top of page

ВЕГАНСТВО ТА СТАЛІСТЬ: ІННОВАЦІЙНИЙ ТЕКСТИЛЬ ТА ШКІРА


сталий веганський одяг та шкіра, взуття, сумка

Сучасне виробництво одягу базується на стражданнях і смертях мільйонів тварин, і до того ж негативно впливає на довкілля, забруднюючи його токсичними викидами з ферм. Але чим замінити шкіру? Хоча синтетика менше шкодить природі, ніж шкіра тварин, вона все ж не є сталим матеріалом. Багато дослідників розробляють шкіру та текстиль, виготовлені з традиційних та інноваційних сталих та веганських матеріалів. Вони не шкодять тваринам, піклуються про планету, а деякі навіть корисні вашому тілу. Команда «Кожної Тварини» розповідає у цій статті що носять вегани та веганки, а також які переваги мають альтернативні шкіра та текстиль.


Тваринництво продукує багато викидів CO2, є головною причиною знеліснення та забруднення ґрунтів та водойм планети. Серед популярних матеріалів тваринного походження виділяють шкіру, замшу, хутро, вовну, пір'я, ангору, кашемір, шовк та інші. Раніше ми детально розповідали про те, що не носять веган_ки та чому.


Сьогодні ми зосередимося не просто на етичних, а й сталих альтернативах одягу, заради яких не тільки не вбивають і не калічать тварин, а й не знищують нашу планету.


Сталі матеріали для одягу — це високоякісні, міцні та довговічні тканини, що виробляються з різних рослинних волокон, не завдаючи шкоди природі. Ці матеріали є екологічно чистими, оскільки не містять шкідливих хімічних речовин та штучних добавок. Вони відмінно пропускають повітря та мають високу стійкість до зношування. Сталі матеріали можуть використовувати в різних типах одягу, зокрема футболках, сорочках, сукнях, спортивному одязі та інших.


До того ж сталий спосіб життя включає веганство, їх важко розділити. Так, веганські матеріали для одягу це ті, які виключають використання будь-яких продуктів, що походять від тварин. Вони створюються за допомогою альтернативних рослинних і синтетичних продуктів. Веганські матеріали стають все більш популярними серед тих, хто обирає стильні рішення, що відповідають їхнім етичним цінностям.


Оскільки не існує загальноприйнятої системи для класифікації стійкості у різних галузях, у цій статті ми будемо наводити оцінку сталості від асоціації сприяння етичній та сталій моді Vesti la natura, яка враховує широкий спектр факторів, наведений у їхніх описах матеріалів. Організація вказує сертифікати різних виробників, а також Sustainability class, де оцінка A присвоюється максимально сталому матеріалу.





ШКІРА

Коркова шкіра (Cork)

Коркову шкіру виготовляють із кори коркового дерева, яку періодично знімають, що робить її на 100% відновлюваною. Коркова шкіра в основному складається з суберину — гідрофобної речовини. Завдяки своїм водонепроникним, плавучим, еластичним і вогнестійким властивостям корок використовується у широкому спектрі продуктів і в різних комерційних секторах.

У текстильному секторі все більше модних брендів вирішують використовувати коркову шкіру для виробництва сумок, взуття та аксесуарів, таких як гаманці, а також сережки та намиста. Коркова шкіра є одним з найбільш сталих матеріалів — має Sustainability class А.



Ананасова шкіра (Pinatex)

Piñatex — це альтернатива шкіри, виготовлена з відходів ананасових ферм, переважно листя. Цей матеріал був розроблений докторкою Кармен Хійозою на Філіппінах у 1990-х роках. Вона помітила, що ананасова промисловість має багато відходів. Листя ананаса зазвичай спалюють або складають у купу для згнивання природним шляхом. Тому вона перетворила відходи від ананасів в екологічну заміну шкіри, створюючи додатковий дохід для фермерів.

Piñatex — це міцний, довговічний і водостійкий матеріал, що відповідає міжнародним стандартам ISO. Він використовується в гаманцях, сумках, одязі тощо. Piñatex частково біологічно розкладається, поновлюється, потребує мало води та має низькі відходи виробництва. Він не містить шкідливих хімічних речовин або продуктів тваринного походження. Виробництво Pinatex є замкнутим циклом, де ресурси використовуються повторно, а залишкова біомаса листя з пінатекса використовується як природне добриво/біопаливо​. Серед веганських брендів, що використовують Piñatex — Camille, Herdentier, Kantala, Svala, Votch та Infantium Victoria. Матеріал має Sustainability class B.



