top of page

(НЕ)ЛІКУЄМОСЬ «КОНЯМИ І ЛЕБЕДЯМИ»


жінка і кінь

Зоотерапія, також відома як анімалотерапія, є терапевтичним підходом, де тварини використовуються у процесі лікування: взаємодія з ними має терапевтичний ефект. Є дані, що використання тварин у терапії може надавати емоційну, психологічну та фізичну користь людям. Водночас є дослідження, які демонструють неефективність таких видів терапій та їхню псевдонауковість.

У цій статті розберемось які є різновиди тваринотерапії, який ефект вона має на пацієнт_ок та на тварин, а також які альтернативи цьому виду «лікування» існують.


ЛІКУВАННЯ ЗА ДОПОМОГОЮ ТВАРИН

дитина  і щеня

Зоотерапію застосовують в різних умовах, включаючи лікарні, реабілітаційні центри, будинки людей похилого віку, школи та навіть приватні терапевтичні практики. Терапія використовується для надання допомоги різним людям, включаючи дітей, людей похилого віку та людей з різними медичними чи психологічними захворюваннями.

У зоотерапії використовують різних тварин, але собаки є одними з найпоширеніших через їхню доброзичливість, і тому, що вони легко піддаються дресуванню. Інші тварини, такі як коти, коні, птахи й дельфіни також використовуються у тваринотерапії.


Стверджують, що присутність тварин на терапевтичних сеансах може принести багато переваг. Наприклад, спілкування з тваринами може зменшити стрес і занепокоєння, покращити настрій, підвищити самооцінку осіб, які отримують терапію. Крім того, тварини можуть запропонувати товариство та соціальну взаємодію, що може бути особливо корисним для тих, хто ізольовані або самотні.

Зоотерапія використовується для надання допомоги людям із широким спектром станів, включаючи посттравматичний стресовий розлад (ПТСР), депресію, тривожність, аутизм, різні розлади розвитку та емоційні розлади. Терапія також використовується для фізичної реабілітації при таких станах, як інсульт, травми спинного мозку та хронічний біль.

Далі розглянемо яких тварин використовують в терапії, та як це може впливати саме на них.


ВПЛИВ ЗООТЕРАПІЇ НА ТВАРИН

дівчинка і кіт

Фелінотерапія (від лат. felis — кішка) — метод зоотерапії, що передбачає контакт пацієнт_ки з кішкою.

Коти по своїй природі соціальні тварини, однак не всі вони компанійські, деякі бояться незнайомців, прагнуть більшість часу перебувати наодинці, і самостійно вирішувати коли хочуть взаємодіяти з людиною. На відміну від собак, які є більш дружелюбними, кішки будують прив’язаність з однією людиною і довіряють тільки їй. Частий контакт з новими людьми, як, наприклад, в котокафе, спричиняє стрес для тварин. Коти стримані у своїх емоціях і може бути важко зрозуміти, що ситуація їм не подобається. Однак деякі тварини можуть навіть раптово агресивно реагувати на вторгнення в їхній особистий простір, що несе небезпеку вже для самих пацієнтів.

Якщо терапія з присутністю кішки для вас дуже приваблива, найкраще, що можна зробити, це забрати тварину з притулку. Однак варто зазначити, що такий вчинок має бути обдуманий — це обов’язок піклуватись про кота впродовж всього життя вашого підопічного.


Каністерапія (від лат. canis — собака) — терапевтичний та реабілітаційний метод із залученням спеціально навчених собак.

Використання собак у терапії може бути не поганим, якщо собака отримує належний догляд та на її потреби також зважають. Однак відслідкувати чи отримує собака належний догляд неможливо і це теж є проблемою.

Собаки еволюційно є соціальними тваринами та компаньйонами людей і можуть страждати від нестачі спілкування та ігор з ними. Проте не всі собаки люблять гіперспілкування з людьми, а в цій галузі у собак може бути по декілька сеансів на день. Ми не можемо спитати чи подобається така робота собаці, чи ні.


Службові собаки можуть походити з притулків для тварин або вирощуватися в програмах селекційного розведення. Вони повинні пройти офіційне навчання, щоб отримати сертифікат.


Селекційне розведення тварин — це завжди створення більших страждань, тому такий варіант терапії з породистою собакою не може вважатись веганським. У попередній статті ми детально розглядали проблему розведення собак та котів та чому це не є гуманним.


