top of page

«ВЕГАНИ — ЛЮДИ, ЯКІ БАЧАТЬ СВІТ ПО-ІНШОМУ», — СПІВЗАСНОВНИК СТРІТ-ФУДУ ШОШО VEGAN


Повномасштабна війна змінила наш звичний спосіб життя. Ми намагаємося жити далі, попри ракети, що пролітають повз, працювати та підтримувати свою країну на шляху до перемоги. Дуже сильно постраждала українська економіка, багатьом бізнесам довелося закритися, а хтось ледве зводить кінці з кінцями. Але все одно підприємства добровільно віддають частину свого прибутку на потреби Сил оборони, бо це наша спільна боротьба.


Особливо складно доводиться веганським бізнесам, які й в мирні часи мали менше клієнтів і клієнток, в порівнянні з традиційними. Проте зараз ситуація змінюється. У нашому суспільстві з’являється більше свідомих людей, які підтримують виробників, що розділяють їх світогляд, особливо якщо вони — українські.


За відгуками багатьох веган_ок, одним з кращих веганських фастудів, є заклад ШОШО VEGAN, що знаходиться у Києві. Він має чотири локації, які можна знайти за адресами:

  • вул. Бульварно-Кудрявська, 24;

  • вул. Васильківська, 1;

  • вул. Антоновича, 47/12;

  • вул. Житньоторзька, 8.

У закладі можна скуштувати веганський снікерс, поласувати лавашем, пітою, бургерами або чізбургерами з багатьма начинками — від стандартного фалафеля до неймовірних рослинних котлет. Чізбургер в ШОШО VEGAN, мало чим відрізняється від того, що в Макдональдсі за смаком. Але є одна суттєва різниця: заради нього ніхто не постраждав. Можливо, саме тому, власники закладу називають його «правильним стріт-фудом».


Одна так було не завжди. Раніше підприємці не були веганами, тож у меню було багато страв із м’ясом.


Що вплинуло на рішення переформатувати фастфуд на веганський, перед якими труднощами постали етичні бізнеси під час війни та про їх майбутнє — розпитали співзасновника ШОШО VEGAN Тараса Арсенюка.


Розкажіть, що змотивувало вас перейти на веганство? Як відтоді змінилося ваше життя?


Стати веганом мотивували люди, які траплялись на шляху, своїм прикладом. Життя змінилось на краще, все стало чистіше і фізично, і духовно.



Як прийшла ідея створити веганський заклад? Як це вдалося реалізувати?


Ідея прийшла напевно, тому що я сам став веганом і коли в місті Києві хотілось чогось веганського, то його було зовсім мало, особливо доступної їжі взагалі мало. Тому захотілося створити альтернативу дорогим ресторанам, які були на той час і створити щось не схоже на все інше. У нас був уже на той час фастфуд, але не по вегану, тож ми його переробили на веганський.



Не розчарувалися в бізнесі?


У бізнесі не розчаровані, хоча після коронавірусу дуже важко займатись бізнесом, і, я думаю, що це стосується взагалі всього бізнесу в Україні. А так в цілому все йде за планом, веганство прогресує на планеті та ми разом з ним.


Скільки зараз у вас постійних клієнт_ок і які відгуки ви отримуєте? Чи є серед них не вегани?


Постійних клієнтів у нас понад 3000. В основному відгуки добрі. У нас є додаток і там доволі гарна активність клієнтів, вони оцінюють і кухарів, і страви, і загалом заклад на п'ять, але є і критики, яким щось не подобається. Ми швидко реагуємо на це і намагаємось змінюватись на краще. Серед клієнтів є не вегани, їх доволі багато. Коли ми спілкуємося з ними, то часто кажуть, що просто смачно і деякі страви ніяк не відрізнити від традиційних кухонь.



Як змінювалося ваше меню впродовж всього часу? Що люблять найбільше?


Зміни меню відбуваються дуже часто, тому що ми самі дізнаємось щось нове. Наші гості хочуть різноманіття і плюс постачальники веган продуктів постійно пропонують більше нових позицій.

Найбільш з усього беруть фалафель в піті, але наші бургери також мають велику популярність.



Де ви шукаєте натхнення?


Коли ми з партнером бачимо як нам дякують за нашу роботу, то хочеться робити ще краще і ще смачніше. І взагалі власна справа для нас — це щось більше ніж бізнес, гроші, робота, це спосіб життя.


Чи було бажання розширити вашу географію?


Наразі у нас є чотири локації у Києві. Бажання розширення було і буде, ми до цього йдемо, але спочатку створюємо ідеальну концепцію веган стріт-фуду.

Плануємо виходити на інші міста та на інші країни, тому що є великий попит у цьому.



Які найяскравіші моменти існування ШОШО VEGAN ви пам’ятаєте?


Це відкриття нових локацій і реакція людей на це.


Як на бізнес вплинуло вторгнення рф? Які труднощі це викликало? Як вдається триматися?


Війна змінила все: це і зменшення клієнтів, і невпевненість в завтрашньому дні, збільшення цін на закупку необхідних для роботи продуктів. Вимкнення світла додало спартанського способу приготування їжі та неможливість звично обслуговувати клієнта.

Постійні тривоги змінюють логістику доставляння продуктів на наші локації, але ми не здаємося і думаємо, що нам Українцям за це все, що ми переживаємо, повернеться вдвічі.



Чи є майбутнє у веганських закладів в Україні? Що б ви їм порадили?


Майбутнє веганства дуже перспективне в Україні та закладів в тому числі. Є попит, а пропозиції не так багато.


Якщо ви відкрились, то не здавайтесь і не завищуйте ціни на ваш продукт, бо вегани — це не багатії, а просто люди, які бачать світ по-іншому.

Якщо хочете відкрити заклад, потрібно все прорахувати. Не вкладайте останні гроші в справу залиште трішки на форс-мажор. Найважче — це знайти відповідальних людей на роботу, якщо такі є, то половина справи зроблена.


І взагалі проблема не в тому, що це веганський бізнес, проблема в самому бізнесі в Україні. У нас важко стартувати й адаптуватись під нестабільність.

Не забувайте підтримувати веган-бізнеси України під час війни, адже зараз вони дуже сильно потребують нашої допомоги. Якщо будете в Києві — обов’язково зазирніть в ШОШО VEGAN за улюбленим смаколиком чи відкрийте для себе веганську кухню, якщо ви тут вперше.


 

А щоб ми могли продовжувати писати для вас корисні й важливі тексти — підтримайте роботу команди «Кожної Тварини».











148 переглядів
bottom of page