top of page

5 НАЙКРАЩИХ КНИГ ПРО ВЕГАНСТВО, ЯКІ ЗМІНЮЮТЬ СВІТОГЛЯД


ласка і книги

Ніщо так не надихає та не захоплює, як спілкування з розумною людиною. Книги, наведені у цій статті, написані відомими мислителями, які змінили життя багатьох людей та допомогли врятувати чимало тварин від жорстокого існування.


Деякі з авторів цих веганських книг стали першопрохідцями у захисті прав тварин та заклали фундамент для розвитку цього руху. А деякі — перейняли естафету та ефективно несуть вогонь правди до широкої аудиторії.

У цьому матеріалі ми надамо короткий огляд цих книг, проте наш заклик — читати оригінали, адже вони дійсно варті вашого часу.


1. ПІТЕР СІНГЕР «ВИЗВОЛЕННЯ ТВАРИН»

Пітер Сінгер та його книги

Книга Пітера Сінгера — це розширена версія нашого «Веган-експресу», на який можна зареєструватися за цим посиланням. У своїй роботі автор дослідив різні сфери експлуатації тварин, починаючи від індустрії їжі і закінчуючи тестуваннями та розвагами, де тварини є жертвами.

Сінгер — прихильник раціонального підходу, а не емоційного. У книзі він логічно доводить, чому експлуатувати тварин це не правильно. Крок за кроком автор аналізує що робить людина з живими істотами та що вони в цей момент відчувають, не вдаючись до метафор. Викладені лише сухі факти, які закарбовуються у вас в голові на довгий час.

Науковець дослідив думки античних філософів, які тисячоліття тому формували ставлення до тварин як до ресурсу, але були й ті, хто мислив інакше.

Мішель де Монтень виявився першим письменником часів Римської імперії, який заявив, що жорстокість до тварин несправедлива сама собою:

«Припущення є нашою природною та основною хворобою. Марнославна суєтність уявлення, що людина дорівнює Богу, надаючи собі божественні якості, веде її до відокремлення себе від безлічі інших творінь».

Жан-Жак Руссо теж усвідомлював силу аргументів на користь вегетаріанства. Його наукова праця з освіти «Емілія» містить довгі пасажі з Плутарха, в яких використання тварин для харчування засуджується, як неприродне, непотрібне криваве вбивство.

Також Сінгер знаходить зв’язок між керівниками тваринницьких компаній та діючими законами про жорстоке поводження з тваринами, а також причини їх недотримання.

Автор проводить читачів через історію ставлення до тварин, починаючи з давніх часів до сьогодення, демонструючи зміни ставлення до тварин протягом століть.

Чому дослідник вважає звільнення тварин єдиним правильним рішенням для людства — знаходьте відповідь у його книзі.

Нещодавно вийшла друга книга Пітера Сінгера «Визволення тварин зараз» — це оновлене та переглянуте видання його 50-річної роботи. У ній автор говорить про деякі радісні новини за цей час, але в цілому робить сумні висновки про зоозахисний рух в цілому.


2. МЕЛАНІ ДЖОЙ «ЧОМУ МИ ЛЮБИМО СОБАК, ЇМО СВИНЕЙ ТА НОСИМО ШКУРИ КОРІВ?»

Чому ми любимо собак, їмо свиней та носимо шкури корів

Для тих, хто раніше не читали наші матеріали та не знайомі з термінами спесишизм чи карнізм, ця книга буде справжнім відкриттям! Ти поглянеш на звичні та прості речі, що раніше не піддавалися сумнівам, під зовсім іншим кутом зору. Психологиня за фахом, Мелані Джой, знає як знайти підхід до кожної людини, яка раніше не задумувалася над долею тварин у тваринницькій індустрії.

Книга розглядає ставлення людства до певних видів тварин, порівнюючи як деяких сприймають як друзів та частину своєї родини, тоді як інших зводять до категорії їжі й тих, хто не заслуговує на співчуття.

Ми раніше вже висвітлювали у нашому матеріалі поняття карнізму, створене авторкою.

Мелані Джой наводить дуже емоційні та проникливі приклади з порівняннями, які не залишать байдужими жодного читача чи читачку до долі тварин. Книга відкриває для нас світ, звичний для корів, курей та свиней, відчуваючи їхні переживання та розкриваючи страшну реальність тісних кліток та стійл.

