top of page

ГОЛОВИ ДИКИХ ТВАРИН НА МОДНОМУ ПОКАЗІ В ПАРИЖІ. ЩО З НИМ НЕ ТАК?


На модному показі у Парижі моделі з’явилися в одязі з гіперреалістичними головами диких тварин. Зоозахисники засудили цей «творчий задум», який толерує полювання заради трофеїв та використання тварин у сфері одягу. Пізніше бренд Schiaparelli заявив, що під час створення цих образів жодна тварина не постраждала, а голови — штучні. Ми вирішили розібратися чи дійсно сукні від модного дому можна вважати етичними, як fashion-індустрія підтримує експлуатацію та вбивства тварин та які є альтернативи.



СКАНДАЛЬНА МОДА

26 січня у Парижі закінчився Тиждень високої моди. Впродовж чотирьох днів кутюр’є презентували свої колекції сезону весна-літо 2023. Відкривати церемонію випала честь модному дому Schiaparelli. Наомі Кемпбел дефілювала в пальто з головою вовка, Ірина Шейк та Кайлі Дженнер вийшли в сукні з головою лева, а Шалом Харлоу одягнула сукню з головою рисі.

Шоу, заплановане, щоб вразити глядачів і глядачок несамовитою ідеєю прославляння світу природи обернулося скандалом.


«Створений з пінопласту, вовни та шовкового штучного хутра, цей лев, розфарбований вручну, щоб виглядати якомога реалістичніше, оспівує славу світу природи», — повідомили в Schiaparelli.


Після публікації відео з показу на сторінці бренду з’явилися тисячі коментарів, що засуджували образи моделей з опудалами тварин на сукнях. Люди не могли зрозуміти — це справжні голови чи штучні.


«Не те щоб я очікував чогось меншого від Кардаш’ян, але це... Це відразливо і не прогресивно. Підробка чи ні. Я викладач в університеті дизайну, і я можу чесно сказати, що жоден із наших студентів брендової моди не прийме чи не підтримає це. У вас є неймовірна платформа для внесення змін замість того, щоб ви використовували її для прославлення полювання за трофеями. Леви заслуговують на краще, ніж це».


 

«Жодна тварина не постраждала, але це, безумовно, може надихнути людей використовувати їх. Що б ви відчували, якби це були собаки, коти чи навіть голова людини? Навіть використання фальшивих… це неправильно на багатьох рівнях».


 

«У мене лише одне питання, чому при всій творчості, яку може створити людський розум, вибирають голови мертвих тварин. Я розумію зусилля, докладені для створення кожного окремого елемента, але, дивлячись на фото, я відчуваю сильний біль і невдоволення через повідомлення, яке ви надсилаєте. Я одна така?»


 

Критика звучала не лише з боку пересічних людей, а й від провідних зоозахисних організацій. Вони зазначали, що такі покази прославляють полювання та торгівлю хутром.


Ерін Кайлі-Караско (веганка, зоозахисниця, дописувачка в UnchainedTV):


«Ого. Schiaparelli та Кайлі Дженнер прославляють трофейне полювання та жахливу торгівлю екзотичним хутром. Навіть якщо вони штучні, шкури слід розглядати як символ людської жорстокості, егоїзму, апатії та невігластва, а не високої моди».


Проєкт Slay, який зняв документальний фільм про матеріали тваринного походження у світі моди, так відреагував на модний показ:


«Щороку модна індустрія знімає шкіру з 2,5 мільярда тварин, і в розпал шостого масового вимирання безвідповідальні творці моди продовжують уникати відповідальності під виглядом «мистецтва».


Організація PETA (ред. People for the Ethical Treatment of Animals/Люди за етичне ставлення до тварин) заявила про те, що даний перфоманс міг бути заявою проти трофейного полювання, в якому леви та вовки розриваються на частини, щоб задовольнити людський егоїзм. Також президент PETA Інгрід Ньюкірк додала:


«Ми заохочуємо всіх дотримуватися 100% cruelty-free дизайнів, які демонструють людську винахідливість та запобігають стражданням тварин».


Українська організація UAnimals розмістила на своїй сторінці відео із врятованим левом Візерісом, який «побачив» уривок із показу Schiaparelli на Паризькому тижні моди:

«Ми не зразу встигли пояснити левові, що на моделі — штучна голова. Хоча якщо і штучна — навіщо?!»


«Кожна Тварина» теж не лишилася осторонь та засудили модний тренд, який підкріплює споживацьке ставлення до тварин:


«Тварини – не одяг, просувати це неправильно, реальні тварини, чи ні».


Після скандалу дім Schiaparelli не забарився виправдатися, мовляв, «жодна тварина не постраждала під час створення цього образу».


Але чи так це насправді?



ЧОМУ ВОВНА І ШОВК — ПРОДУКТИ ЖОРСТОКОСТІ ЩОДО ТВАРИН?

Заява Schiaparelli про те, що жодна тварина не постраждала неправдива, адже під час створення штучних голів використовували вовну та шовк. Ці матеріали не є етичними, адже їх виробництво шкодить тваринам та призводить до їх вбивства.


