top of page

БІЗНЕС НА КОТИКАХ: ЧОМУ КОТОКАФЕ НЕ КРАЩЕ МІСЦЕ ДЛЯ ТВАРИН


Популярність котокафе, де можна не лише насолодитись кавою, але й провести час з пухнастими мешканцями, розростається все більше. Але як ці заклади функціонують в Україні та світі? Наскільки вони етичні, особливо коли тварини проживають там на постійній основі? У нашій статті ми дослідимо діяльність котокафе, а також дізнаємось думку ветеринарних лікарів щодо безпеки та добробуту тварин в них.



ПОЯВА ПЕРШИХ КОТОКАФЕ ТА ПРИЧИНИ ЇХНЬОЇ ПОПУЛЯРНОСТІ

Котокафе — це громадські заклади, де люди мають можливість випити кави з котами за певну погодинну плату. Вперше таке кафе було відкрито в Тайвані у 1998 році, звідки ідея швидко поширилась країнами Східної Азії. Особливо популярними вони стали в Японії, де у столичному районі Токіо працює близько 40 котячих кафе.


Така популярність пояснюється кількома факторами. По-перше, в Японії існують суворі правила щодо спільного проживання, тому багато людей не можуть мати свого котика вдома. Котокафе стають для них альтернативою, де можна провести час в компанії з котами. По-друге, популярність котокафе зросла в рамках «індустрії зцілення». В Японії цей напрямок набув особливого значення після серії трагічних подій — землетрусу, цунамі, ядерної катастрофи та економічної стагнації у 1990-х роках. Люди були напружені й нещасні, а котячі кафе стали місцями для зцілення та відпочинку, де люди насолоджувалися взаємодією із пухнастими та знімали стрес.


Використання тварин у ролі терапевтичного засобу є розповсюдженою практикою. Наприклад, в Америці службові собаки використовуються для допомоги ветеранам, які страждають від ПТСР (посттравматичного стресового розладу), або також цуценята та кошенята приносяться в університетські містечка під час іспитів, щоб допомогти студентам розслабитись. Однак, концепція котячих кафе відрізняється від використання службових тварин, оскільки вона передбачає іншу форму взаємодії з тваринами.


Лоррейн Плурд, доцентка кафедри «Медіа, Суспільства, Мистецтва та Антропології» в SUNY Purchase, у своєму дослідженні розглянула причини такої популярності котокафе. Вона дійшла висновку, що такі заклади є наслідком постіндустріальної економіки, коли клієнти прагнуть отримувати особливі враження. Котячі кафе почали поширюватись світом, бо соціальні стосунки дедалі більше комерціалізуються, перетворюючись на предмет торговельних відносин.


Кафе із котами не можна сприймати як простір, де люди взаємодіють з тваринами на рівних, як з рівноправними партнерами. Воно скоріше схоже на експлуатацію тварин, де клієнт_ки виступають як споживачі послуг, а коти надають їм зцілення та відпочинок. Таким чином, коти у котокафе із вільних та незалежних тварин перетворюються на працівників, які виконують афективну працю. Вони не приймають замовлення і не прибирають за клієнт_ками (навіть за собою), але їхні дії відображаються у нематеріальних результатах цієї праці.



ЧИ МОЖУТЬ КОТОКАФЕ БУТИ БЕЗПЕЧНИМ ПРИХИСТКОМ ДЛЯ ТВАРИН?

Низка благодійних організацій із захисту тварин, зокрема Cats Protection, RSPCA та Celia Hammond Animal Trust, розкритикували котокафе. Спеціалісти цих організацій вважають, що кафе не є придатним середовищем для життя котів, тому що вони знаходяться в замкнутому просторі, де постійно зустрічають незнайомців, які бажають взаємодіяти з ними.


Крім того, коти в природі є одинаками або живуть у малих групах. Тому перебування у закритому просторі з великою кількістю інших котів також може негативно позначитись на їхньому психічному стані. Зоозахисник і ветеринарний лікар Казем вважає, що котокафе не відповідають правилам утримання домашніх тварин:


«Котячі, на відміну від інших видів, дуже стримані у виявленні своїх почуттів та емоцій, а це означає, що власнику кішки надзвичайно важко оцінити та зрозуміти рівень стресу та занепокоєння у тварини. Але саме стрес є найчастішою причиною проблемної поведінки у котів».

Але директор організації International Cat Care ставиться до котокафе більш позитивно:


«Хоча коти є поодинокими тваринами, домашні кішки еволюціонували, і багато з них можуть жити в групах досить щасливо. Я бачив у деяких погано регульованих притулках і розплідниках ситуацію набагато гіршу, де багато котів замкнено в одній невеликій кімнаті, що може бути набагато більшим стресом».


