top of page

ІСТОРІЯ ВЕГАНСТВА В УКРАЇНІ


Вітчизняний веганський рух досяг багатьох позитивних змін. Ми підготували історичний огляд розвитку веганського руху в Україні: веганські акції та фестивалі, поява веганських закладів та брендів, організації з захисту прав тварин та вегані-спільноти. У цьому матеріалі ви зможете дізнатись які люди стоять за всім цим, чого ми досягли від початку веганського руху, та де можна долучитись до зоозахисних ініціатив.


Рух за права тварин у світі розпочався з вегетаріанства. Поняття веганства було створене як початок та кінець слова вегетаріанство, символізуючи початок та кінець вегетаріанського руху: веганство виникло як відгалуження вегетаріанства, і стало єдиним етичним способом харчування. В Україні веганські спільноти також розвинулись з вегетаріанства.


ІСТОРІЯ ВЕГАНСЬКОГО РУХУ В УКРАЇНІ

5500 - 2750 рр. до н. е.

Трипільці вирощували пшеницю, ячмінь, овес, просо, горох. Вже тоді застосовували сівозміну (чергування сільськогосподарських культур), що забезпечувало високу врожайність. Їжу вживали переважно рослинну — каші, поживні хлібці та коржі, робили відвари з трав. Також пили молоко, уміли виготовляти сметану, масло і сир. М’ясо їли рідко, лише на свята.


1400 - 1850 рр.

Релігійні пости, шанобливе ставлення пращурів до тварин, принцип «не брати надміру» та економічні причини, такі як дороге утримання тварин чи полювання, означало, що наші предки в основному харчувались рослинною їжею.


«Святі» козаки (характерники) не вживали алкоголю та м’яса, як свідчить книга про характерників «Савур-могила. Легенди та перекази Нижньої Наддніпрянщини» В. А. Чабаненко.


За підрахунками, в середньому в україн_ок було 27 пісних тижнів (189 днів). Крім того, існували «зарічні пости», тобто постування за зароком, який брали для спокутування гріхів чи у сподіванні благ. Постами були середа і п’ятниця.


1900-ті рр.

В Україні було відкрито 11 вегетаріанських товариств протягом 4 років: в Одесі, Харкові, теперішньому Дніпрі, Житомирі, а в Києві — два вегетаріанські товариства. Між Києвськими товариствами виникали розбіжності. Одні дотримувалися ідей чистого вегетаріанства, тобто, повного утримання від будь-якої тваринної їжі.


1908 р.

Засновано «Київське вегетаріанське товариство», яке дало поштовх до цього руху по всій території України. Товариство мало їдальню, бібліотеку, та журнал «Вегетаріанський вісник». В Києві було 3 вегетаріанські їдальні до 1920 року.


1911 р.

«Традиційна українська кухня на 80% вегетаріанська» — стверджує кандидатка історичних наук, доцент кафедри гуманітарних дисциплін Національного університету харчових технологій Олена Пивоваренко.


Історикиня розповідає, що головним ідеологом вегетаріанства в Україні став Іосиф Перпер — єврей, мав гарну комунікацію, підтримував цю ідею. Історії українського вегетаріанства, як мінімум, вже 120 років, хоча прихильники існували раніше і практикували вегетаріанство. У 1911 році у Києві було 11 вегетаріанських їдалень, Одеса мала близько десяти. За день у них могло побувати до 700 відвідувачів.


1932-33 рр.

Вчені визнають, що до голодомору та колективізації, українська рослинна їжа була більш розмаїта та насичена.


1934 р.

В Україні першою відомою історичною фігурою, яка дотримувалась веганства, був Володимир Винниченко, український політичний діяч та письменник. Останні 25 років життя Винниченко був веганом та сироїдом, а тому чимало головних герої_нь його творів за цей період є веган_ками та вегетаріан_ками. Наприклад про веганство він пише у своєму творі Лепрозорій (1938).


1997 р.

Засновано соєву фабрику Агропрод.


2007 р.

