top of page

«ВСЕ КРАСІВО, ЯК В КІНО, А СМАЧНО ЩЕ БІЛЬШЕ», — СПІВЗАСНОВНИК THE LOOPCI ПРО ВЕГАН «ЗВАНІ ВЕЧЕРІ»


Морж — один зі співзасновників веганської тушкованки The Loopci. Після початку повномасштабного вторгнення вони з командою почали волонтерити: відправляли веганську їжу на фронт і годували людей, що ховалися в укриттях. Зараз окрім виробництва «веганських приколів», вони організували «Звані вечори» справжнього етичного кулінарного мистецтва. Про веганський бізнес, злети та падіння в індустрії громадського харчування, роботу під час війни й не тільки — читайте у нашому інтерв’ю з копєтаном Моржанскім.


Хто такі The Loopci? У чому ваша головна ідея?


The Loopci — це класна команда, і ми займаємось виготовленням веганської «тушонкі». Але насправді це не зовсім тушонка у звичному розумінні. Це повноцінні основні веган страви, до яких, у найпростішому варіанті, можна додати гарнір і бистро та смачно поїсти. У більш складному варіанті можна приготувати щось за рецептами на сайті, де наш веган-шеф створив advanced-рецепти тих страв, які можна приготувати з нашою продукцією. The Loopci — це зручно, смачно, швидко і корисно (то шо ми не юзаєм консервантів, ГМО, барвники тощо. Все супер нейчурал).


Як відбувався процес створення веган-тушкованки? Перед якими труднощами постали?


На початку бізнесу все вигадувалося доволі швидко і весело. Коротко кажучи, основна мисль при розробці була: «а ми можем таке замутить?»


Під «таке» мається на увазі смачно і в прикольній упаковці з прикольним промо в інстаграмі. Труднощів особливих не було, тошо ми не ставили надвисоких очікувань, і все неслось дуже інтуїтивно і весело.


Потім почалась війна і до сих пір основні труднощі для нас — це фінансова складова і наявність моральних сил. Я думаю «як у всіх».



Як змінилася ваша робота від початку повномасштабної війни?


З початком війни ми, звісно, почали волонтерити, відправляти їжу на фронт і годувати людей, які сиділи в шелтерах. Ще щось було, але я щас вже не вспомню.


Зараз ми робим доволі багато «тушонок» нашим захисникам і нашу лінійку продукції для цивільних.

Ще, на диво, під час війни ми змогли переїхати в новий цех (всім хто нам допоміг фінансово — надвеличезна супердяка за це), трохи розширили штат працівників, відкрили шоурум, почали робити вегетаріанські та веганські «Звані вечері» (все красіво, як в кіно, а смачно ще більше). «Вечері» для мене особисто — це глоток свіжого повітря, тому що в ці дні проісходить якійсь нереальний меджик: в плані гостей, які до нас приходять, в плані блюд, які готує наш шеф Денис Менсон, в плані нашої роботи в команді (до якої входять: межгалактичний майстер-шеф Денис Менсон, головний русофоб мого серця Гоха, Алєся, яка відома багато чим, але зокрема виробництвом свічок Agni, відбудовою хат в Количивці, нескінченними зборами на потреби армії і тим, що заправляє нашим шоурумом Dropshop і, собсно, моя скромна персона), і в плані емоцій, які всі отримують на виході — короче суцільний кайф. Я сподіваюсь, що для всіх, хто до нас приходить, це теж унікальний, елегантний, смачний і кайфовий експірієнс.



Розкажіть про ваші «Звані вечері». Як виник формат і які успіхи має?

«Звані вечері» виникли як бажання продовжувати робити важливі справи та мати для цього цех (заробляєм ми на «вечерях» супер мало, основні кошти, які платять відвідувачі — це собівартість страв і оренда нашого цеху, де ми можем робити тушонкі на фронт і т. д. Тобто в ціну 2300 грн з персони поки що не входить унікальність того шо ми робим. Ми понімаєм, шо ці гроші, по-перше, є не у всіх, по-друге, є більш важливі місця, куда можна їх закинути.

Тож ми супер вдячні всім, хто до нас приходить, помімо того, що ці люди дарять собі пріємні емоції і общій емоційний фон покращується, так ще і косвєнно тушонкі на фронт робляться (тотальний win-win, я думаю). Також «вечері» виникли, як бажання зробити маленьку революцію в общєпітє (зараз я вже можу нарахувати 5-6 бізнесів, які теж почали чи возродили в своїх стінах цей формат, але саме веганське робим, з того, шо я знаю, поки що тільки ми). Ну і останнє, але не менш важливе — треба якось реалізовувати себе як людей/кухарів/ентертейнерів, так що з «вечерь» ми виносим позитивний досвід для себе теж.