Та всі погоджуються в одному — якщо котячому кафе й існувати, то їх потрібно належним чином регулювати. Зараз, для функціонування таких закладів, потрібно лише відповідати вимогам безпеки харчових продуктів. Кожне кафе може встановлювати власні стандарти утримання тварин.


У попередній статті про pet friendly заклади ми вже розглядали, як законодавство України регулює присутність тварин у закладах харчування та інших громадських місцях. Цього разу команда «Кожної Тварини» вирішила звернутися до Держпродспоживслужби, щоб отримати відповіді про регулювання котокафе.



ХТО НЕСЕ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ ЗА РЕГУЛЮВАННЯ ДІЯЛЬНОСТІ КОТОКАФЕ?

Наразі, українська Державна Служба з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів є єдиним органом, відповідальним за регулювання діяльності закладів харчування, де проживають тварини. Однак, з'ясувати, хто саме перевіряє чи дотримуються санітарні норми у котокафе виявилося складніше, ніж здавалось. У відповідь на офіційний запит ми отримали наступне повідомлення:


«Визначення терміну «котокафе» відсутнє у чинному законодавстві України, зокрема, в законодавстві про харчові продукти та норми, здоров’я та благополуччя тварин. Питання утримання домашніх тварин в закладах громадського харчування натепер чинним законодавством не врегульовано. Статтею 9 Закону України «Про захист тварин від жорстокого поводження» визначено, що правила утримання домашніх тварин установлюються органами місцевого самоврядування».


Оскільки регулювання питання перекинуто на органи місцевого врядування, впливати на умови утримання тварин у котокафе на законодавчому рівні майже неможливо. Залишається тільки систематично наголошувати на важливості розв'язання цього питання, щоб привернути до нього увагу.



КОТОКАФЕ В УКРАЇНІ: «УСПІШНІ» БІЗНЕС-КЕЙСИ

Починаючи з 2013 року в Україні регулярно з’являються місця, де можна погратися з котами в кафе й інших закладах громадського харчування. Проте, багато з них мають недовге існування, оскільки забезпечення належного стану та безпечних та комфортних умов для котів стає викликом. Багато популярних в Києві та інших містах України закладів із тваринами вже закрилися, але нові з’являються на їх місці.



У Львові функціонує кафе із 20 котиками. Воно займає площу на першому і підвальному поверхах, має різні полички й дряпаки для хвостиків. У кафе існують певні правила, за якими слідкує персонал закладу: заборона фотографування з використанням спалаху, потреба пильнувати свою їжу та заборона відвідувати заклад зі своїми тваринами.


Але такі правила введені переважно для комфорту відвідувач_ок, оскільки кафе допускає відвідування з дітьми. Також немає жорстких обмежень щодо взаємодії з котами, але є рекомендації. . Наприклад, гостям заборонено підгодовувати котів, але можна придбати в закладі спеціальні смаколики для тварин та пригостити котиків. Проте, ніхто не контролює кількість смаколиків, які отримують коти. До того ж велика кількість білкової їжі може призвести до розвитку сечокам'яної хвороби.


Кафе також не несе відповідальності за подряпини та ушкодження, завдані котами. Тому, якщо відвідувачі будуть занадто настирливі у своїх проявах ласки, вони будуть нести відповідальність за можливі наслідки.

Крім того, можна знайти багато відгуків, де зазначається, що коти в кафе часто втомлені й можуть не бути дуже привітними:


«Під час нашого перебування у кафе, більшість котів спали, "щоб їх не тривожили", або зверхньо дивились, з поглядом "не підходьте, дайте спокій"»;


«Є й декілька мінусів : коти часто втікають, більшість з них можна погладити коли вони сплять»;


«Котики переважно спали. Самі на руки просилися тільки сфінкси, бо мерзли. Перський кіт весь у ковтунах, мордочка невмита і він сумний. Британський на руки не йде. Мейн-кун теж, тільки руку понюхав. Парочка інших котів поруч постояла, але ніхто не захотів контактувати».


LEO cafe у Києві


У LEO cafe, розташованому у Дарницькому районі, проживають три чудові котики. Кафе має невелику площу, що спрощує підтримку чистоти. Однак, коти не мають особливого простору для усамітнення. Також в кафе дозволяється відвідування з дітьми, і на фотографіях видно, що відвідувач_ки взаємодіють з котами навіть коли вони відпочивають. Ймовірно, коти були врятовані з вулиці, що є похвальним. Проте заклад не надає медичні паспорти своїх котів, а також життя в маленькому приміщенні з постійною зміною відвідувачів є важким для котячої психіки.


