top of page

ІННОВАТОРИ ЗА ВЕГАНСЬКЕ МАЙБУТНЄ: ІНТЕРВ’Ю З ЗАСНОВНИКОМ WANTED VEGAN


засновник бренду Wanted Vegan Роман Квашенко

Бренд українських веганських альтернатив Wanted Vegan — це першопроходець у створенні веганської котлети по-київськи, сашимі та сала. Цілячись на міжнародний ринок, він береться за амбіційні задачі та створює продукцію високої якості.

Ми поспілкувалися з Романом Квашенком, засновником бренду Wanted Vegan, щоб дізнатися як йому вдалося реалізувати таку ініціативу. Ми з'ясували, що передувало створенню бренду, як формувалася команда Wanted Vegan, які труднощі їй довелося подолати з початком повномасштабної війни. Також ми запитали Романа про інновації, які ще плануються, а також про сюрпризи, які слід очікувати від цього бренду у майбутньому.


Як виникла ідея розробляти веганські продукти та що вас надихнуло до цього?


Ідея розробляти (ред. рослинні) продукти виникла ще задовго до появи Wanted Vegan. Я подорожував по роботі та відвідував різні конференції з харчової промисловості, й там однією з тем були веганські альтернативи. Тоді мене це дуже зацікавило та прийшло розуміння, що за цим точно майбутнє. Ще у кінці 2010-х в Німеччині ця категорія показувала дуже хороші результати, в той час, як у нас була доволі нішевою. Я поступово та повільно просувався у питанні того, щоб почати самостійно виготовляти подібні продукти. Але з продуктовим дефіцитом під час першого ковіду ми вирішили піднажати та за пів року змогли повністю запустити перші продукти на полиці.


Wanted Vegan — це сімейний бізнес? Розкажіть, хто залучений до цього проєкту і які конкретні завдання вони виконують? Можливо, ви маєте цікаві аспекти співпраці в рамках вашої команди, про які хотіли б розповісти?

засновник бренду Wanted Vegan Роман Квашенко  з сином Віктором  та дружиною Олею

Так, ми працюємо в компанії всією родиною. Мій син, Віктор, наразі займає позицію бренд-менеджера. Займається усіма питаннями стосовно реклами, піару, соціальних мереж, пакування і т. д. А також усі наші події організовує саме він та керує напрямком e-commerce. Він працює у моїй компанії з 15 років, ще до появи Wanted Vegan, та дуже залучений у всю роботу. Моя дружина, Оля, мама Віті, працює у компанії з моменту заснування фінансовим директором.


Скільки постійних клієнтів у вас наразі є і що це за люди?


Більшість наших клієнтів повертаються до нас. Це дуже важливо і приємно. Певний знак якості нашої продукції. Звісно, у нас є своя цільова аудиторія, але також багато дуже неочікуваних історій. Багато людей, з якими я знайомлюсь, і розповідаю про те, чим займаюсь, кажуть: «О, так я вас купую». Наприклад, нещодавно так було у мене в таксі.



Ви спеціалізуєтеся на створенні рослинних альтернатив, яких ще немає на українському ринку, таких як котлета по-київськи, веганське сашимі та сало. Чи було важко реалізувати такі технології?

асортимент продукції Wanted Vegan

Більшість цих технологій ми привозили першими в Україні, їм і досі немає аналогів на ринку. Звісно, важко, але це і є найцікавішою частиною нашої роботи — впровадження інноваційних технологій.


Як повномасштабна війна вплинула на ваш бізнес — які зміни відбулися, в гіршу чи кращу сторону?


Звісно, було важко. З одного боку, вона нас згуртувала, але, з іншого боку, відкинула назад на довгий час по продажах та дистрибуції нашої продукції. Як ми казали раніше, багато мереж вважали веганські продукти «не на часі». З іншого боку, ми поглянули на цю ситуацію як на вікно можливостей: сильно розвинули e-commerce, почали працювати над міжнародною експансією. Це також дало нам час розробити безліч нових продуктів, які ми вже скоро представимо.



Як розширилася лінійка продуктів, яку ви виготовляєте від запуску у 2020 році до сьогоднішнього дня?

нагетси звичайні та з насінням

Ми запустились у 2020 році з трьома продуктами: бургер, нагетси звичайні та з насінням. Зараз у нас вже близько десяти продуктів, які вже доступні на полицях магазинів. Окрім того, є ще дуже багато продуктів, які ми зараз тестуємо. Деякі з них вже можна було спробувати на наших заходах.


У вашому інтерв’ю для The Village було сказано, що у вашому цеху немає жодного вегана. Чому так і наскільки вам важлива ідея просувати саме веганські альтернативи?


Ця фраза звучить доволі голосно. Але насправді все набагато простіше. Ми поки що не знайшли операторів у наш цех, які дотримуються рослинної дієти. Але ми будемо дуже щасливі, якщо такі люди зʼявляться в нашому цеху. А в нашому офісі працюють веган_ки та вегетаріан_ки.


Ви також говорили про плани вийти на міжнародний ринок. Чи вдалося це зробити й що потрібно для досягнення цієї мети?

асортимент продукції Wanted Vegan

Йде дуже активна робота, ми щодня працюємо над цією метою. Але поки ми не будемо на полиці у першому супермаркеті за кордоном, то не зможемо сказати, що це нам вдалось. Та, знаючи нас, навіть цього нам буде ще замало. Ось через два тижні відбудеться Anuga Fair, де ми вперше представимо наші продукти такій широкій міжнародній аудиторії.


Які ваші сподівання від цього заходу (Anuga Fair) і як ви відреагували, коли дізналися, що ваш стенд буде поруч з американським виробником рослинного м’яса Beyond Meat?


Це дуже велика можливість для нас, на яку у нас багато сподівань. Насправді коли ми подавались, то місць вже не було, але нам тут раптово пощастило і ми отримали стенд. З приводу локації поруч з Beyond — це ще раз доводить, що українські виробники такі ж конкурентні, як і світові, та роблять продукт дуже високого рівня.


Над розробкою яких рослинних альтернатив ви наразі працюєте і коли можна очікувати на їх випуск?

засновник бренду Wanted Vegan Роман Квашенко

Багато хто вже міг спробувати наші новинки на фестивалях, де ми брали участь. Це альтернатива рибним паличкам та креветкам. Ми отримали безліч позитивних та корисних відгуків, до яких дослухались та вже готові випускати продукт на ринок. Приблизно за місяць він вже буде в продажі. Ще з одним сюрпризом від нас.


Наскільки справдились ваші очікування від участі у благодійному фестивалі «Веган Вікенд»?


На всі 1000%. Це ідеальний захід, де ми можемо поспілкуватись з нашою найбільш відданою та підтримуючою аудиторією. Зібрати багато класного фідбеку та, звісно ж, задонатити на Сили оборони.


Чи вірите ви в розширення та успіх ринку веганських продуктів в Україні?


Авжеж, а інакше ми б цим і не займались :) Вже бачимо дуже хорошу тенденцію та впевнені, що далі — більше!


 

Інші інтерв’ю із брендами рослинної продукції читайте у нашому блозі. Якщо вам подобається наш контент, підтримайте нас донатом.

192 перегляди
bottom of page