Навіть якщо собака з притулку — невідомо, чи так вона отримає краще життя: якщо в неї є власні психологічні травми, то вона буде страждати від спілкування з людьми. «Кожна Тварина» проти використання тварин на службі. Наприклад, пес-розмінувальник Патрон ризикує власним здоров’ям, адже вдихає токсичні речовини через рід діяльності, для якої тварину використовують у ДСНС.


Іпотерапія (від грецького ίππων — кінь) — метод анімалотерапії із залученням спеціально навчених коней, який застосовується для стимулювання центральної нервової, опорної та опорно-рухової систем людини.

Катання на конях не може бути етичним: для того, щоб ця тварина толерувала наїздни_цю, їй змалечку «ламають» психіку. Також, збруя, в яку вдягають коня — сідло та вуздечка — завдає фізичного дискомфорту та болю тварині, як і використання хлиста та смикання для контролю. Кінь — дуже велика та сильна тварина, здатна одним ударом вбити людину. Падіння зі спини коня так само небезпечне. Тому така терапія може обернутись навпаки трагедією.



Дельфінотерапія — метод лікування, що ґрунтується на спілкуванні з дельфінами, ефективність якого є предметом наукових дискусій.


Якщо ви відвідуєте дельфінів не в дикій природі, а в дельфінарії — ви підтримуєте жорстоке ставлення до цих тварин, бо дельфін не може не страждати у тісному просторі дельфінарію. Для тварини, яка звикла пропливати 100 км в день, життя в басейні — це жорстоке ув’язнення. Дельфіни також хворіють через хлоровану воду у басейнах, неякісне харчування, соціальну ізоляцію та відбиття від стін звукових хвиль, якими вони спілкуються та «бачать» навколишнє середовище. Тому активіст_ки стільки боролись за закриття дельфінаріїв в Україні.


ЕФЕКТИВНІСТЬ ДЕЛЬФІНОТЕРАПІЇ

дельфінотерапія

Прибічники терапії вважають, що спілкування з дельфінами допомагає стабілізувати психоемоційний стан людини, зняти психологічне напруження. Дельфінотерапію іноді використовують з метою психологічної реабілітації для людей, що потрапили в екстремальні умови: пережили землетруси, урагани, аварії чи інший сильний стрес.


Хоча терапія за допомогою тварин може допомагати людям, для оцінки її ефективності потрібні більш ретельні клінічні випробування. За посиланням можна детально вивчити докази того, що деякі дослідження лікування тваринами методологічно помилкові.


Є значна критика ефективності дельфінотерапії — наразі немає жодних переконливих наукових свідчень, що дельфінотерапія є ефективним методом лікування або може забезпечити більше, ніж тимчасове покращення настрою.

Неприбуткова організація Kimmela, яка поєднує захист прав тварин з дослідженнями та наукою, провела вебінар 2021 року на тему дельфінотерапії, на якому науковці критично розглянули ефективність цього виду терапії. Кілька рецензованих наукових статей показали, що дельфінотерапія базується на слабкій методологічній основі, і наразі немає доказів того, що вона має довгостроковий терапевтичний ефект. Проте її продовжують «продавати» зневіреним батькам і людям, які шукають полегшення своїх проблем.

На своєму вебінарі організація інформувала, чому дельфінотерапія є псевдонаукою (практикою, яку помилково вважають науковою). Також дослідни_ці обговорювали значні ризики травм і передачі захворювань для учасни_ць, пов’язані з плаванням з дельфінами в неволі, а також експлуатаційні та насильницькі практики, які змушують дельфінів брати участь у терапії.


ЕФЕКТИВНІСТЬ ІПОТЕРАПІЇ

іпотерапія

Терапія за участю коней також не має доведеної ефективності.


Бойова медикиня, інструкторка з тактичної медицини NAEMT Марія Назарова критикує терапевтичний ефект від тварин, називаючи це «лікуванням конями й лебедями». Вона запевняє, що така терапія не має достатньої наукової обґрунтованості, і є просто тратою грошей. Зоотерапія дає людині хибну надію і забирає шанс на справжнє лікування.

У статті в Journal of Clinical Psychology (друковане наукове видання) дослідники під керівництвом Майкла Анестіса з Університету Південного Міссісіпі проаналізували всі опубліковані клінічні випробування терапії за допомогою коней. Вони виявили, що в 12 із 14 досліджень розмір вибірки був надто малим, щоб отримати надійні результати, а у 8 дослідженнях також не було контрольних груп без лікування. Лише в одному з випробувань суб’єктів випадковим чином розподіляли за умовами лікування. І жодне з досліджень не контролювало наслідки простого контакту з новим досвідом чи несвідому упередженість з боку дослідників. Виходячи з цих проблем, команда Анестіса рекомендувала призупинити терапію конями, доки добре сплановані дослідження не продемонструють її ефективність.

