top of page

ВЕГАНСЬКА КУХНЯ УКРАЇНИ: ГОДУЄМО ВЕГАНІВ І ВЕГАНОК В ЗСУ

24 лютого 2022 року росія почала активну фазу війни на всій території нашої держави. Велика кількість українок та українців була вимушена евакуюватися в умовно безпечні місця, інша вагома частина людей — змінила цивільний одяг на військовий. Тоді нашій команді довелося переформатувати свою діяльність, бо проводити вуличні акції, просвітницькі лекції та кінопокази не вбачалося можливим та доцільним. Ми вирішили бути корисними людям, які постраждали через війну та тим, хто не міг повноцінно виконувати свої бойові задачі на фронті через відсутність веганського раціону. Так, 9 березня ми створили проєкт «Веганська Кухня України».


ЯК ВИНИКЛА ІДЕЯ СТВОРЕННЯ «ВКУ»?

Порожні полиці в супермаркетах

Перш за все, з відсутністю можливості самостійно готувати собі рослинну їжу, а подекуди й неможливістю купити бодай якісь веганські продукти. Люди, які рятуються від війни, беруть із собою лише найнеобхідніше: документи, речі, збереження і своїх тварин-компаньйонів. Але переїзд у чуже місто не може вирішити всіх їхніх проблем: гроші мають властивість закінчуватися, магазини з потрібними продуктами можуть не працювати, не кажучи вже про заклади. Відчувши на собі тяготи переселенського життя, надихнувшись ініціативою наших друзів та подруг зі Львова, які створили «Львівську Веганську Кухню», ми вирішили допомагати людям там, де ми можемо, при цьому не шкодити тваринам і заохочувати до цього інших.

Наша активістка Марго, яка на початку повномасштабної війни евакуювалася до Ужгорода, організувала в місті наш осередок «ВКУ». Вона розповідає, що сама мала проблеми з пошуком рослинних альтернатив у магазинах, окрім того, не могла готувати вдома, бо не мала плити:

Активістка «Кожної Тварини» на роздачі безоплатних веганських обідів
Марго, кураторка Веганської Кухні України
«Я переїхала до нової оселі, в якій, на жаль, абсолютно немає нормальних умов для готування. Тож я переосмислила наш проєкт ще й з того боку, що в багатьох вимушених переселенців зараз дійсно є проблеми з кухнею: у них просто немає місця, де готувати. Багато людей живуть в таких місцях, які взагалі не пристосовані для готування. Це і спортивні зали, і театри, і школи».

На початку запуску проєкту ми дійсно мали проблеми із закупками певних специфічних продуктів, як-от соєвий текстурат, тофу, веганські сосиски та паштети, хумус тощо. Але завжди можна було знайти альтернативу для приготування смачних веганських обідів, бо повноцінний раціон передбачає наявність круп, бобових, горіхів, овочів та фруктів, яких на полицях магазинів було вдосталь протягом всього періоду війни.

З часом ситуація стабілізувалася, і наразі «Веганська Кухня України» працює вже у 9 містах: Києві, Вінниці, Ужгороді, Рівному, Дніпрі, Одесі, Івано-Франківську, Луцьку та Запоріжжі.


ЧОМУ МИ ЦЕ РОБИМО?


По-друге, ми розуміємо, наскільки важко в армії може бути людям, які дотримуються веганства. Але це — не привід для того, щоб відмовлятися від своїх життєвих принципів. Вони — ті, на кого треба рівнятися, адже наші українські бійці та бійчині не лише знищують русню, але й турбуються про тварин, яких мільярдами вбивають заради м’яса, одягу, розваг та косметики. Тому для нас важливо їх підтримувати. Якщо вам цікаво дізнатися чи не суперечить веганство участі у війні, прочитайте наш матеріал на цю тему. Спойлер: ні.


По-третє, «Кожна Тварина» — веганська організація, і ми хочемо популяризувати веганство як серед звичайного населення, так і серед військових. Ви не повірите, але в багатьох арміях світу є веганське харчування, зокрема, Ізраїлю, Швейцарії, США.


ХТО МОЖЕ ОТРИМАТИ ВЕГАНСЬКІ ОБІДИ ТА ПОСИЛКИ ВІД «КОЖНОЇ ТВАРИНИ»?

У кожному з міст є спеціальні точки для роздач, дати та час яких ми публікуємо заздалегідь у наших соцмережах. Ви також можете підписатися на наші оновлення та розповісти про нашу ініціативу тим, хто цього потребує.