16 січня спільнота «Люди за права тварин» провела акцію проти дельфінаріїв. 17 листопада вони ж провели акцію «Поминки звірів». 9 грудня — акція «Подивись в очі своїй шубі».


Створено сайт про вегетаріанство та форум.



2008 р.

Цього року спільнота «Люди за права тварин» також проводила акції за права дельфінів, і розпочала кампанії проти дельфінаріїв.


2-го квітня кияни провели під посольством Р*сійської федерації акцію на захист гренландського тюленя «Медведєву — одяг без крові!». Активіст_ки подарували Медведєву шубу з синтетики. Р*сія — єдина у світі країна, де все ще дозволено вбивати навіть новонароджених тюленів. У березні, незважаючи на хвилю масових протестів, в Архангельській області розпочався черговий сезон забою дитинчат тюленя. Акцію організували ініціативи «Люди за права тварин» та «Зелене майбутнє», а також Національний екологічний центр України. Прес-реліз про акцію від організатора Олега Андроса за посиланням.


Цього року низка митців створили фільм «Не убий» з пропагандою веганства, була презентація в Укрінформі.


У серпні 2008 року Анжеліка Комарова та Олег Андрос заснували неприбуткову природоохоронну ГО Спілка вільних журналістів «Природа над усе». Мета — популяризація ідей біоцентризму, прав тварин, синтез глибинної та соціальної екології. ГО організовувала численні освітні події та мирні протести і акції.



2009 р.

15 березня у Києві, на вул. Хрещатик відбулася зоозахисна акція, присвячена захисту дитинчат гренландських тюленів. Водночас акція проводилася з метою привернути увагу української громадськості та уряду до проблеми знищення хутрових тварин в Україні. Організаторами були Молодіжне відділення Національного екологічного центру України, Дружина охорони навколишнього середовища «Зелене майбутнє» та київські зоозахисні ініціативи. Відеозапис акції за посиланням.


19 грудня 2009 pоку відбувся пікет навпроти дельфінарію «НЕМО» в Донецьку, організований громадською кампанією «Україна без дельфінаріїв!». Олег Андрос написав статтю в 2017 році про хроніки боротьби з цим дельфінарієм.


20 грудня 2009 року біля входу до Київського зоопарку відбулася акція-перформенс «Київський зоопарк — концтабір для тварин!». Учасники акції привернули увагу громадськості до проблем зоопарку та вимагали гідних умов існування для його мешканців.



2010 р.

Ініціатива «Стоп зооцид 2010»акції біля виставок хутра в місті Київ, дельфінаріїв та посольства Канади. «Зупиніть криваве полювання на тюленів!», «Надягнув шубу — вбив дитину!» — з такими гаслами захисники тварин пікетували посольство Канади 15 березня. Акція відбулась у вигляді театральної вистави, що відображала вбивство дитинчат тюленів.


2011 р.

На засіданні «Екоклубу» в Ужгороді засновано ініціативу «Вегклуб», завдяки якій вдалося проводити заходи, самостійно та в колаборації з іншими проєктами на підтримку ідей вегетаріанства, веганства та здорового способу життя. У 2012 році «Вегклуб» провели «Фізкульт-привіт 2012» та вегетаріанський фестиваль в Ужгороді «Олмофест» у 2014 році.

Сергій Хіхат, Олег Савицький та інші активіст_ки заснували «Морква Клаб» у Києві. Морква-клуб виник на основі ініціативи «Люди за права тварин», яка існувала з 2007 по 2011 і саморозпустилася. Нікіта, співзасновник, у 2012 з Дар'єю Єфіменко створив сайт «Веганство в Україні».


Морква-клуб проводили «Дій фест» у столиці протягом 5 років. Також влаштували табір захисників прав тварин двічі — 2014 та 2015 року, й багато акцій проти цирків, дельфінаріїв, використання хутра. Зрештою команда «Морква Клаб» стала співзасновниками ГО «Єдина планета».


11 листопада 2011 року Тамара Х’юман створила канал про веганство, тварин та активізм на YouTube (раніше російською, тепер українською). На каналі є записи з проведення веганських акцій і розмов з невеганами.