Авторка глибоко досліджує різні індустрії, в яких використовують тварин, аналізує традиції різних народів світу, де розповсюджено вживання в їжу тих чи інших видів істот.

Вона розповідає історії людей, що працюють на фермах і наслідки для них, які з цього випливають. Книга ставить під сумнів виправдання, якими оточують себе чоловіки, жінки та діти, до яких лише з часом приходить прийняття споживання тварин.

На науковому рівні дослідниця пояснює, як влаштоване людське сприйняття, як у нас виникають поняття «нормальності», і як його можна контролювати та змінювати. Цей посібник стисло, об’єктивно та без маніпуляцій введе вас у проблему об’єктивізації тварин та дасть поради, як уникнути впливу закоренілої громадської думки.


3. МАЙКЛ ГРЕГЕР «ЯК НЕ ПОМЕРТИ. ЇЖА В БОРОТЬБІ ЗА ЖИТТЯ»

Майкл Грегер "Як не померти"

Майкл Грегер — американський лікар, що спеціалізується на питаннях харчування. Він створив сайт-довідник, що є дуже корисним ресурсом для планування збалансованого рослинного харчування.

Причиною його вибору медичної кар’єри стала власна бабуся, яка змагалася зі стенокардією (важкою хворобою серця). Лікарі не давали їй багато часу, однак завдяки здоровому харчуванню та правильному способу життя, бабуся автора книги дожила до 96 років. Щасливий приклад родички навів Грегера на думку стати лікарем, щоб докорінно змінити медичну систему та способи лікування, які боролися не з причинами, а наслідками захворювань.

Медичний факультет Університету Тафтса не звертав належної уваги на лікування хронічних захворювань дієтою, і це змусило Грегера почати особисту лікарську практику, викладати студентам медичних шкіл, проводити дослідження та розповідати про значення правильного харчування.

Про свою книгу він каже: «Це довгоочікувана можливість поділитися практичними порадами як застосувати знання, що змінять та врятують ваше життя».

Кожен розділ книги присвячений різним людським хворобам: ішемічній хворобі серця, захворюванням легень та головного мозку, хворобам шлунково-кишкового тракту, інфекціям, діабету, гіпертонії, хворобам печінки та нирок, раку крові, молочних залоз і простати, хворобі Паркінсона та навіть депресії.

Майкл Грегер аналізує ризики виникнення цих захворювань, наводить статистичні дані про кількість смертей та хворих, а також дає поради, як уникнути цього за допомогою цільного рослинного раціону.

У кінці книги можна знайти поради про обов’язкові продукти, що повинні бути включені до раціону, та авторські рецепти. Крім того, робота містить рекомендації щодо різних видів фізичної активності та їхнього впливу на здоров’я.

«Здорове харчування більше, ніж звичайна профілактика, — каже Грегер, — це чудова можливість зробити своє життя кращим».


4. КОЛІН ПАТРІК-ГУДРО «РАДІСНЕ ВЕГАНСТВО»

Радісне веганство Колін Патрік-Гудро

Відкриття антиутопічної реальності, де майже сотня мільярдів тварин постійно страждають, може з легкістю загнати в депресивний стан. Ми писали раніше про книгу Клер Манн «Вістопія», яка детально розглядає ментальний біль, пов’язаний з усвідомленням правди про становище тварин.

Книга Колін Патрік-Гудро «Радісне веганство» ставить за мету не допустити депресивності. Авторка переконана, що бути веган_кою — це дуже радісно та надає життю сенсу. Однак спершу на вас чекає переживання багатьох емоцій, і ця книга допоможе перейти на веганство, впоравшись з усіма проблемами. Авторка прагне допомогти нам пройти всі етапи переосмислення власного життя, та досягти позитивного та врівноваженого стану.

Спочатку Колін ділиться спогадами про власне дитинство, як природно було для неї любити тварин та не завдавати їм страждання. І водночас вона росла у звичайній американській сім’ї, де кожна страва складалась з ряду тваринних продуктів.

Авторка розповідає, як суспільство заохочує дітей любити та добре ставитись до тварин, скільки книг та мультфільмів показують тварин як головних персонажів. І як нелогічно, що в той самий час ми годуємо своїх дітей тілами та виділеннями нещасних тварин.

Колін змалечку обожнювала тварин, як і більшість дітей. Однак вона переконана, що нам не потрібно любити тварин, щоб не завдавати їм болю. І справді, часто це не любов до тварин мотивує нас ставати веган_ками, а співчуття, відчуття справедливості, та просто доброти — небажання завдавати нікому болю.

