top of page

PET-FRIENDLY КУЛЬТУРА: КУДИ ПІТИ З ТВАРИНОЮ-КОМПАНЬЙОНОМ У КИЄВІ


Ті, хто живуть, гуляють і подорожують із твариною-компаньйоном, інколи хотіли б мати можливість піти на обід з котом чи собакою до закладу. Хоча чинне законодавство України не дозволяє перебувати в закладах харчування чи магазинах зі своїм чотирилапим другом, з’являється все більше кафе і закладів, куди з тваринами можна. Тож, ми дослідили цю тему та зібрали інформацію про pet-friendly заклади та куди, наприклад, у Києві, піти з собакою.



ЩО ТАКЕ PET-FRIENDLY КУЛЬТУРА ТА ЯК ЇЇ ДОТРИМУВАТИСЯ?

Pet-friendly-культура це не тільки можливість зайти в заклад з твариною. Її головна ідея полягає у повазі до тварин, дотриманні правил безпеки, а також у створенні комфортного середовища для всіх. Наприклад, перед відвідуванням майданчика або закладу, важливо переконатися, що ваша тварина щеплена та оброблена від паразитів.


Кожна тварина унікальна і вимагає особливого ставлення. Якщо у вас виникає складна ситуація з поведінкою вашого чотирилапого друга, не варто застосовувати силу. Краще звернутися до фахівців: кінолога, зоопсихолога та ветеринарного лікаря. Насилля ніколи не є розв'язанням проблем.


Позначку «pet-friendly» можуть мати не лише кафе чи ресторани, а й готелі, магазини чи інші громадські місця. Побачивши такий знак, можна з впевненістю казати, що закладне тільки радо прийме гостей із тваринами, а й організує свій простір з любов’ю до ваших тварин. Вони забезпечать спеціальну зону для тварин, де можна знаходитись зі своїм улюбленцем.


Проте важливо пам’ятати, що безпека вашої тварини залежить не тільки від закладу, але і від вас. Тож є кілька правил, яких важливо дотримуватися, вирушаючи до кафе з твариною:


  • Якщо ви не хочете залишати собаку вдома — перевірте чи можна відвідувати обране вами місце з твариною. Це може бути вказано на вході в заклад або на його вебсайті.

  • Переконайтеся в наявності спеціальної зони для тварин. Деякі заклади виділяють окремі приміщення, де можна знаходитись із твариною. Такі зони зазвичай містять лежаки, миски з водою та забезпечують достатню відстань між столиками, щоб ви та ваш чотирилапий друг не перешкоджали один одному та іншим відвідувач_кам.

  • Відвідувач_кам закладу необхідно дотримуватися правил безпеки з тваринами. Вони передбачають наявність повідця, адресника на нашийниках та, для деяких порід собак, намордників.

  • Дотримання санітарних норм. Заклад повинен дотримуватися належних санітарних норм. Після перебування тварин в закладі, поверхні та обладнання повинні бути очищені та дезінфіковані для забезпечення належної гігієни.



ЧИ ЗАКОННО ПРИЙТИ НА ОБІД З КОТОМ ЧИ СОБАКОЮ?

Новий закон України регулює поводження з тваринами, в тому числі забороняє залишати домашню тварину без нагляду у громадських місцях.


Статтею 154 Кодексу України, за порушення правил утримання собак і котів передбачена адміністративна відповідальність:


«Утримання собак і котів у місцях, де це заборонено відповідними правилами, утримання незареєстрованих собак, приведення їх у громадські місця, вигулювання собак без повідців та намордників (крім собак, породи яких не внесені до Переліку небезпечних порід собак) чи в не відведених для цього місцях, а також неприбирання власником тварини її екскрементів під час перебування тварини у громадському місці (крім вигулювання у спеціально відведених для цього місцях) – тягнуть за собою попередження або накладення штрафу на громадян від десяти до двадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і попередження або накладення штрафу на посадових осіб – від двадцяти до п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян».


Закон України «Про захист тварин від жорстокого поводження» забороняє залишати домашню тварину без нагляду у будь-якому громадському місці чи місцях скупчення людей (поблизу зупинок, магазинів тощо).


Також у статті 9 Закону України «Про захист тварин від жорстокого поводження» бачимо, що правила утримання домашніх тварин встановлюються органами місцевого самоврядування. Тобто для кожного міста вони можуть відрізнятись. У Києві, наприклад чинними є «Правила утримання собак та котів в м. Києві», де в пункті 5.7 бачимо наступне:


«Не дозволяється приводити тварин (крім собак-поводирів) у приміщення магазинів і кафе (крім спеціалізованих магазинів для тварин), об’єктів громадського харчування, установ охорони здоров’я, освіти та культури, на територію дитячих та спортивних майданчиків».