2012 р.

15 березня 2012 року у Києві природоохорон_ці провели протест під будівлею Київської міської ради під час її засідання з метою не допустити погодження київськими депутатами будівництва океанаріуму — вʼязниці для дельфінів.



2013 р.

Відбулось пікетування «Форумом порятунку Києва» дельфінарію в Києві з закликом «Хлорована тюрма для дельфінів повинна бути закрита!» Державна екологічна інспекція України почала комплексну перевірку Київського дельфінарію «Немо».


27 квітня 2013 року відбувся флеш-моб «Волю дельфінам України!» на захист дельфінів, що утримуються в комерційних дельфінаріях.


У 2013 році вийшов довідник про те, як бути веганом в Україні, написаний львівськими активістами.



2014 р.

У Києві з 2014 року працює Команда порятунку тварин, або Kyiv Animal Rescue Group (KARG) — громадська організація, яка за час своєї діяльності врятувала понад 10 тисяч живих істот (дані за 2021 рік).


20 травня 2014 р. «Зупинемо будівництво дельфінарію у Київському зоопарку!» — відбулось пікетування засідання Вищого адміністративного суду України.


2015 р.

5 липня заснована «Веганство в Україні» — ініціатива, що створює інформаційні сервіси про веганський спосіб життя. Активіст_ки розробили науково обґрунтовану базу знань про здоров'я веганів та вегетаріанців Veganhealth.in.ua та веганську карту України Vegan.in.ua (станом на 2023 рік карта застаріла). А також активіст_ки надавали послугу — веган путівник для початківця.

Заснована організація «Екологічна Платформа» — веганський та екоанархічний рух.


Заснована торгова марка Vegiland/Veggie, яка виробляє веганську та вегетаріанську продукцію.


2016 р.

Засновано ініціативу UAnimals, яка згодом стала громадською організацією. Їм вдалося заборонити цирки з тваринами у 30 містах України, домовитися про відмову від натурального хутра з десятками дизайнерів Ukrainian Fashion Week, а також домогтися прийняття кількох важливих зоозахисних законів. З початком повномасштабної війни всі зусилля UAnimals зосереджені на порятунку тварин із зони бойових дій та тимчасово окупованих територій.


1 лютого Ганна Терешко та Альона Кіященко заснували громадську зоозахисну організацію «Енімал Джастіс Україна». Її метою є юридичний захист тварин в Україні.

13 квітня Павло Вишебаба відкрив перше в Україні веганське кафе «One Planet», яке почало роботу під гаслом «Мирні страви, мирні справи».


14-15 травня та 15-16 вересня відбулись фестивалі Kyiv Vegan Boom — перший в Україні фестиваль веган формату і культури. Травневий фестиваль відвідала HappyCow (база веганських закладів та опцій у всьому світі, в тому числі в Україні) та відзняла короткий кліп про нього, а також взяла інтерв’ю у чотирьох відвідувачок-веганок та організатора фестивалю — Рудольфа Краєвського, який заснував Vegano Hooligano в Києві.


У грудні 2016 року Павло Вишебаба, Сергій Хіхат, Катерина Сорока, Вакуленко Антон, Герета Марина, Кайстренко Тетяна та Олег Савицький стали співзасновниками громадської організації «Єдина планета», цілями діяльності якої є припинення експлуатації тварин, заборона хутрових ферм, усунення видової дискримінації, протидія зміні клімату та вимиранню видів.


2017 р.

Тамара Х’юман та інші веган-активіст_ки у Києві долучилися до акцій Direct Action Everywhere (DxE) — це міжнародна мережа захисни_ць прав тварин, заснована у 2013 році в районі затоки Сан-Франциско. DxE використовує підривні протести та ненасильницьку тактику прямої дії, як-от відкритий порятунок тварин із промислових ферм.