Wellness-експертка говорить про блаженне та навмисне незнання, які спонукають людство перебувати у забутті про реальність, та всіляко підтримувати ілюзію про «гуманне» або «нормальне» тваринництво. Їсти м’ясо здається нейтральним та неупередженим, бо це є нормою, а бути веган_ками — здається бути принциповими та ідеологічними. Хоча, звісно, якщо щось є нормою, це зовсім не означає, що воно є неупередженим та правильним.

Колін Патрік-Гудро вважає, що ставати веган_кою — це метаморфоза до безумовного співчуття, настільки ж природна та прекрасна, як перетворення гусениці на метелика:

«Звісно, народження та переродження також хаотичні та болючі, і несуть певні виклики, але вони завжди варті того врешті решт»

Книга Колін допоможе вам пройти всі ці етапи перевтілення та процвітати на веганстві.


5. ЕД ВІНТЕРС «30 ВИПРАВДАНЬ НЕВЕГАНІВ ТА ЯК ВІДПОВІДАТИ НА НИХ»

30 виправдань невеганів та як відповідати на них Ед Вінтерс

Це книга для саморозвитку активістів та активісток, які прагнуть створити веганський світ. Однак світ — це люди, а переконати людство змінити щось у своєму способі життя це складний та тривалий процес. Спілкуватись з людьми про веганство так, щоб до вас прислухались — це серйозний виклик.

У своїй книзі Ед Вінтерс ділиться своєю особистою подорожжю та досвідом. Він розповідає про час, коли не міг протистояти аргументу про те, що вирощування сої шкідливе для навколишнього середовища, що призвело його до відчуття, що він підвів тварин. Цей випадок спонукав його дослідити та дізнатися якомога більше про веганство та аргументи, які люди використовують, щоб виправдати експлуатацію тварин. Він дослідив широкий спектр ресурсів, включаючи документальні фільми, відео на YouTube, книги та онлайн-ресурси.

Ед Вінтерс має багаторічний досвід активізму за права тварин, особливо — практики спілкування з різними людьми. На його каналі в YouTube можна знайти багато лекцій та промов, які він читав дорослим та дітям. Також там є відеозаписи дебатів Еда, де він ввічливо та переконливо конфронтує людей з етичними та логічними суперечностями у їхніх світоглядах.

Ця книга Еда — лаконічний довідних найпоширеніших виправдань експлуатації тварин та вживання продуктів тваринного походження, до яких можуть вдаватись співрозмовни_ці. Прочитавши та вивчивши її, ви завжди матимете готову відповідь чи запитання, коли виникає потреба захистити ідею веганства. Адже майже всі виправдання вживанню продуктів тваринництва не мають сенсу, і, знаючи як відповісти на них, — ви будете переконливими та впевненими активіст_ками.

Ед Вінтерс ділиться ефективною стратегією спілкування — сократичним діалогом (метод Сократа). Ця тактика використовується з давніх часів для навчання людей, та знайшла своє застосування в психотерапії, адже є дуже продуктивною. ЇЇ суть полягає в тому, щоб ставлячи питання, допомогти людині знайти правильну відповідь у собі. Таким чином ви не викликатимете опору, нав’язуючи свою думку. Ед переконаний:

«Веганство це те, що ми відкриваємо в собі, а не отримуємо від інших; всі ми насправді не хочемо, щоб тварини страждали»

Знайти цю безкоштовну книгу англійською мовою ви зможете за посиланням. Нещодавно була опублікована нова книга Еда Вінтерса — «Це веганська пропаганда (та інша брехня м’ясної індустрії)» про яку можна дізнатись більше за посиланням.


Читайте ці книги про веганство і дозвольте їм допомогти вам впевнитись у правильності власного рішення стати веган_кою. Завдяки їм ви зможете збалансувати свій веганський раціон, щоб бути здоровими, а також зрозуміти та відпустити суперечливі емоції при переході на веганство. Крім того, ці книги нададуть вам цінні інструменти та стратегії для ефективного спілкування з іншими людьми про веганство.

Щоб дізнатись лаконічну та найважливішу інформацію, що мотивує людей ставати веган_ками, проходьте короткий онлайн-курс «Веган-експрес».

324 перегляди
bottom of page