Зоозахисник і ветеринарний лікар Казем попереджає, що хронічний стрес згубно впливає на здоров’я котів:


«Стрес через постійні зміну відвідувачів і неможливість усамітнитись, завдає організму великої шкоди:

  • слабшає імунна система, зростає ризик інфекційних захворювань;

  • загострюються хронічні хвороби;

  • порушення харчової поведінки призводять до розладів травлення, запальних процесів в шлунково-кишковому тракті, а також серйозних шкірних захворювань та облисіння внаслідок дефіциту поживних речовин;

  • часті розлади сечовидільної системи та ослаблення імунітету сприяють розвитку циститу;

  • один із проявів стресу — хронічний запор, який супроводжується кольками, непрохідністю кишківника, може призводити до інтоксикації організму».



На початку весни у Вінниці відкрився заклад «Хвостики». Наразі там мешкає 10 котів, яких забрали з вулиці. Власниця закладу запевняє, що всі вакциновані, кастровані та оброблені від паразитів.


Кафе було задумане як місце, де котики можуть знайти нову родину. У кафе облаштовані не тільки драпаки й лежаки, а й окреме приміщення, де котики можуть усамітнитись. У правилах закладу є вікове обмеження: відвідувач_ки мають бути старше 13 років. Також встановлена сувора заборона на підгодовування котів і взаємодію, окрім ситуацій, коли коти самостійно проявляють ініціативу. За виконанням правил поведінки в закладі слідкує весь персонал плюс спеціальна людина «наглядач за котами».


Такий формат закладу більше схожий на благодійний заклад, що має на меті знаходження для котів справжньої домівки. Проте не зрозуміло, яких наслідків варто чекати, якщо кафе закриється або не окупить себе.


В листі до Держпродспоживслужби ми подали запит на перевірку роботи цих закладів. Таку відповідь ми отримали:


«За інформацією головних управлінь Держпродспоживслужби в областях жодних скарг на роботу закладів, зазначених у вашому листі, зокрема, щодо порушення вимог законодавства про харчові продукти та корми, здоров’я та благополуччя тварин не надходило. У зв’язку з відсутністю законних підстав позапланові заходи державного нагляду (контролю) не проводились».


Тож можна зробити висновок, що ніхто не перевіряє здоров'я тварин у котокафе та безпеку відвідувач_ок, якщо не надходять офіційні скарги від клієнт_ок до держустанови.



ЧОМУ КОТОКАФЕ — НЕ АЛЬТЕРНАТИВА ПРИТУЛКУ?

Згідно з даними RSPCA (Королівське товариство захисту тварин від жорстокого поводження), притулки Великої Британії «заповнені вщент» і така ситуація притаманна й для України. Благодійна організація звинувачує безвідповідальних власників котів, які дозволяють улюбленцям безконтрольно розмножуватися. Кількість бродячих котів у Великобританії оцінюється в 9 мільйонів, що перевищує, кількість домашніх котів, що становить 7,4 мільйона.


Однак, думка експертки Нікі Тревор з Cats Protection щодо котокафе як можливої альтернативи притулкам не є однозначною:


«Я вважаю, що деякі притулки потребують покращення своїх умов, але я не думаю, що котячі кафе — це відповідь. Вони не відповідають потребам котів».


Тим більше якщо котокафе закривається з економічних чи інших причин, то весь персонал втрачає роботу, а коти — ще й домівку. Бізнес є бізнес, його власники не зможуть забрати 15 котів додому, у кращому випадку — тварини потраплять до притулку, в гіршому — на вулицю. Така ситуація вже не раз траплялась із різними закладами як у Британії, так і в Україні.


RSPCA наголошує, що люди, які прагнуть компанії котів, можуть бути більш корисними, ставши волонтер_ками в місцевих притулках.Організація рекомендує не шукати альтернативи притулкам, а сконцентрувати ресурси та час на покращення умов у них. Це ефективніше та простіше, ніж зміна законодавства для регулювання нової сфери, і приносить більшу користь котам. Покращення умов у притулках і фінансування зоозахисних організацій забезпечать належний догляд і захист від експлуатації, а також дотримання прав тварин, що важко гарантувати в котокафе.


Щоб ми могли писати більше корисних текстів про захист прав всіх тварин, закликаємо вас підтримати роботу «Кожної Тварини» донатом.

131 перегляд
bottom of page