Започаткована ГО «Відкриті Клітки Україна», що приєдналась до міжнародної організації Anima International. Під керівництвом Каті Бєлкіної, організація бореться за права фермерських тварин, дотримуючись принципів ефективного альтруїзму. Ставить за мету викорінити експлуатацію тварин шляхом системних змін у суспільстві, бізнесі та законодавстві. З 2023 року посаду операційної директорки займає Алевтина Козачок.


7 травня 2017 року засновано заклад веганського фаст-фуду у Львові Dogs like ducks.

20-21 травня відбувся черговий Kyiv Vegan Boom, на якому були рослинні бренди Vegetus, Bombom (Vegan bakery in Kyiv), Candy bar B12, One Planet та Vegano Hooligano Bus.


30 вересня та 1 жовтня у Києві пройшов п'ятий фестиваль веганської культури Kyiv Vegan Boom 5.

«Відкриті Клітки Україна» провели перше дослідження гуманного ставлення до тварин та кількості вегетаріан_ок і веган_ок в Україні. Майже 2 мільйони українок та українців не споживають м’ясо.


У 2017 році Настя Балабанова стала співзасновницею веганського закладу в Києві Sereda vegan point. У інтерв'ю з «Кожна Тварина» Настя розповіла про свій шлях до веганства та детальніше про заклад, в якому можна знайти найсмачніші веганські торти.


2018 р.

Тамара Х’юман та інші веган-активіст_ки у Києві долучилися до Anonymous for the Voiceless (AV) — некомерційної організації захисту прав тварин, яка спеціалізується на використанні записів стандартних практик промислового фермерства для інформування громадськості про експлуатацію тварин на вулицях за допомогою спілкування з перехожими на акціях «Кубів правди». Організація підтримує високоефективні групи активізму по всьому світу. AV дотримується аболіціоністської позиції проти всіх форм експлуатації тварин, і пропагує чітке та пряме повідомлення про права тварин. Записи «Кубів правди» можна переглянути на каналі Тамари Х’юман за посиланням (мова російська).


2018 року «Відкриті Клітки Україна» запустили 22-денний Vegan Challenge, який потім став 10-денним Plant-Based Challenge.


4 березня 2018 р. кияни пікетували офіс «1+1 Медіа». Мистецький флеш-моб відбувся на знак протесту проти порушення журналістської етики телеканалом 1+1. Зоозахисники висловили незгоду з сюжетом ТСН, який виправдовує хутряну індустрію і зображає українських зоозахисників як «екстремістів».


8 березня відкрилось перше веганське кафе у Львові Om nom nom.


У квітні Ольга Левицька і Пилип Фефелов відкрили Street Soup у місті Чернігів — сімейний бізнес, що виготовляє веганські та вегетаріанські супи швидкого приготування.


5 липня 2018 року Алевтина Козачок створила канал Mediocre Vegan (раніше російською, тепер Mediocre-ish та українською). На каналі є доказові дані про те, як харчуватись на веганстві збалансовано, екологію, проблему відходів та сталий спосіб життя.


18-19 серпня у Харкові відбувся веган-фестиваль «Нікого не їм», де була навчальна програма, майстер-класи, веганський фуд-корт, ярмарка з етичними та еко товарами, концерти, та локація для дітей. Концепт фесту в тому, щоб відтворити веганське місто.


2 вересня у Києві відкрився заклад веганського фастфуду «Нікого не їм». Заклад пропрацював два роки і через карантин був змушений закритись.


У вересні, створена Павлом Вишебабою петиція до Верховної Ради щодо заборони виробництва хутра в Україні набрала 27 тисяч підписів.


22 вересня «Відкриті Клітки Україна» підготували та провели першу зоозахисну конференцію з прав тварин в Києві «За Тварин». До Конференції долучилися 22 спікери та спікерки, серед яких зоозахисни_ці, лікар_ки, активіст_ки, голови ГО, бізнес-тренер_ки та спортсмен_ки з США, Великої Британії, Польщі, Данії, Швейцарії, Білорусі та Латвії. Прослухати записи конференції можна за посиланням.


2019 р.

