top of page

ВІД ШУБ ДО СВІДОМОГО СПОЖИВАННЯ



Відчуйте хутро: грюкніть дверима автомобіля по своїх пальцях.

— Анонім, про використання сталевих пасток для вилову хутрових звірів (Audubon, листопад 1990 р.)


Щороку мільярди тварин страждають і гинуть заради одягу, взуття та аксесуарів. З них живцем здирають шкіру, пух, пір’я, хутро та шерсть. Все це відбувається заради моди, заради чогось настільки незначущого порівняно із життям тварин, як одяг.


У цьому матеріалі ми розглянемо реалії виробництва тваринних матеріалів та як змінилося сучасне ставлення людей до одягу. Поділимось де шукати веганський одяг та як сучасні модні бренди переглядають своє ставлення до жорстких матеріалів в одязі. Єдиний спосіб створити етичний одяг — не використовувати тварин, бо якщо в процесі бере участь тварина — це спричиняє жахливу жорстокість.



КОЛИ ХУТРО Є МИЛОСЕРДНИМ?

PETA — це організація активіст_ок, яка зробила найбільше для припинення експлуатації тварин для одягу. Їхні дослідження та викриття реалій хутрових ферм та радикальні дії проти брендів зіграли важливу роль у формуванні планетарного руху за звільнення тварин та масового небажання людей носити на собі частини тварин.


Нещодавно для підтримки організації Life for Relief and Development (LIFE) в Україні, PETA надала майже 1,000 хутрових пальт і аксесуарів як гуманітарну допомогу українським внутрішньо переміщеним особам та людям похилого віку, аби допомогти їм зігрітися в умовах війни цієї зими.


Попередньо PETA закликала людей до пожертвування свого неетичного одягу. Ті, хто віддали свої речі, зробили вибір на користь веганського верхнього одягу, через створення якого жодна тварина не зазнала страждань та не була вбита.


На думку організації, пожертва непотрібних хутряних виробів може допомогти бути свідомішими щодо проблеми експлуатації тварин та застосувати непотрібні речі там, де бракує фінансування. Організація також відправляє непотрібне хутро програмам реабілітації диких тварин, аби допомогти тваринам-сиротам.


Як зазначають у PETA:


«Віддати пальта українцям, які цього потребують — це милосердя, а галузь виробництва хутра — ні».

Важливо пам’ятати, що попри важливість пожертв, неетичним є купувати вироби з хутра та у будь-який спосіб підтримувати галузь хутрової промисловості. Жодна експлуатація не може бути гуманною. Милосердним є лише те хутро, від якого відмовляєшся на користь альтернатив.



TW. ЕКСПЛУАТАЦІЯ ТВАРИН ЗАРАДИ ОДЯГУ

рись

Кожного року близько 100 млн тварин вбивають задля отримання хутра. Більшість тварин, яких експлуатують заради хутра, проводять все своє життя на промислових фермах, де тварин утримують у тісних, брудних та переповнених клітках. Тварини страждають від рук працівни_ць, які можуть грубо поводитися з ними та бити. Постійні психологічні та фізичні муки призводять до того, що тварини калічать себе та подекуди вдаються до канібалізму.


Зрештою, вони помирають від удару струмом або перелому шиї. Вбивство тварини не може бути гуманним, однак у хутровій промисловості смерть найгірша: метою є зберегти цілісність хутра, а не завдати найменше страждань. Тому серед способів вбивства тварин є задушення газом, забиття дубинкою, та навіть знімання шкіри живцем.


Тварини, на яких полюють заради хутра, також зазнають тривалих страждань: від втрати крові, шоку, зневоднення, обмороження та гангрени, якщо вони потрапляють у пастки. Часто ці страждання тривають декілька днів або навіть тижнів. Деякі вмирають від глибоких поранень або атак інших тварин ще до приходу мисливців.


Пастка зі сталевою щелепою є найпоширенішим варварським пристроєм, забороненим у ЄС і дедалі більшою кількістю штатів США. Коли тварина наступає на пружину пастки зі сталевими щелепами, вони замикаються на її кінцівці. Звір активно намагається вирватись, відчуваючи нестерпний біль. Пастка врізається часто аж до кістки, калічачи лапу тварини. Деякі звірі, особливо матері, які відчайдушно прагнуть повернутися до своїх дітей, намагаються відгризти або викрутити затиснуту кінцівку.


