top of page

СКІЛЬКИ ВЕГАНІВ У ЗСУ? РЕЗУЛЬТАТИ ОПИТУВАННЯ МІНОБОРОНИ


Більше пів року велася комунікація нашої організації «Кожна Тварина» із Міністерством оборони України щодо введення веган-пайків в армії на державному рівні. Ми пропонували свою допомогу в розробці та консультаціях стосовно зазначених меню, і в результаті домовилися про співпрацю. Нам пообіцяли провести опитування серед військовослужбовців ЗСУ, щоб встановити точну кількість веган_ок і вегетаріан_ок та рухатися далі у розв'язанні проблеми їхнього належного харчування.



СКІЛЬКИ ВЕГАНІВ У ЗСУ НА ДУМКУ МОУ


Нещодавно ми отримали офіційну відповідь від Міноборони щодо результатів опитування, у якому йдеться:


«За результатами узагальнення інформації, що була отримана від командувань видів, родів військ (сил) Збройних Сил України, кількість таких військовослужбовців становить 185 осіб, з них веганів — 50, вегетаріанців — 135».


Ця цифра, зауважує Міноборони, є орієнтовною, адже облік таких військовослужбовців на законодавчому рівні не унормовано.


Зазначимо, що на цей час організація «Кожна Тварина» опікується майже 300 веганами та веганками в Силах оборони, яким регулярно надсилає веган-пайки. Наші волонтери та волонтерки роблять це з моменту створення проєкту «Веганська Кухня України» 9 березня 2022 року, в рамках якого ми годуємо гарячими веганськими обідами військових, переселенців і пенсіонерів у 7 містах України. За цей час наша команда роздала 100,000 порцій рослинних обідів та відправила 1,087 веган-пайків бійцям і бійчиням на фронт.


Тільки за останні три місяці ми отримали щонайменше 14 листів від військових ЗСУ з проханням допомогти в наданні веган-пайків чи обідів, що ставить під сумнів об’єктивність результатів опитування, проведеного Міністерством оборони України.



ЧИ БУЛО ОПИТУВАННЯ?

До нас звернулися військовослужбовці, які стверджують, що опитування проводилося неякісно: військових про їхній раціон ніхто не питав, а натомість питання ставилися логістам, які не хочуть «роздувати» проблему:




З ЧОГО ВСЕ ПОЧИНАЛОСЬ

Нагадаємо, що 27 червня 2022 року веган та військовий Петро Павлов зареєстрував петицію про введення рослинних сухпайків в ЗСУ, яка набрала понад 25 тисяч голосів. Після її розгляду, президент Володимир Зеленський доручив уряду взяти це питання під контроль. Однак з Міністерства оборони надійшла відповідь, що введення вегетаріанського чи веганського меню наразі не вбачається можливим й потребує детального вивчення.


25 січня цього року після скандалу із закупівлями харчів для військових за завищеними цінами, Міністр оборони Олексій Резніков повідомив про запуск реформи харчування військових. Він зазначив, що планується розробка в тому числі веганського меню:


«Так само в наших планах розробити веганське, халяльне, кошерне меню та пісне меню християнської традиції. Щоб цей вибір був. Адже Україну захищають різні люди».

Така реформа, за словами Олексія Резнікова, мала тривати від 4 до 5 місяців.



ПРОПОЗИЦІЇ КТ ДО МІНІСТЕРСТВА ОБОРОНИ

Після заяви Міністра оборони, ГО «Кожна Тварина» звернулася зі своїми пропозиціями до Міністерства, зазначивши, що ми хочемо долучитися до процесу розробки веган-меню та сухпайків. Зокрема, ми запропонували:

  • участь представників «Кожної Тварини» у перевірці складу розроблених сухпайків щодо наявності у них невеганських компонентів;

  • надати перелік продуктів з веган-пайків, які ми надсилаємо в рамках ВКУ військовим;

  • допомогу в покритті запитів від військових на веганську їжу на етапі поступового впровадження рослинних сухпайків, щоб покрити нестачу продуктів в разі необхідності;

  • залучення до розробки веганських сухпайків фахового дієтолога;

  • передати контактну базу веган_ок і вегетаріан_ок військових, яким ми наразі допомагаємо.




НЕВИПРАВДАНА СПІВПРАЦЯ

24 березня 2023 року ми зустрілися з представниками МОУ, щоб обговорити можливість розробки веганських сухпайків для ЗСУ. Тоді ми домовилися про співпрацю — нам пообіцяли провести вищезгадане опитування серед військовослужбовців веган_ок і вегетаріан_ок.


Паралельно ми вели офіційне листування з Національною гвардією, яка «успішно» в ефірі телеканалу «1+1» 1 лютого 2023 року презентувала розроблені нею веганські сухі пайки, до яких увійшли 28 перших і других страв.


Після зустрічі з Міноборони, Нацгвардія перестала виходити з нами на зв’язок, заявивши, що не може презентувати нам розроблені тестові сухпайки, допоки не буде змін в постанові Кабінету Міністрів №426. Крім того, як зазначають обидва органи, ініціювати зміни до відповідної постанови не може ні МОУ, ні Нацгвардія.



НОВІ ЦІЛІ

Прикро визнавати, але наразі ми повернулися до точки, з якої все почали. Ми зробили висновок, що забезпечення військових веган-пайками все ще не на часі. Але люди не мають голодувати допоки війна не скінчиться, їм потрібна рослинна їжа вже зараз!


Наразі ми опрацьовуємо звернення військових до нашої ГО по допомогу та плануємо створення нової петиції разом з юристом.


Ймовірно, нам доведеться ініціювати внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України №426 від 29.03.2002, нормами якої не передбачене веганське і вегетаріанське меню, а також аналогічні сухі пайки. У перемовинах з Міноборони останні часто «прикривалися» нормами цього документа, як і перекладали всю відповідальність за забезпечення військових поживним веганським харчуванням на Кабмін, який за 21 рік не оновив нормативний документ, яким регламентується будь-яке харчування в армії.


Саме тому наша організація буде робити все від нас залежне, щоб пришвидшити процес забезпечення українських захисників і захисниць веганським харчуванням і сухпайками.


Чекайте на оновлення по цій ситуації на сторінках ГО «Кожна Тварина» у соцмережах.


192 перегляди
bottom of page