Тамара Х’юман заснувала ГО «Кожна Тварина» — веганську аболіціоністську організацію, яка бореться за права тварин. Її місія — створення світу, в якому тварини вільні від експлуатації та не сприймаються як ресурси та власність. Метою організації є поширення веганства та формування руху за права тварин. За час існування до організації доєдналися понад 100 активістів та активісток, було проведено 75 акцій, понад 50 освітніх подій та роздано понад 98,000 безплатних веганських обідів.

12 березня «Відкриті Клітки Україна» опублікували кадри з української ферми фуа-гра (TW) (яку було закрито після публікації) з подальшим включенням у боротьбу на законодавчому рівні для заборони цього продукту в Україні (успішно).


15 квітня Камілла Тюссо заснувала в Telegram Green Society - Веган-чат — місцина для веган_ок, де можна підіймати будь-які теми.

16 травня «Відкриті Клітки Україна» провели першу в Україні юридичну зоозахисну конференцію у Києво-Могилянській Академії. Переслухати записи лекцій можна за посиланням.


«Відкриті Клітки Україна» брали участь у міжнародній кампанії спрямованої на будинок моди Prada. У результаті у травні 2019 року Prada заявили про відмову від використання натурального хутра та приєднались до міжнародної коаліції Fur Free Alliance.


26 травня відкрився веганський бренд Fine Organic у селі Кременець (поблизу міста Луцьк). Засновники — Василь Трачук (веган з трьохрічним стажем на той час, технолог за освітою) та Юлія Ворковенко (філолог за освітою та веганка з двохрічним стажем на той час). Засновники влаштували 5 подій для ВПО, спортсменів та студентів, на яких безплатно годували смачною веганською їжею, розповідали про користь та причини. Fine Organic створили сир з культивованого кешʼю, який має корисний склад та унікальний за своїми властивостями. 55% інгредієнтів для виробництва Fine Organic вирощують самі органічним методом.


8 червня у Львові дві сестри, Оксана й Марта Островські запустили проєкт Vegans_ua, який згодом став «Львівська веганська кухня».

31 серпня «Відкриті Клітки Україна» провели перший благодійний тату-фестиваль «Тату Заради Звірят Day» в Івано-Франківську, а далі організовували їх по всій країні.

15 вересня відбувся всеукраїнський марш за права тварин за ініціативою UAnimals. Подія пройшла у 24 містах України та вперше в історії — на станції Вернадського в Антарктиді.


«Відкриті Клітки Україна» подали позов до суду з вимогою заборонити використання тварин в Одеському цирку. У результаті 17 вересня 2019 суд заборонив демонструвати вистави за участю диких тварин в Одеському цирку.

21 та 22 вересня відбувся п’ятнадцятий фестиваль веганської культури Kyiv Vegan Boom.


14-15 грудня за сприяння «Відкритих Кліток Україна» вперше в Україні відбувся дводенний семінар від спікерів-зоозахисників міжнародного рівня Мелані Джой та Тобіаса Ленарта із Центру ефективного поширення веганства (CEVA) з програмою Beyong Carnism.


2020 р.

У квітні український бренд косметики Маііа став веганським. Бренд з’явився 2018 року у Києві, засновниця Анна Данілова навчалась в Міжнародній школі органічної косметики Formula Botanica в Англії.


4 червня Олександр Панасюк та Юрій Кушнір заснували у Києві Green Go - Plant Based Food. Компанія брала участь у Proveg Incubator, який зміцнив роботу команди та допоміг налаштувати виробничі процеси. GG створили перші в Україні рослинні «стейк» та «рибу».


У серпні Роман Квашенко заснував у Києві бренд Wanted Vegan, продукція якого швидко здобула популярність по всій Україні. Компанія вступила до Vegan Society, випустила перші в Україні альтернативи рибі, котлеті по-київськи та салу. В жовтні 2023 року стартап братиме участь в Anuga (провідна світова виставка харчових продуктів та напоїв).