Оскільки не всі вегани та веганки в армії мають можливість отримувати гарячі обіди, ми вирішили їх підтримувати веганськими продуктами, які надсилаємо їм на фронт поштою. До таких посилок зазвичай входить поживна їжа швидкого приготування: веганські сосиски, протеїнові батончики, тофу, хумуси та паштети, рослинне молоко, круасани, висушені фрукти, горіхи, хлібці та багато іншого. Такого пакунка бійцям і бійчиням вистачає на 3-4 тижні, потім ми можемо надсилати їх повторно.


Команда «Кожної Тварини» вдячна кожному вегану та кожній веганці, які в цей непростий для нашої країни час захищають нас у війні з окупантом. У травні ми отримали таке відео з подякою від військового ЗСУ, вегана та голови організації «Єдина планета» — Павла Вишебаби:

Друзі, привіт з Донецької області, куди сьогодні доставлена дуже крута посилочка, такі підгонки від «Веганської Кухні України» та ГО «Кожна тварина», за що я вам дякую дуже! Давайте подивимося що тут... Круасанчики, хлібці, паштети у великій кількості, ковбаса у великій кількості, нічого собі — папая, веганське молоко, веганський сир, який і в мирний час не часто знайдеш, дякую друзі! Тофу, фалафель, і т. д. Я вам дуже дякую за це. Тил і фронт разом, так переможемо. Go vegan!

ВЕГАНИ ТА ВЕГАНКИ В ЗСУ, ЯКИМ МИ ДОПОМАГАЄМО

Нагадаємо, що ми хотіли б, щоб необхідності у «Веганській Кухні України» не було зовсім, щоб військові на веганстві апріорі мали змогу отримувати їжу, яка не суперечить їхнім етичним принципам та захищали батьківщину, не турбуючись про такі побутові речі як їжа.


За п’ять місяців повномасштабної війни ми почули багато цікавих, відвертих історій з фронту, що нас мотивували. До нас зверталися різні люди: парамедик_ині, тренери з тактичної медицини, психологи та психологині, розвідни_ці та резервіст_ки. Всіх їх об’єднувало те, що навіть на передовій вони не хотіли вживати продукти жорстокості до тварин. Саме заради них ми продовжуємо свою боротьбу тут, в тилу.


Олександру Жугану, бійцю тероборони Києва з позивним «Єнот», інколи доводилося їсти саму гречку з бобовими, допоки він не знайшов «Веганську Кухню України». Разом із партнером він готував веганські страви для своїх побратимів і посестер. Нині вони на нульовій лінії фронту.

«Були хлопці, які казали, що тиждень-два і ми будемо їсти все, так само як і вони. Ми трималися, і в той момент якраз знайшли «Веганську Кухню України» і це було порятунком, тому що вони передали нам різних веганських смаколиків: овочеві паштети, фалафель, хумус і готові страви. Це було прекрасно».

Бойова медикиня та вегетаріанка Оксана Коржинська в перші дні війни мала проблеми через порушення режиму харчування та скупий раціон. Після появи гарячих обідів від «ВКУ» її здоров’я значно покращилось, ділиться військова.

«В перший тиждень ти розумієш, що не можеш повноцінно служити, тому що твій кишківник запалений. Тут ти починаєш думати про те, що тобі потрібно якось оптимізувати своє харчування. Звичайно, режим та раціон були порушені. Прекрасним відкриттям для мене стала «Веганська Кухня України», з якою я познайомилася випадково, побачивши допис у Фейсбуці».

Більше історій про веганів та веганок в Збройних Силах України, яких ми годуємо, ви можете побачити у відео Тамари Х’юман.


ЯК НАС МОЖНА ПІДТРИМАТИ?

Щоб ми могли й надалі забезпечувати українських військових, які захищають наші кордони, веганськими харчами — підтримайте діяльність «Кожної Тварини» на Patreon чи іншим зручним для вас способом.


Хочеться вірити, що географія «Веганської Кухні України» буде розширюватися, а до нашої ініціативи долучаться нові активісти та активістки. Нам це вкрай необхідно, бо на майбутнє у нас великі плани, один з яких: годувати волонтерів та волонтерок, які будуть відбудовувати найбільш зруйновані міста України. Разом до перемоги та світу без жорстокості!




183 перегляди
bottom of page