top of page

БОЄЦЬ ЗСУ СТВОРИВ ПЕТИЦІЮ ПРО ВЕГАН-ПАЙКИ В АРМІЇ

У багатьох країнах світу сьогодні є можливість отримувати рослинні аналоги тваринним продуктам, навіть в армії. Згідно з опитуванням серед військових США, 11% з них є веган/ками чи вегетаріан/ками, ще 7% — флекситаріан/ки (вживають переважно рослинну їжу) та пескетаріан/ки (додають до раціону рибу). На жаль, в Україні подібна статистика не ведеться, хоча вегани та веганки в ЗСУ теж є. Це підтверджується кількістю запитів на веганську їжу від воїнів та воїнок, які отримує наша організація «Кожна Тварина» щоденно.

Ярина Чорногуз, бойова медикиня розвідувального батальйону морської піхоти, вегетаріанка

На фронті захисники та захисниці України не лише борються за українську незалежність, але й не забувають про наших друзів — тварин. Вегани й веганки, що пішли воювати, мають право не поступатися своїми принципами. Тому зараз вони як ніколи раніше потребують нашої підтримки та уваги, оскільки ціною власного життя захищають наш з вами спокій.


27 червня 2022 року оприлюднили петицію про введення вегетаріанських та веганських сухих пайків для Збройних Сил України. Вона передбачає урізноманітнення раціону військових, на зразок армій країн НАТО, та врахування харчових звичок усіх бійців та бійчинь, зокрема веганів та веганок. Це — та опція, яка допоможе їм залишатися вірними самим собі.

З тексту петиції:

«Будучи військовослужбовцем, людина має певні обмеження у виборі харчування, оскільки в багатьох ситуаціях залежить від того, чим саме її забезпечить держава. Введення до наявних сухих пайків додаткових, що зможуть врахувати дані особливості, зможуть вирішити цю проблему, зокрема в умовах відсутності «кухні», а саме в зонах безпосереднього виконання завдань».

ПРО АВТОРА ПЕТИЦІЇ

Селфі військового з собакою на фоні чистого безхмарного неба зліва
Петро Павлов, автор петиції

Протягом двох років до повномасштабного вторгнення він був веганом, а перед тим ще три роки — вегетаріанцем. Каже, що в певний момент зрозумів егоїстичність використання тварин, а споживання продуктів тваринного походження стало нестерпним та огидним. Тож Петро більше не став шукати собі виправдань та докорінно змінив свій спосіб життя, ставши веганом.


«Відмовившись від м’яса, ви нічого не втрачаєте. Як людина, ви маєте легальне право експлуатувати та вбивати тварин. А на війні — навіть вбивати людей. Від першого я відмовився й не став менш бідним. Повернутися можна в будь-який момент. Але для мене він, за більш ніж 5 років, ще не настав», — ділиться Петро.


Однак війна внесла свої корективи й Петрові довелося під час служби повернутися до вегетаріанства. Після перемоги він планує знову стати веганом, а зараз не бачить іншого шляху розв'язання проблеми з рослинним харчуванням для веганів і веганок в ЗСУ, як привернення уваги держави до їхніх потреб на передовій.

«В армії немає забезпечення веганського раціону. Навіть якщо на складі є овочі — вони обов'язково будуть в стравах змішані з м'ясом. Тут або пощастить, що каша буде окремо, або їсти один хліб з компотом. Ситуація однакова, що до війни, що після. «Ніхто на тебе окремо готувати не буде» — це фраза, яку можна часто почути від гомосапіенс».

ЩО ЇДЯТЬ ВЕГАН/КИ ТА ВЕГЕТАРІАН/КИ НА ВІЙНІ?

Приклад обіду в армії: на білій тарілці на половині зліва накладено кашу, на правій — варений буряк. Біля тарілки згори лежить мандарин.
«Веганський раціон» в армії — каша з буряком

До того ж не всі кухарі прислухаються до потреб таких солдатів та солдаток, вважаючи це «перебиранням» і чимось неважливим. Через недоїдання веган/ки та вегетаріан/ки на фронті можуть втрачати вагу. В одному з інтерв’ю військовий веган та голова ГО «Єдина Планета» Павло Вишебаба заявив, що за перший місяць війни втратив 7 кілограмів ваги. Психологічний стан бійців та бійчинь теж страждає через те, що їм доводиться йти на поступки зі своїм внутрішнім «я», розповідає Петро Павлов:


«Інколи дозволяв собі трішки недоїдати, коли не давали інакшого вибору окрім як «їж що є» або «ти вибрав хибну нішу для себе». Ніша «захищати країну» — не хибна. Хибно думати, що усі, хто це робить — однакові або повинні бути однаковими. Загалом, навіть якщо ви з’їдаєте декілька шматків хліба за день, то це не критично. Людина деколи дуже живуче створіння. Інша справа — коли це робиться, бо тебе притисли умови, в які ти потрапив. Тоді така зміна в дієті не дуже приємна психологічно».


Однак бувають і позитивні кейси: коли побратими та посестри, навпаки, віддають свої порції салатів чи каш веганам і веганкам із солідарності до їхньої світоглядної позиції. Також з’явилися волонтерські проєкти, які готують веганську їжу та доставляють веганські посилки на фронт. В тому числі силами «Кожної тварини» в рамках Веганської Кухні України було відправлено вже понад 300 посилок бійцям та бійчиням на передову та роздано більш як 20 000 веганських обідів за п’ять місяців війни.

Персональне фото: справа — військовий у формі ЗСУ з патчем "Vegan", зліва — веганські продукти у картонній коробці (хлібці, рослинні сосиски, веганський сир, круасан, та ін)
Олександр, тренер з тактичної медицини, веган

ЧОМУ СИСТЕМУ ХАРЧУВАННЯ В АРМІЇ ПОТРІБНО РЕФОРМУВАТИ?

Автор петиції про веганські сухпайки Петро Павлов наголошує на важливості турботи держави про веганів та веганок в ЗСУ:

«Вибір харчування повинен бути притаманним усім арміям світу, не лише нашій. У деяких країнах це вже введено. Тепер крок за нами. Це можливо і коли це станеться — лише питання часу. Але ліпше це було б реалізовано, коли це найбільш актуально».

ЧОМУ ПЕТИЦІЯ ПРО ВВЕДЕННЯ ВЕГАНСЬКИХ СУХПАЙКІВ ВАЖЛИВА?

«Як бачимо, такі диваки, як вегани, уже й до армії дісталися. Це — явна ознака того, що дана філософія змінює людські життя й це поширюється на інших. Я вірю, що петиція «Про введення вегетаріанських та веганських сухих пайків для Збройних Сил України» буде побачена й почута тисячами. Це вже відбувається. Але цього замало. Нам потрібні, хай йому грець, усі 25 тисяч підписантів! І ні на одного менше. Разом і до перемоги!» — резюмує автор петиції.


Підтримати наших захисників та захисниць, які не вживають продуктів тваринного походження, можна, підписавши та поширивши петицію про введення веганських та вегетаріанських сухпайків для Збройних Сил України.


А щоб їхня служба проходила комфортно вже сьогодні, ви можете підтримати нашу діяльність, зробивши донат для «Веганської Кухні України», яка годує веганів та веганок в ЗСУ та ТРО з перших днів повномасштабної війни, а також надсилає їм посилки на передову, яких вистачає на 3-4 тижні.

Будуємо сильну країну разом. Слава Україні, героям та героїням Слава!


366 переглядів
bottom of page