Японські дослідники виявили, що більшість рандомізованих клінічних випробувань зоотерапії, що були проведені на сьогодні, методологічно помилкові настільки, що не відповідають прийнятим мінімальним стандартам для включення в метааналіз (статистичний інструмент, який дозволяє поєднувати результати різних досліджень).


Все це дозволяє зробити висновок, що анімалотерапії, в тому числі із залученням коней, є неефективними в лікуванні психологічних проблем і можуть бути шкідливими для людей та експлуатованих тварин.


АЛЬТЕРНАТИВИ ЗООТЕРАПІЇ

психотерапія

Якщо вам самотньо, чи турбує депресія легкого або середнього рівня — спілкування з тваринами ймовірно може полегшити ваш стан. В цьому випадку є такий варіант:


  • Забрати тварину з притулку

Так ви врятуєте життя і здобудете дружбу, яку не купиш за гроші. У відносинах з твариною на рівних, де ви піклуєтесь про неї, а вона про вас, немає експлуатації. Ви можете брати свою підопічну на терапевтичні сесії (узгодивши це з терапевт_кою) і отримати всі переваги тваринотерапії та навіть більше.


Терапевтична допомога кішки або собаки, яку ви врятуєте з притулку, ґрунтується на зв’язку, який може виникнути між вами. Тварини можуть забезпечити відчуття спокою, комфорту чи безпеки та відвернути увагу від стресової ситуації на ту, яка приносить задоволення. Кішка або собака можуть допомогти подолати самотність через взаємодію з твариною, і через спілкування з іншими людьми, які опікуються тваринами. Собаки також можуть спонукати людей до більшої фізичної активності, ніж вони б це робили без них.


Якщо ж ви хворієте на важку депресію чи ПТСР, то ефективнішим буде звернутись до спеціаліст_ки психіатр_ині та розглянути доказові методи лікування. Всі ці види терапій потрібно обов’язково узгоджувати зі спеціаліст_ками:

  • Антидепресанти

Управління з контролю за продуктами й ліками США (FDA) схвалило використання антидепресантів при таких станах: клінічна депресія та інші депресивні розлади, біполярна депресія, булімія, генералізований тривожний розлад (ГТР), обсесивно-компульсивний розлад (ОКР), панічний розлад, посттравматичний стресовий розлад (ПТСР), соціальний тривожний розлад (соціальна фобія). Науковий аналіз антидепресантів показує ефективність в 51% досліджень.


  • Психоделічно-асистована терапія

Терапія з використанням психоделіків (клас психоактивних речовин, що змінюють сприйняття і впливають на емоційний стан та багато психічних процесів) за присутності психотерапевт_ки набирає поширеності у світі, бо має дуже високу ефективність у лікуванні ПТСР на відміну від антидепресантів — 80% людей виліковуються повністю. Тому дуже важливо та актуально запроваджувати його в Україні, щоб допомагати ветеран_кам. Панельна дискусія ветеранів, яким допомогла ця терапія за посиланням. Також ви можете послухати подкаст «Простими словами», де обговорюють психоделічно-асистовану терапію.


  • Психотерапія

Різні напрямки роботи ефективні в різних ситуаціях: екзистенційно-гуманістична терапія, емоційно фокусована терапія, гештальт-терапія, когнітивно-поведінкова терапія, динамічна психотерапія, психоаналіз та інші.


 

Терапія з використанням тварин є привабливою для людей, які потребують допомоги та надії на одужання. Однак наукові дані свідчать про те, що зоотерапія є псевдонаукою, і тому витрачання часу та коштів на неї є поганою ідеєю як для людей, так і для тварин.


Якщо пацієнт_ка не любить або боїться тварин або має на них алергію — їм тим більше не підходить такий контакт. А найкращим проявом любові до тварини буде забрати з притулку собаку або кішку і не підтримувати фінансово жорстокі практики, такі як зоотерапія.


Реєструйтесь на короткий курс «Веган-експрес», щоб дізнатись в яких галузях ще експлуатують тварин, та як уникнути цього у власному житті.

205 переглядів
bottom of page