У вовняній промисловості овець калічать під час стрижки, а коли вони починають давати менше вовни — їх вбивають. У природних умовах вівці линяють лише один раз навесні, натомість щоб отримати вовну в промислових масштабах, їх стрижуть протягом всього року. Восени та взимку вони можуть загинути від холоду, складно доводиться й щойно народженим ягнятам, яким дуже потрібно тепло в їхні перші дні в цьому світі.


До того ж овець піддають генетичним мутаціям, щоб отримувати ще більше вовни, в той час, як опіка над ними та їхній добробут залишаються на другому місці.


Проєкт Slay зазначає, що в найбільшій країні виробництва вовни — Австралії — стрижка мулів досі є законною, а також купірування хвоста часто виконується гарячими ножами, і в основному без знеболення.


Багато ягнят ніколи не проживають достатньо довго, щоб зіткнутися з цими каліцтвами. До 15 мільйонів ягнят гинуть протягом перших 48 годин їхнього життя кожного зимового сезону ягніння через голодування, вразливість і недбалість співробітників цієї сфери. Стратегія селекційного розведення у вовняній промисловості віддає пріоритет високій народжуваності та прибутку, а не зменшенню шкоди для овець.


Не менш жорстока індустрія розведення шовкопрядів заради шовку.


Для виробництва 1 кілограма шовку вбивають 6600 шовкопрядів — їх обробляють газом чи відварюють живцем всередині кокону, щоб не пошкодити коштовний матеріал.


Крім того, не існує ніякого «мирного шовку», або ж Peace Silk як його ще називають. Хоча продавці стверджують, що ці матеріали були виготовлені з коконів, які були зібрані після природного появи молі, немає жодних сертифікаційних органів, які б гарантували дотримання цих стандартів.


Організація Collective Fashion Justice запропонувала модному дому Schiaparelli зустрітися, щоб допомогти їм зрозуміти, чому вовна та шовк не cruelty-free і чому для моди важливо рухатися до стійкої та етичної системи без тварин.


Окрім вовни та шовку, у дизайні одягу та взуття використовуються інші неетичні матеріали: шкіра, хутро, замша, пух, пір'я, мохер, кашемір, ангора, альпака, пашміна, нубук. Про ці матеріали тваринного походження та місця, де можна знайти веганський одяг і взуття ми писали в нашому матеріалі.



ЕТИЧНІ АЛЬТЕРНАТИВИ — ВИХІД Є!

Веганський одяг та взуття не мають у своєму складі тваринних матеріалів. Натомість існує чимало альтернатив, таких як: штучні шкіра, хутро, замша та нубук, мікрофібра, синтепон, акрил, поліестер, ліоцел, поліуретан, фліс, віскоза, бавовна, льон, бамбук, конопляна тканина, рамі тощо. Список доволі вагомий, тож знайти етичний одяг сьогодні насправді не так складно.


На ринку вже є веганське футбольне взуття, взуття з кукурудзи від Louis Vuitton, а також куртки з риболовних сіток. Шовк навчилися виробляти з кактусів, сої, ананасового та бананового волокна. Так само веганську шкіру виготовляють з пластику, грибів, яблук, ананасів та кактусів.


Понад 1500 брендів більше не використовують хутро, серед них — Adidas, H&M, Prada, Zara, Valentino та Gucci.


Все більше модних брендів відмовляються не тільки від хутра, а й від шкіри, вовни та інших жорстоких матеріалів тваринного походження.



ПРИНЦИПИ ВЕГАНСЬКОЇ МОДИ


Веганський тиждень моди (ред. Vegan Fashion Week) започаткувала у 2018 році француженка Еммануель Рієнда:

Фото: Mila Zvereva

«Тиждень веганської моди є провідною платформою на перетині стійкого розвитку та етики. Це дає нам відповідальність і потенціал для встановлення результатів і створення разючих змін в індустрії моди в цілому».


Під час показів використовується одяг, який виготовлявся з повністю етичних матеріалів, при цьому за красою та величністю не поступаючись жорстоким аналогам.


Vegan Fashion Week є лідером в індустрії моди, об’єднуючи як нових, так і визнаних дизайнерів, щоб продемонструвати інновації в моді без використання тварин. Бренди та дизайнери просувають моду вперед, створюючи абсолютно все: від шкіри з харчових відходів до пуху з квітів.


У 2022 році до VFW доєднався Український тиждень моди, на якому 11 українських sustainable-брендів представили свої колекції в Лос-Анджелесі.

Під час четвертого Тижня веганської моди, директор із соціальних медіа PETA Ешлі Фронерт заявив про важливість веганської моди в русі сталого розвитку, тому що стійка мода — це веганська мода.


Матеріали тваринного походження, такі як шкіра, шерсть, хутро, пір’я та екзотична шкіра, є вони є неекологічними, а також впливають на кліматичну кризу.


Якщо ми будемо бойкотувати матеріали тваринного походження, то не лише збережемо мільярди життів щороку, а й будемо провокувати інноваційний процес виготовлення більш стійких та екологічних матеріалів.


Дізнатися більше про неетичну моду, веганські альтернативи та отримати корисні поради про свій гардероб можна на нашому безплатному 7-денному курсі «Веган-експрес».





179 переглядів
bottom of page