Таким чином заклади, куди пускають з котом і собакою, беруть на себе відповідальність за можливі ризики. Однак багато законів, що регулюють питання догляду та утримання тварин, потребують ще додаткових вдосконалень та оновлень. Сподіваємось, що у найближчі роки будуть внесені всі необхідні зміни та уточнення, які запобігатимуть жорстокому поводженню та сприятимуть відповідальному ставленню до тварин.



PET-FRIENDLY У СВІТІ

Австрія була першою країною Європи, яка у 1988 році затвердила правовий статус тварин. З того часу, протягом 30 років, країни Євросоюзу прийняли багато законів, які регулюють та захищають права тварин. У багатьох країнах, таких як Австрія та Німеччина, діє програма pet-friendly, яка розроблена з метою підтримки закладів, які дозволяють перебування з тваринами. Ця програма спрямована на поширення культури дбайливого ставлення до тварин та розвиток туризму, який буде привабливим для людей з чотирилапими друзями.


Заклади, які беруть участь у програмі pet-friendly, можуть отримати спеціальні вивіски та наліпки, які вказують на те, що відвідування з тваринами дозволено. Організацією програми займається Австрійська туристична організація (Austrian Tourist Board), яка забезпечує контроль якості та видає сертифікати учасникам програми.



КИЇВСЬКІ ПЕТ-ФРЕНДЛІ ЗАКЛАДИ: КУДИ ПІТИ З ТВАРИНОЮ

Куди піти з твариною в Києві, щоб випити кави та не тільки? В мережі можна знайти багато відгуків київських блогерів, що рекомендують заклади, куди пускають з домашньою твариною. Ось кілька популярних місць:

  • ORANGUTAN. Най петфрендніше кафе у Києві. Сміливо беріть своїх чотирилапих друзів на обід, шукайте найближчий заклад і вирушайте за смаколиками для себе і свого собаки. Зараз в ORANGUTAN діє благочинна акція спільно з UAnimals, де частина коштів від продажу корму для собак йде на допомогу знедоленим тваринам у притулку.

  • Sereda vegan point — тут можна скуштувати смачні веганські тортики з кавою, розділивши трапезу зі своїм пухнастим другом, якому тут завжди раді.

  • Хармс. Відоме київське кафе для справжніх естетів і шанувальників кави. Заховане на Володимирській у дворах та приймає гостей із чотирилапими супутниками. Особливо влітку можна смакувати смачні тости із фільтр-кавою.

  • Green 13. У цьому кафе вже звикли вітати гостей з улюбленцями. Тож сміливо вирушайте до закладу, де чотирилапому обов`язково запропонують води.

  • Come and Stay. Це не тільки пет- френдлі кафе, а пет- ловер. Знаходиться на Великій Васильківській та відрізняється тим, що персонал буквально носить собак на руках.

  • Щастя на Русанівці. Це затишне кафе, розташоване на лівому березі Дніпра, де можна перепочити та випити кави чи чаю. Тут також з радістю запропонують води вашому чотирилапому другові та можуть навіть пригощати його чимось смачненьким.


Це не вичерпний список столичних закладів, до яких пускають із тваринами-компаньйонами. Якщо ви знаєте про інші цікаві місця — напишіть нам.



КРОК У МАЙБУТНЄ

Закони України не забороняють приводити тварин у громадські місця, але забороняють їх пускати до експлуатаційних приміщень (тобто у магазини чи заклади харчування, де готують їжу). Однак, є багато закладів, які приймають тварин, тож ми бачимо, що це стає популярною тенденцією по всій країні.


Мета розвитку pet-friendly закладів полягає не лише в тому, щоб дозволити опікун_кам тварин спокійно проводити час зі своїми домашніми улюбленцями, але й у створенні більш гуманних умов для тварин, а також просуванні ідеї відповідального ставлення до них.


Для цього в Україні мають розробити стандарти та рекомендації щодо пет-френдлі закладів, які б забезпечували безпеку гостей та тварин, а також встановлювали чіткі правила щодо поведінки власників тварин у громадських місцях. Таким чином, ми зможемо досягти більшої гуманності та взаєморозуміння між людьми та тваринами.


Кожна Тварина та інші зооактивісти закликають до свідомого і відповідального ставлення до оточення, будь то людина, природа чи тварина. Сподіваємося, що наш список pet-friendly закладів у Києві допоможе вам насолоджуватися приємними прогулянками з вашими чотирилапими друзями!


Незабаром ми підготуємо матеріал про діяльність котокафе та законність їх існування, який покаже іншу сторону проблеми перебування тварин у закладах харчування.

807 переглядів
bottom of page