top of page

«ВЕГАН ВІКЕНД»: ПОПУЛЯРИЗАЦІЯ ВЕГАНСТВА ТА ДОПОМОГА СИЛАМ ОБОРОНИ


Команда «Кожної Тварини» вже вчетверте влаштовує благодійний фестиваль «Веган Вікенд», щоб зібрати кошти на потреби бійців і бійчинь Сил оборони України. Цього разу наші зусилля будуть спрямовані на допомогу в ремонті автопарку ЗРАДн бригади чоловіка нашої активістки та на веган-пайки військовим. Про втілення мрії, наближення перемоги та популяризацію веганства — читайте у цьому матеріалі від директорки КТ Тамари Х’юман та редакторки організації Анастасії Зареченськової.



ПРО МРІЮ ТА KYIV VEGAN BOOM

Директорка ГО «Кожна Тварина» Тамара Х’юман про перші веганські фестивалі. Далі — пряма мова.


У далекому 2016-му я потрапила на Kyiv Vegan Boom, який проходив в галереї Лавра. Я дивилася на це із захопленням: стільки веганських бізнесів, стільки веганської їжі — і це все в Києві (!), в моєму Києві. На той час я була веганкою перший рік і, звичайно, все веганське викликало нереальну ейфорію та радість, та думку «я не одна!».


Через три роки мені навіть пощастило брати участь в організації цього фестивалю у просторі Vegan Boom біля Оперного театру. Під час фесту я допомагала з організаційними питаннями: запрошенням та розміщенням селерів, дизайном афіш, програмою та рекламою події.


Коли у 2019-му з арени київських фестивалів зник Kyiv Vegan Boom через внутрішній конфлікт, в мене зародилася думка, ні, навіть сильне бажання, створити аналогічний фестиваль. Тоді вже була заснована «Кожна Тварина», і ми проводили перші схожі події, та планували запуск свого фестивалю (придумали навіть вже назву: «Веган Вікенд»). Та цьому не судилося статися так швидко, як би мені хотілося. Ковід, знову ковід, а потім велика війна.

З початком повномасштабного вторгнення наша команда запустила проєкт «Веганська Кухня України», в рамках якого ми годуємо переселенців, волонтерів і військових веганськими обідами та надсилаємо веган-пайки Силам оборони України. І от, у серпні 2022 бажання організувати благодійний фестиваль повернулося до нашої команди. Ми подумали: а чому б не провести фестиваль і не присвятити його темі веганства в армії, запросити наших друзів і подруг — військових веган_ок, щоб зібрати кошти на веган-пайки та нагодувати разом з нашими партнерами людей веганською їжею? Так і відбувся перший «Веган Вікенд» у «Хвильовому».



ПЕРШИЙ «ВЕГАН ВІКЕНД»

Своїми враженнями від проведення перших веганських фестивалів «Веган Вікенд» ділиться редакторка КТ Анастасія Зареченськова. Тут і далі — пряма мова.

Можна сказати, що «Веган Вікенд» — це такий собі народний фестиваль, де народ допомагає зібрати на те, що буде нищити ворога для інших громадян, які захищають цей народ.

У нас не було спеціально підготовлених людей, ми нікого не наймали, просто розподілили зони відповідальності серед наших активістів і активісток, які погодилися допомогти з організацією, та це спрацювало! Команда була такою злагодженою та зосередженою, як бджілки, тільки які не їдять мед.

Готувалися до події понад місяць. Розіслали запрошення всім, хто хотів доєднатися до нашого ярмарку, фудкорту чи тату-зони. Спочатку ми писали самі, а з розповсюдженням новини про фестиваль, вже почали отримувати запити на участь, і це не могло не радувати! Увесь час під час заходу працював ярмарок, на якому можна було придбати собі цікаві речі, скуштувати смачні страви, переглянути фото на виставці з військовими та врятованими ними тваринами, чи навіть зробити тату (все по вегану, звичайно!).


Після досвіду освітніх подій, ми хотіли зробити щось нестандартне, веселе, позитивне, доброчинне, але й водночас корисне. Тому, від лекцій ми не відмовилися й розповіли людям про наш досвід створення «Веганської Кухні України» та про допомогу веган-пайками захисникам і захисницям.