11 серпня ГО «Кожна Тварина» запустила безплатний онлайн-курс для початківців у веганстві «Веган-експрес», який на разі має вже понад 10,000 реєстрацій. Учасникам та учасницям доступні матеріали з оглядом індустрій, які використовують тварин, поради про перехід на веганський спосіб життя, добірки етичної продукції, рослинні раціони на день, відповіді на найпоширеніші питання та багато іншого.


Цього року Андрій Черуха заснував український бренд рослинного фаршу Eat Me At. Інтерв'ю з засновником можна прочитати за посиланням. Від 2018-го Андрій Черуха почав досліджувати тему і розробляти технологію, а представили продукцію Eat me at 25 вересня 2020 року.

25-27 вересня відбувся мистецький екофестиваль Earthmate, на якому був веганський фуршет та лекція Тамари Х’юман, голови ГО «Кожна Тварина», та Оксани Островської, екологині та активістки Vegans.ua, на тему «Як пов'язані веганство та клімат». Також учасни_ці мали можливість переглянути фільм «Cowspiracy» та дегустувати веганські страви.

1 листопада Віолетта заснувала ініціативу «Веган відповіді». Активіст_ки якої займаються пошуком та перевіркою веганської продукції у звичайних магазинах (станом на 2023 рік — понад 3000 товарів, десятки кафе), шукають та ретельно перевіряють веганські опції в кафе, пропонують вводити веганські опції. Віолетта разом з авторкою чеського проєкту vegan.odpovedi пишуть освітні дописи про веганство. Анастасія Вальгер створює відео-контент про веганство (освітні ролики та смішні скетчі). Віолетта працює над сайтом, де можна буде по пошуку легко знайти потрібний веганський товар (зараз є потреба у помічни_цях, які розбираються в сайтах та хостингах). Також Віолетта працює над веган-мапою з веганськими закладами України та з веган опціями. За короткий час зібрали кошти на прилад нічного бачення для вегана на фронті.


2021 р.

На початку року Денис, Гоха та Морж заснували The Loopci. Інтерв’ю з засновниками можна прочитати за посиланням. Бренд переміг в усіх категоріях голосування у номінаціях: «найсмачніший продукт», «продукт, який хотіли б скуштувати», «найінноваційніший продукт» та «найцікавіший дизайн та маркетинг» за версією UA plant based 2021. Команда The Loopci дала нове життя формату званих вечерь і зробила його популярним. З перших днів повномасштабного вторгнення вони почали годувати військових веганів та невеганів, і продовжують досі.


Цього року у Львові працювали чотири веганські заклади: Om nom nom, Green, Dogs like ducks, VegaRoom; та два вегетаріанські заклади: «Супкультура», «Це Фалафель, Крихітко».


10 березня було опубліковано документальний фільм «Норкотрафік», режисером якого є Павло Вишебаба. У стрічці, над якою працювали громадські організації «Відкриті Клітки Україна» та «Єдина планета», викривається жорстокість та численні порушення екологічного законодавства хутрових ферм України.


15 липня Верховна Рада ухвалила зоозахисний закон № 2351 про посилення відповідальності за жорстоке поводження з тваринами, у розробці та адвокації якого брали участь «Єдина планета» та «Відкриті Клітки Україна».


Улітку ГО «Кожна Тварина» вирушила у всеукраїнський веган-тур десятьма містами України з показом документальної стрічки 2018 року «Панування», лекціями про веганство, тренінгами для активістів та активісток, акціями «Відкрий очі» та «Подивись на світ їхніми очима», а також дегустацією рослинних страв. У межах акцій «Подивись на світ їхніми очима» за допомогою окулярів віртуальної реальності відвідувач_кам пропонували побачити тваринництво очима сільськогосподарських тварин.

5 вересня відбувся Всеукраїнський марш за права тварин у Києві та інших містах України, організований «UAnimals».


У грудні ГО «Кожна Тварина» видали першу в Україні дитячу книгу про веганство українською мовою — «Руки, лапи чи копита», друком у 100 примірників. За підтримки організації Supreme Master Ching Hai, чотири тисячі примірників книжки надрукували та роздали дітям-переселенцям у Польщі, а також дітям в Бучі, куди команда приїжджала з благодійним заходом у вересні 2022. Книгу поширюють в українських бібліотеках.


