те, що в Сінгапурі вже є багато доказових даних про безпеку цього живильного середовища, і компанія сподівається, що найближчим часом зможе затвердити своє живильне середовище на рослинній основі.

Вже є етичний вибір у харчуванні — м’ясо з пробірки, при якому тварин не експлуатують, однак потрібний час для перевірки та легалізації такого продукту і для зменшення ціни до більш доступної людям.

ПЕРЕШКОДИ

Фабрика

Критично важливо знизити ціну на лабораторне м’ясо, щоб технологія могла виправдати свої інвестиції та приносити прибуток. А також важливо розширити виробництво до масштабів, які змогли б годувати значну кількість людей. Зробити це все етично та екологічно — додатковий виклик.

Організація Open Philanthropy, яка сприяє переходу харчової промисловості від жорстокого інтенсивного фермерства, профінансувала аналіз спеціаліст_ками. Згідно з аналізом⁠ на шляху до мети є ряд технологічних перешкод:

  • дороге будівництво заводу, при тому він вироблятиме значно менший об’єм м’яса, ніж тваринницька ферма;

  • обладнання та споруди з адекватним захистом від мікробного забруднення матимуть високі капітальні витрати;

  • рецептури амінокислот та факторів росту білка наразі не виробляються в масштабах, що відповідають виробництву їжі, а їх прогнозована вартість в необхідному масштабі також висока;

  • необхідним є вдосконалення метаболізму клітин, щоб культура могла виростати до потрібних об’ємів.

У зв’язку з цим, скорочення вартості виробництва штучного м’яса до рівня м’яса з тваринницької індустрії виглядає поки нереальним. Згідно з оцінками, вартість такого клітинного м’яса складатиме приблизно 100$ за кг. А поточні витрати в 100-10 000 разів перевищують вартість тваринного м'яса, за даними аналітиків CE Delft.

У 2022 році SCiFi Foods повідомила про науковий прорив та прогнозувала⁠, що зможе виробляти свій перший продукт ціною менше ніж 10$ за гамбургер на своєму майбутньому пілотному заводі, а також, що вони зможуть знизити цю суму до 1$ за гамбургер на першому великомасштабному заводі.

Ще один виклик — необхідність використовувати відновлювані джерела енергії для того, щоб культивоване м’ясо мало екологічну перевагу над тваринним.

Заводи лабораторного м’яса потребують багато енергетичних ресурсів, і критики стверджують⁠, що, за умови використання викопного палива, їхній вплив на навколишнє середовище може бути навіть гіршим, ніж м’ясо тварин. Аналіз Good Food Institute показав⁠, що культивоване м’ясо може мати гірший вплив на клімат, ніж деякі види м’яса курей та свиней, якщо використовувати звичайну електроенергію.

ШАНС НА УСПІХ

Свинка в клітці

Іша Датар (Isha Datar), виконавча директорка New Harvest, некомерційного дослідницького інституту, який займається просуванням культивованого м’яса, сказала, що порівнювати культивовані продукти з поточними цінами на м’ясо несправедливо. На її думку, традиційний ланцюжок виробництва м’яса скоро стане все більш нестабільним і дорогим, оскільки такі ресурси як земля та вода стають дефіцитними на нашій планеті, яка стає все більш перенаселеною та перегрітою.

«Ми не можемо припустити, що тваринництво продовжуватиметься так, як раніше, оскільки воно зіткнулося з такими величезними труднощами, — повідомила вона, вказуючи на те, як традиційний ланцюжок постачання м’яса зім’явся під час пандемії, а продажі рослинних бургерів злетіли, — я бачу лише те, що ціна на культивоване м’ясо падає, а ціни на м’ясо тварин зростають тепер, у світі, що змінюється».

Культивоване м'ясо вже має велику авдиторію вегетаріан_ок, веган_ок та інших людей, які прагнуть купувати продукти, виготовлені без насилля. Такі люди готові доплачувати більше, що необхідно у випадку з цією технологією. Однак чи зможе культивоване м'ясо стати конкурентоспроможним та замінити значну частину ринку м'яса тварин — наразі невідомо. Згідно з експертними оцінками — це лотерея, яка залежить від успішності наукових відкриттів.

У перспективі, культивоване м’ясо зможе витіснити неетичне та неекологічне тваринництво. Однак для того, щоб створити рівноцінну екологічну альтернативу м'ясу є дуже мало часу — нам потрібно скоротити викиди парникових газів від тваринництва вже зараз. В цьому плані навряд чи варто надіятись на технологію лабораторного м'яса, яка потребує ще багатьох інновацій та багато років досліджень. Виробники рослинних альтернатив виглядають більш перспективно у своїй спроможності масштабного та дешевого виробництва у найближчі роки.

 

Отже, вже є етичні та екологічні способи виготовляти культивоване м’ясо, яке може в майбутньому стати поширеним та доступним. Однак скільки для цього знадобиться часу важко спрогнозувати навіть спеціаліст_кам.

Для досягнення веганського світу перед нами стоїть значна кількість важких завдань. Попри це, дедалі більше людей приєднується до цього руху, що дає нам надію на подолання цих викликів.

За посиланням⁠ ви можете підтримати донатом організацію «Кожна Тварина», якщо вам важлива наша робота у поширенні знань про веганство та етичні підходи до вирішення глобальних проблем.

240 переглядів
bottom of page