Особливо відвідувач_кам сподобалася дискусійна панель із військовослужбовцями веганами, які приїхали на захід. Вони поділилися складнощами веганського життя в армії, розповіли про те, як харчуються в умовах війни та як їх рятують веган-пайки від ВКУ.


Наш підопічний військовий «Мольфар» заспівав авторські пісні з власним гуртом, а в «Інженера» взяли інтерв’ю декілька медіа. На той час ми активно просували петицію про введення веган-пайків, яка завдяки небайдужим трохи пізніше набрала достатню кількість голосів. У цьому не останню роль зіграла увага журналіст_ок, тож дякуємо їм за те, що допомогли нам на цьому шляху!


«Родзинкою» фестивалю був виступ від українського коміка Антона Тимошенка, який «завів» аудиторію, тож до аукціону з військовими артефактами люди вже були готові.


Аукціон став основною частиною, заради якої (здебільшого) ми й влаштовували все це. Адже без збору необхідної суми, ефективність події втрачалася, враховуючи, що ми залучили на її організацію власні кошти.


Нам дуже допомагали всі селери, фудкорт, локація, а також тату-майстрині, які віддавали частину отриманого прибутку в цей день на наш збір. Тож наші побоювання були марними, і в результаті нам вдалося зібрати 148 000 гривень, на які ми закупили та надіслали 306 веган-пайків бійцям та бійчиням Сил оборони України.


Ще у нас був ді-джей сет, який допоміг відволіктися й ефектно завершив цей довгий, насичений подіями, емоціями та благодійністю день. Тоді ми зрозуміли, що це лише початок!



«ВЕГАН ВІКЕНД-2» У CLOSER

Другий «Вікенд» став для нас справжнім випробуванням, адже саме тоді почалися планові відключення електроенергії через масовані ракетні атаки р*осії. Тож ми розглядали варіант скасування заходу, якщо не вдасться розв’язати питання з постачанням світла в разі його відключення. Однак наші друзі з «Клоузера», де ми влаштовували ВВ, подбали про те, щоб світло було, знайшовши для нас генератор. Ці спогади досі викликають усмішку, згадуючи про те, через що нам всім довелося пройти.


Враховуючи, що це був жовтень і наближалися морози, ми вирішили цього разу допомогти добровольчому медичному батальйону «Госпітальєри» зібрати кошти їм на зимовий одяг.


Програму залишили стандартною, але тему івенту присвятили тому, що було на часі: екоциду в Україні через російську агресію. Також декілька лекцій ми присвятили тому, як підготувати своїх тварин-компаньйонів та себе до зими, в разі блекауту.



У Closer приміщень було набагато більше, ніж у «Хвильовому», тож ми довго розвішували орієнтири як дістатися до тієї чи іншої локації, але все одно інколи губилися (навіть ми). Це було весело, адже нагадувало схованки, як у дитинстві.


Цей раз теж не обійшовся без стендапу. Ми запросили Василя Байдака, який, до речі, не їсть м’ясо. У виступі він про це жартував, але red line не переходив.


«Госпітальєри» дуже допомогли нам із пошуком військових артефактів. Того разу ми продали тубуси від гранатометів, снаряди з пушки БМП, бронежилет, лінзу зі снайперської гвинтівки, пляшку вина, що вижила після влучання російської ракети та навіть картину, створену штучним інтелектом.


До нашого ярмарку доєдналося чимало селерів, серед яких веганський зефір з нуту, прикраси, одяг, корисні солодощі, етичні косметичні засоби, три тату-майстрині, а впродовж всього вечора для наших гостей готувало п’ять виробників веганських смаколиків.

Спільними зусиллями відвідувач_ок та всіх присутніх ми зібрали 140 000 гривень для «Госпітальєрів». Нашою метою було зібрати 150 тисяч, тож ми оголосили додатковий збір на монобанку та «добили» бажану суму за один день! Українці та українки неймовірні!


ДАЛІ БУДЕ...

Ми не збиралися зупинятися на досягнутому. Але зимовий ВВ нам провести не вдалося, адже ситуація з енергетичною кризою в країні та в Києві зокрема погіршилися ще більше.


Тому ми чекали змін і, врешті, дочекалися. 22 квітня ми провели 3-й благодійний фестиваль «Веган Вікенд». Про те, як він минув і скільки ми зібрали коштів на Сили оборони, детально розповіли тут.


Також читайте матеріал про 4-й «Веган Вікенд» за посиланням.

133 перегляди
bottom of page