Хутряні та шкіряні речі часто навмисно неправильно маркуються. У країнах, де закони про добробут тварин практично відсутні, деякі виробники вбивають собак і котів заради хутра та шкіри. Ви ж не хотіли б носити хутро свого кота або собаки? Рись, лисиця чи норка є такими ж чутливими особистостями й так само не хочуть вмирати.


Цих жорстокостей можна уникнути, тому важливо відмовлятися від хутра та інших тваринних матеріалів. Вони не є необхідністю, існує безліч веганських альтернатив.



БРЕНДИ, ЩО ПЕРЕХОДЯТЬ НА СВІТЛУ СТОРОНУ

несправжнє хутро

Завдяки активіст_кам по всьому світу, багато брендів вже відмовились від хутра та інших тваринних матеріалів. Заборонили хутро такі відомі бренди, як Calvin Klein, Chanel, Dolce & Gabbana, Furla, Giorgio Armani, Gucci, Tommy Hilfiger, Valentino, Versace, Zara та багато інших, які перераховує PETA.


У серпні 2023 року завдяки комунікації PETA, VF Corporation (об’єднує Supreme, The North Face, Timberland, Vans та інші бренди) підтвердила, що жоден з її 12 брендів не використовує кашемір. Попри такі позначки матеріалу, як «відповідальний» і «сталий», кози в кашеміровій промисловості зазнають жорстокого поводження і зрештою повільно і болісно помирають від рук людей. Тому розрив зв'язків з цією жорстокою індустрією є великою перемогою для корпорації. 2022 року компанія Victoria’s Secret & Co також відмовилася від кашеміру.


Роздрібний торговець верхнім одягом Krimson Klover прийняв рішення замінити весь пух на перероблений поліестер, починаючи з 2024 року. Бренд зробив такий крок після інформаційної кампанії PETA. Всі качки та гуси в промисловості пуху жахливо страждають і помирають, попри позначки на етикетках про «відповідальне» виробництво.


Бренди Room & Board, Lulu and Georgia та Nathan Anthony припинили продаж мохеру після інформування PETA. Це означає, що менше ангорських кіз будуть жорстоко стрижені та забиті.


Ми на шляху до повної заборони хутра тварин у світі. Цілі країни забороняють його виробництво. 27 вересня 2023 року — Литва стала 20-ю європейською країною, яка повністю заборонила вирощування звірів для хутра, врятувавши близько одного мільйона тварин на рік від життя повного страждань і жорстокої смерті на хутрових фермах.


Новини про бренди, які відмовляються від хутра, та про країни, які забороняють його виробництво, можна прочитати на сайті Fur Free Alliance.


Відмова від цих неетичних матеріалів стала можливою завдяки стартапам, які створюють інноваційні технології. Ми ділились довідником альтернативних етичних та сталих матеріалів у попередньому матеріалі. Серед альтернатив шкірі тварин є коркова, ананасова, кактусова, мангова, кокосова та яблучна шкіри. Веганську вовну тепер можна виробляти з калотропісу та кокоса. Пух птахів прекрасно заміняє пух з диких квітів. А шовк — ліоселл та інший екодружній та етичний текстиль.



ДЕ ШУКАТИ ВЕГАН-ОДЯГ НА ОСІНЬ ТА ЗИМУ 2023


Багато відомих брендів, таких як Adidas, Nike, Puma, H&M продають етичні одяг і взуття, та мають веганські лінійки. Знайти багато веганського одягу, взуття та аксесуарів можна на Etsy, від гаманців з листяної шкіри до світшотів з крутими написами, наприклад Eat plants, love animals.


Ось список брендів, що мають веганський верхній одяг та взуття:

  • Український бренд Jo Hemp — взуття з технологічних конопель, мають осінній та зимовий асортимент.

  • Український бренд Artfur — займається пошиттям шуб з синтетичного та екохутра на замовлення. Сертифікація — PETA approved Vegan, WWF.

  • Український бренд Maison Eco Fur — 100% веган-шуби та хутро, великий вибір зимового верхнього одягу для жінок.

  • SAVE THE DUCK — веганські пуховики з ультратонкого нейлону з набиванням PLUMTECH.

