top of page

«ВЕГАН ВІКЕНД» 3: ЯК ЗІБРАЛИ 205 ТИСЯЧ СИЛАМ ОБОРОНИ


22 квітня ми провели третій благодійний фестиваль Веган Вікенд у столичному просторі «Хвильовий». На події нам вдалося зібрати майже 205 тисяч грн на веган-пайки військовим та на потреби захисниць «Жіночого ветеранського руху». Останнім ми вже перерахували 70 000 грн. Наш захід відвідали 650 людей, які куштували смачні веганські страви, купували подарунки собі й друзям на ярмарку, слухали лекції та стендап, а також взяли участь в аукціоні з воєнними артефактами й станцювали під ді-джей сет.



МІСЦЕ ЗУСТРІЧІ — ХВИЛЬОВИЙ

Другий раз ми проводимо наш Веган Вікенд у Хвильовому на Подолі. Це місце вже давно асоціюється у нас із рухом за права тварин. Адже недалеко звідси — поблизу Колеса Огляду на Контрактовій — ми щонеділі проводили акції «Відкрий очі», де розповіли перехожим правду про жорстокість м’ясо-молочної та яєчної індустрій. А ще поруч розташована одна з найзатишніших веган-кондитерських «Sereda vegan point».

Завітати на фестиваль можна було завчасно придбавши квиток-донат, або задонативши кошти Силам оборони на місці. Програма була дуже насиченою: лекції про веганів і жінок на фронті, показ інтерв’ю з бійчинями із досвідом бойових дій, стендап від Василя Байдака, аукціон з воєнними артефактами та ді-джей сет.


Темою цьогорічного фестивалю стала видимість жінок на фронті, які героїчно захищають Україну від загарбників. У Силах оборони сьогодні служить понад 60 тисяч жінок. Метою нашого заходу було зібрати 150 тисяч грн на веган-пайки для Сил оборони України та для «Жіночого ветеранського руху» на потреби захисниць.



ЛЕКЦІЇ ТА ІНТЕРВ’Ю З БІЙЧИНЯМИ

Першою виступила головна редакторка «Кожна Тварина» із лекцією про веганство під час війни. Вона розповіла про те, перед якими труднощами постають сьогодні вегани та веганки в армії, як їм вдається залишатися вірними своїм принципам навіть на війні та на якому етапі наразі знаходиться розв’язання проблеми введення веган-пайків на державному рівні. Послухати повний запис лекції можна за посиланням, або прочитавши статтю Насті на цю тему.


Також на Веган Вікенд долучилася очільниця «Жіночого ветеранського Руху» Катерина Приймак. Вона розповіла про становище жінок в армії, виклики та перемоги, дискримінацію, скляну стелю та про зрушення, які відбулися у війська в порівнянні з 2014 роком. Детальніше дивіться у записі лекції.


Наостанок у Хвильовому показали відеоінтерв’ю бійчинь, які поділилися власним досвідом ставлення до жінок в армії, проаналізували чого не вистачає жінкам в армії та пояснили чому досі залишаються вірними своїй етичній позиції.


ФУДКОРТ

Цієї весни фудкорт був представлений чотирма марками веганських продуктів — Eat Me At, Vegurman, The Loopci та Wanted Vegan.

Ви могли скуштувати такі страви:



(відео з інстаграм-сторінки The Loopci)



Запити все це можна було смачною кавою від Escobar та лимонадами та чимось трохи міцніше від Хвильового.



ЯРМАРОК

Окрім основної програми, гості мали змогу відвідати ярмарок з 13 учасниками:


  • Сумки, бананки та наплічники від апсайклінг бренду POTRIB


  • Cоєві свічки з неймовірними ароматами карпатських гір, бібліотеки й не тільки від VOSKOVA.HOME





  • Прикраси з каміння та бісеру Act brand ua





  • Апсайклінг одяг Shaty




Також у нас був стенд від проєкту «Веганська Кухня України», де кожен і кожна могли зробити пожертву на веган-пайки для українських бійців і бійчинь, які пізніше відправляться на фронт. До посилки можна було написати записку зі словами підтримки для військових. До речі, перші посилки вже дісталися своїх адресат_ок.



ТАТУ ЗА ДОНАТ

До нашої тату-зони у Хвильовий на мінус перший поверх завітали дві тату-майстрині — nevertheless tattoo і darius tattoo — з унікальними ескізами на веганську тематику. Будь-хто з охочих мав змогу отримати тату за донат від 1000 грн.



СТЕНДАП ВІД ВАСИЛЯ БАЙДАКА та АУКЦІОН З ВОЄННИМИ АРТЕФАКТАМИ

Ввечері, коли всі вже скуштували веган страви, послухали лекції та наспілкувалися, на Веган Вікенді виступив зі смішним стендапом український комік Василь Байдак. Як завжди — іронічний, добрий і патріотичний гумор, як люблять українці та українки.

Пізніше ми провели благодійний аукціон з воєнними артефактами, який також провів Василь Байдак. Люди, які взяли участь й допомогли Силам оборони, могли виграти унікальні речі, що діставалися у пекельних боях в гарячих точках України:


1. Парний лот: Частини РПГ. Перший хвіст від снаряда гранатомета РПГ був випущений в російську нечисть на Донеччині. Другий розібрали в -20, щоб наші бійці могли зігрітися порохом у Бахмуті. Пішли за 2000 грн.


2. Латунна гільза від САУ, яку використовували проти окупантів на сході України бійці зенітно-ракетного дивізіону. Пішла за 6000 грн.


3. Прапор України з околиць Бахмута з підписами воїнів 3 ОШБр Зенітного Ракетно-Артилерійського дивізіону. Пішов за 10 000 грн.


4. Вино сухе червоне Le Pinot Noir, яке вціліло після ракетного удару по складу GoodWine 3 березня 2022. Пішло за 8000 грн.


5. Контейнер від гаубиці 777, яка прикривала піхоту наших воїнів на Бахмутському напрямку. Пішов за 7000 грн.


6. Кулі та гільзи від АК-74, 5.45 калібру з Бахмутського напрямку. Пішли за 1500 грн. В кінці аукціону до нього вирішив доєднатися один з учасників ярмарку — вінтажні окуляри Vintage brillen, які пообіцяли за донат на будь-яку суму подарувати свої окуляри. Таким чином вдалося дозбирати ще 2000 грн.


Крім того, на аукціон нам надали Бандероторт для справжніх бандерів_ок з кокосово-чорничним смаком від Sereda vegan point. Його придбали за 6000 гривень!


Фестиваль завершився діджей-сетом від Бориса Ткачука, більш відомого як Pringlz.

А згодом відбулася найважливіша подія цього вечора — ми оголосили результати збору: 204 927 грн було зібрано на потреби захисниць Жіночого ветеранського руху та на веган-пайки військовим! Ми не сподівалися, що на виході отримаємо суму більшу, ніж очікували. Саме тому нам вдалося відправити більше на потреби захисниць, а саме — 70 000 грн.


Якщо вам не вдалося відвідати Веган Вікенд, але ви хочете долучитися до збору на веган-пайки, то ви можете зробити донат 🖤


Повний фотозвіт з фестивалю тут (Леся) і тут (Тимофій).


Статтю про 4-й благодійний фестиваль «Веган Вікенд» можна прочитати за посиланням.

220 переглядів
bottom of page