Про успіхи «вечерь»: спочатку ми робили по 2 вечері на місяць, тобто раз в два тижні, але попит на це якийсь був супер крейзі і ми перейшли до формату, де ми робим дві вечері раз в два тижні. Тобто чотири на місяць. В 98% случаїв в нас заповнені наші 12 місць на вечерю. Особливо кайфово що ті, хто в нас вже був, кличуть друзів, приводять батьків, святкують дати і ходять до нас на особливі побачення. Це кайф.



Де можна відвідати «Звану вечерю», що входить у меню і як взагалі вони проходять?

Відвідати вечері можна в Києві на Подолі в просторі drop shop, але попередньо треба записатись через наші інстаграми @the_loopci_official і @dropshopkyiv.


В меню входить п’ять курсів страв, включно з десертом, безлімітне вінішко (алкогольне чи безалкогольне), апєрітів, діжестів і куча дебільних історій між подачами, анєкдот і обнімашкі в кінці)))


На кожну вечерю меню унікальне, так шо я завідую по-доброму кожному, хто приходить постійно до нас, пробує супер різні штуки і каже, шо «в цей раз ну це просто роз*об» чи шось подібне)))


Проходить все зазвичай супер елєгантно, з вкраплєніямі панковості, тошо ми всі так чи інакше панкуєм (в хорошому сенсі цього слова). Свічки, класна музичка, супер топові і унікальні страви, гостинна атмосфера, дружній колектив, кар‘єрний рост і т. д.


Мені супер по кайфу, шо збирається 12 людей, якимось магічним образом сідають за два столи так, шо один стіл зазвичай активний і хіхікаючий, а інший — спокійний і сконцентрований. Як це виходить — ми досі не зовсім розумієм, але це прикольний факт, який нас тішить постійно. Це класно, тошо під час вечерь в нас були і здивовані обличчя, і радісні, й навіть сльози щастя. Кожна реакція на те, шо ми робим — це любов.



Чи є майбутнє у luxury сегменті веганської кухні?
















Майбутнє у лакшері сегменті, я думаю, є у кожного, хто старається робити свою справу на топ левелі. Для нас це, канєшно, було б супер круто, якшо б до нас ходили ще й селебрітіз та сиділи за одним столом з нашими кєнтами. Відношення все одно у нас рівне до всіх — кожен послухає дебільну історію і отримає суперсмачну їжу і напої.


Декілька раз нам казали, що ця наша справа має бути відмічена зіркою Мішлена, але то подивимся після війни, чи зможуть представники Мішлена до нас попасти. Дехто чекав і місяці по три, так шо поки що це влажна фантазія, а там подивимся.



Які плани будуєте в The Loopci?


Плани на The Loopci у найближчій перспективі — вийти вже наконєц в масмаркет, в довгостроковій — стати правителями веганської галактики.



Чи зростає популярність веганських закладів в Україні та веганського способу життя?

Про популярність веганства я сказать не можу явно. Ми багато не знаєм тих, хто вже веганить, а багато з тих, хто веганить, не знає про нас (чомусь?!), що казати про інших…



Що б ви побажали тим, хто тільки планує відкрити веган-заклад?


Тим, хто планує відкрити БУДЬ-ЯКИЙ заклад, я особисто бажаю цього не робити, тому що общєпіт — це не те місце, де ви заробляєте мільярди (якщо тільки ви не все прорахували і в вас є супер м’яка фінансова подушка). Мотивація «я всіх зараз накормлю смачною їжею» — це, звісно, клас, але любий бізнес — це про прибуток, а коли його нема, то ти втрачаєш першу мотивацію.


Фінансово, на жаль, це зараз, а навєрно й в принципі, не дуже вигідно. Сподіваємось, шо після перемоги зміняться умови з: гарантіями для бізнесів від держави, зарубіжними інвестиціями, з ринковими відносинами як такими в Україні. На мій погляд, на нас дуже довго впливав комплекс меншовартості, і ми, як конс‘юмери і як бізнесмени не знаєм (читай не розумієм), зазвичай, реальну ціну їжі в закладах, напоїв в барах, десертів в кав’ярнях тощо. І в нас все для клієнта має стоїти 1 грн, тошо якщо дороже — ніхто не купить, а для власника бізнесу все має бути супер топ якості, звісно, з великою собівартістю. Тобто ми робим супер якісні товари, але ужимаємо себе в РЕАЛЬНІЙ ціні товарів, і, на мій погляд, це путь, поки що, в нікуди.


Коротко кажучи, рекомендація для тих, хто планує відкрити заклад: рахуйте тупо ВСЕ перед тим, як щось відкрити, тоді вам буде легше вести бізнес.


 

Більше інтерв’ю із засновниками популярних веганських бізнесів в Україні читайте у нашому блозі. А щоб ми продовжували писати цікаві й корисні тексти — можна підтримати нашу роботу донатом.



145 переглядів
bottom of page