  • Eko Hutro — магазин жіночого зимового одягу з екохутра та екошкіри. Не всі вироби веганські — в певних моделях може бути ПТП.

  • Immaculate — англійський магазин веганського одягу та взуття.

  • HOUSE OF FLUFF — веганський та екодружній бренд. Спочатку їхні речі містили лише вторинні волокна. Однак восени 2020 року бренд представив BIOFUR™ — замінник хутра, зроблений на основі рослинного полімеру. Зрештою, бренд остаточно переходить на біорозчинний текстиль — органічну бавовну, деревні волокна (tencel) та кактусову шкіру (desserto).

  • Devo Home — це український бренд текстилю, який переважно виготовляє товари для дому. Але й має шуби та пальта з веганського, гіпоалергенного та біорозкладного конопляного волокна, який є чудовим етичним замінником тваринного. Нещодавно бренд також отримав сертифікат від PETA.

  • Wuxly етично виготовляють парки з перероблених матеріалів в Канаді з 2015 року. Не знайшовши ідеального зимового пальта для своєї дружини, Джеймс Юрічук запустив власну лінію верхнього одягу з думкою про захист тварин та навколишнього середовища. Відтоді бренд продовжує випускати етичний одяг, не завдаючи страждань жодній тварині.

Сумки та взуття, виготовлені без експлуатації тварин, можна знайти у таких брендів:

  • Веганський бренд Svala виготовляє сумки з веганських та сталих матеріалів, наприклад, корку.

  • Канадський бренд Native виготовляє веганське та екологічне взуття. Сертифікація — PETA approved Vegan.

  • Органічний та веганський базовий одяг виготовляє бренд Harvest & Mill. Сертифікація — PETA approved Vegan.

  • Веганська лінійка є у бренду Dr. Martens.

  • Інноваційний ROMBAUT відомий своєю нетоксичністю та відсутністю матеріалів тваринного походження. Використовує матеріали з каменю, кори дерев, натурального каучуку, бавовни, целюлози та кокосового волокна, переробленого пластику та поліестеру.

Ще більше cruelty-free брендів можна знайти на сайті PETA.



ЯК ЗМІНИЛОСЬ СТАВЛЕННЯ ЛЮДЕЙ ДО ОДЯГУ

модна революція

Часи, коли була потреба носити одяг з матеріалів тваринного походження добігають кінця. Ми бачимо як стрімко змінюються закони в багатьох країнах, і жорстокі індустрії змушені закриватись. І це все завдяки людям, які усвідомили, що експлуатувати тварин неправильно. Завдяки активіст_кам, які доклали багато зусиль, щоб досягти змін.


Активістка «Кожної Тварини» Валерія поділилась своїми думками стосовно моди на хутро та шкіру:


«Скільки себе пам'ятаю, то ніколи не гналася за одягом тваринного походження, особливо якщо йшла мова про шкіряне взуття чи одяг.


Ще з дитинства вважала це зайвими «понтами», а потім взагалі прийшло усвідомлення, що наскільки можна бути щасливим в одягу, знаючи, що через нього не стало когось живого? І це не про ті стародавні часи, коли людство грілося у таких речах, бо не розуміло як отримати альтернативу, а у наш прогресивний час — це наче повернення до стародавніх, диких часів.


Коли дивилася фільми «Земляни», «Виделки проти ножів», то ще більше впевнилася наскільки з тваринами можуть жорстко поводитися і це ж не питання виживання людства, а скоріш забаганка, бо індустрія вважає, що це модно, бо є на це попит і поки що це замкнуте коло…


Вважаю, що було б добре прививати ще з дитинства дітям відчуття емпатії та розповідати про причинно-наслідкові зв'язки, щоб людство було більш свідоме, що воно носить і якою ціною. Це не про прививання відчуття провини, а, скоріш, за відповідальність, за екологічність не тільки на словах».


 

Якщо ви так само як і ми вважаєте, що краса не повинна бути жорстокою та що одяг людей не вартує страждань тварин, переходьте на веганство. Реєструйтесь на «Веган-експрес», щоб дізнатись більше про те, чому важлива відмова від продуктів тваринного походження у різних сферах нашого життя.

214 переглядів
bottom of page