2022 р.

Від 24 лютого багато веганів і веганок пішли боронити незалежність України після повномасштабного вторгнення окупантів.

З початком російського вторгнення в Україну ГО «Кожна Тварина» активно підтримують веганів та веганок в Силах оборони України — надсилають їм веганські сухпайки. КТ створили проєкт «Веганська Кухня України», у рамках якого безоплатно годують веганськими обідами переселенців, волонтерів та військовослужбовців. Станом на серпень 2023 року вони роздали 115,172 порції безплатних рослинних обідів та 1,191 веган-пайок веганам в Силах оборони.

2 березня у Львові Оксана та Марта Островські, відкрили заклад «Львівська веганська кухня», в якому безплатно годують переселенців та військових веганськими стравами. Від 17 травня вони зареєстровані як громадська організація.

11 червня Володимир, Оксана та Дмитро заснували Feel Power у місті Київ. Виготовляють перші в Україні рослинні протеїни, добавки, вітаміни, батончики, суміш для веганських панкейків з протеїном.


27 червня Петро Павлов створив петицію «Про введення вегетаріанських та веганських сухих пайків для Збройних Сил України». Поширення петиції підтримали «Львівська веганська кухня», «Відкриті Клітки Україна» та «Кожна Тварина», яка зараз активно займається просуванням введення веган-пайків на державному рівні.


Восени ГО «Кожна Тварина» провели лекторій про веганство та спорт, а також два благодійних фестивалі «Веган Вікенд» — на цих подіях організація збирала кошти на підтримку Сил оборони.


За перший рік повномасштабного вторгнення, «Відкриті Клітки Україна» підтримали фінансово притулки та допомогли з постачанням корму. Активіст_ки ГО допомагали евакуювати тварин за кордон. Організація дослідила, як війна вплинула на тваринництво в Україні. Команда організовувала збори для підтримки «Львівської веганської кухні» та притулку «Вуглик», і зайнялася поширенням петиції про введення вегетаріанських та веганських сухих пайків для Збройних Сил України. Також за цей рік «Відкриті Клітки Україна» працювали над забороною законопроєктів 8150 та 7689, які мали суттєво погіршити добробут тварин в Україні та відкотити назад чимало результатів роботи зоозахисних організацій.


2023 р.

Тамара Х’юман та засновниці «Львівської веганської кухні» відвідали саміт AVA (Animal & Vegan Advocacy) — серія конференцій для захисту прав тварин і веганства, яка об’єднує активіст_ок з усього світу. Там вони розповіли про діяльність «Кожної Тварини» та «Львівської веганської кухні» до та після вторгнення окупантів.


Представниці ГО «Кожна Тварина» та «Відкриті Клітки Україна» відвідали CARE (Conference for Animal Rights Europe) — конференція з захисту прав тварин у Європі. Алевтина Козачок та Марія Войтович з «Відкритих Кліток Україна» розповіли про діяльність українських зоозахисних організацій під час війни.


22 лютого Ганна Терешко та Олексій Журба заснували третю в Україні організацію, що займається захистом фермерських тварин — «Project 1882 Ukraine». Організація є філією відомої організації DjurensRätt, яка є лідером серед організацій із захисту тварин у Швеції та існує з 1882 року.


Відбувся 3-й, 4-ий та 5-ий «Веган Вікенд». Прочитати про них можна у нашому блозі в рубриці «Веган Вікенд».


 

Тут перераховані далеко не всі бренди, заклади та події. І це все тільки початок — веганський рух в Україні набирає обертів і нас чекає ще багато цікавого. Якщо минуле веганського руху настільки потужне та насичене, уявіть що чекає нас попереду!

Приєднуйтесь до команди волонтер_ок «Кожної Тварини» і творіть історію разом з нами. Внесок кожно_ї важливий: разом ми створимо майбутнє, де тварини не страждають.

620 переглядів
bottom of page