Кактусова шкіра (Desserto)

Шкіра кактуса — рослинна альтернатива шкірі, створена з кактуса Nopal. Оскільки цей кактус природно росте по всій Мексиці, процес його вирощування не потребує додаткового зрошення, використання пестицидів чи добрив. Деякі бренди, наприклад DESSERTO, навіть мають сертифікацію USDA Organic для своєї шкіри з кактусів. Цей матеріал має виняткову повітропроникність та водостійкість. Однак він лише частково піддається біологічному розкладанню — воно може тривати до 10 років. Матеріал має Sustainability class B, а також сертифікацію Animal Free, PETA, VeganOk.



Мангова шкіра (Fruitleather)

Fruitleather — веганська альтернатива шкірі, створюється шляхом перероблення зіпсованих плодів манго, на які припадає понад 40% викинутих фруктів із сільськогосподарських полів, які не йдуть на продаж через нетоварний вигляд. Засновники ініціативи Fruitleather Rotterdam — молоді дизайнери Коен Меркерк (Koen Meerkerk) та Х'юго де Бун (Hugo de Boon), прагнуть побороти проблему харчових відходів та вплив текстильної промисловості на навколишнє середовище. Спочатку компанія використовувала різноманітні шкірки фруктів, але зрештою обрала шкіру манго як найкращий варіант.

Fruitleather виготовлена зі 100% органічного матеріалу, включаючи основу з органічної бавовни для покриття з манго, що робить матеріал повністю придатним для компостування або біологічного розкладання. Ця інновація робить Fruitleather однією з найбільш екологічних альтернатив шкіри на ринку. Мангова шкіра має клас стійкості A та веганські сертифікати.



Шкіра з кокоса (Malai)

Malai — це веганський матеріал рослинного походження, який видобувається з кокосової води та служить стійкою альтернативою шкірі в моді. Це біорозкладане волокно використовує відходи кокосових заводів у Кералі, що робить його екологічно чистим вибором. Малай гнучкий, водостійкий і схожий на шкіру, але на дотик — на папір. Здатність легко формувати 3D-форми знижує витрати на виробництво, роблячи його економічно доступним. Хоч пріоритет надається екологічно чистим практикам, якість кінцевого продукту не погіршується. Малай сертифікований PETA, VeganOK, Animal Free і має Sustainability class A.



Яблучна шкіра (Appleskin)

Appleskin — веганська шкіра, частково виготовлена з відходів обробки яблук. Її переважно використовують модні бренди без жорстокості. Італійська лабораторія хімічного аналізу започаткувала цю інновацію, використовуючи відходи яблуневих садів у Південному Тіролі. Вони знайшли застосування викинутим шкурам та серцевинам, щоб створити альтернативу шкірі тварин.

Цей целюлозний матеріал рослинного походження може мати різноманітні текстури, товщини та кольори, що робить його універсальним, високоефективним і 100% без жорстокості. Композиція Appleskin: 26% яблучних обрізків, а також перероблений пластик або органічна бавовна. Яблучна шкіра має сертифікати VeganOk, PETA та Animal Free, стійкість: Sustainability class C.



Шкіра з комбучі

Шкіра з комбучі — це гелеподібна плівка, що виробляється симбіотичною культурою бактерій та дріжджів під час ферментації чайного гриба (SCOBY). Цей біорозкладний матеріал, схожий на шкіру, може використовуватися для створення одягу, сумок та взуття. Проте, він стає менш стійким у вологому середовищі та може стати крихким при низьких температурах. Вирощується та обробляється повністю в лабораторії.



ТЕКСТИЛЬ

ВОВНА

ІНШІ МАТЕРІАЛИ

ЧАСТКОВО СТАЛІ МАТЕРІАЛИ



Це далеко не всі еко-матеріали, які існують сьогодні у світі, з кожним роком їх стає все більше. Виробники намагаються зайняти перспективну нішу етичної та сталої моди. Дізнатися більше про такі матеріали можна на сторінках Vegan (or Vegetable) Skin - Vesti La Natura та Plant Based, Vegan, Sustainable Materials | HEALabel.


Щороку понад мільярд корів, свиней, кіз, овець, алігаторів, страусів, кенгуру і навіть собак і котів жорстоко вбивають заради їх шкіри. А процес обробки шкіри та хутра потребує величезної кількості хімікатів і створює тонни викидів вуглецю та забруднює природу. За останні два десятиліття вплив нашого одягу на навколишнє середовище зріс приблизно вдвічі.


Не проблема знайти веганське взуття, сумочки, гаманці та будь-які предмети одягу. Вони можуть чудово імітувати шкіру, і бути такими ж практичними та надійними. Те, що ми носимо, має безпосередній вплив як на тварин, так і на планету. Тому обирайте веганські матеріали та екофрендлі одяг, та підтримуйте рух за права тварин і сталий розвиток людства водночас.


 

Якщо вам подобається діяльність нашої організації, ви можете підтримати нас донатом.

338 переглядів
bottom of page